March 30, 2017

Rindu dari kacamata anak kecil

Kesibukkan melanda..tapi itu hanya alasan yang kecil. Memang benar sibuk dengan kerja tambaham pulak auditor dah masuk office mengaudit tapi lagi sengaja menyibukkan diri sebab tak nak tergantung dan terikat serta teringat tentang rindu.

Rindu itu indah tapi sebenarnya sakit. Rindu itu datang sendiri, tak psrlu dipanggil dan tidak perlu dipaksa. Rindu itu ikhlas. Jangan ditanya rindu itu sebanyak mana tapi bersyukurlah Allah hadirkan rindu.

Mama tengah rindu sangat...terkadang tersenyum sendiri bila teringat kenangan2 yang mama lalui terkadang hati sakit sebab rindu kerana orang buat mama melalui perasaan tu..sakit tau!!

Perasaan lagi sakit bila Qaseh sudah pandai menzahirkan perasaan dia. Rindu kan papa. Kala makan dikedai,clinic mahupun hospital atau pergi kemana2 jika ada family yang lengkap, dia akan memerhati lama dan kembali pada mama sambil memeluk mama dia akan kata " mama, nak papa mama" bila mama kata papa kan tak ada..papa kat sini sambil letak tangan kat dada dia..dia membisu tapi akan berkata lagi "adik nak "ayah" mama, lamanya ayah pergi work..dan hati mama terasa mama ni kejam sangat sebab tak dapat berikan satu family yang lengkap buat dia.

"Ayah" dia pun busy sangat agaknya..you, maaf..Q rindu "ayah" katanya..lama dia tak sembang dengan you. Makan kat kedai pun nak tunggu "ayah" nak suruh ayah suap..alaaaaa hati mama ni yang sedih tau. Dah puas terangkan pada dia..

Doakan Qaseh kuat untuk melalui hari hari mendatang dia tanpa insan bergelar papa/ayah..andai hadirnya seorg insan istimewa dalam keluarga kami, yang boleh dia banggakan sepertimana kawan kawan dia bangga bila bercerita tentang ayah mereka, moga Allah permudahkan urusan kami. Aminnn.

Gambar tu, Q lukis semalam..gambar orang katanya..gambar sedih sebab ayah dia pergi "work" tak balik balik.

March 23, 2017

Hati Auto

Hidup seakan drama dalam TV.  Sejak arwah papa tak ada, bukan seorang dua yang minta mama "moved on" ramai sangat..malas nak kira sebab tak akan habis.

Mama ni nampak tak "moved on" ke? Tak moved on dari segi apa? Rasanya moved je oh!!! sebab mama "single" ehhh. Hati tertutup rapat sejak papa tak ada. Automatik!! Bukan nak riak lagi takbur, ada je yang nak berkawan lebih dari kawan tapi entah, tak boleh nak buka pintu hati tu..kejap sungguh..nak kata guna simen tak..pintu je pun nak simen bagai buat apa kan.

Jeng jeng..entah kenapa tetiba rasa macam ada orang dah jumpa kunci pintu hati ni..mulanya nak mengelak macam selalu buat. Elak semahunya tapi lagi mengelak, lagi bahana jadinya .

Bagaimana pintu yang tertutup rapat itu berjaya dibuka? Entah..tapi mama tahu dia berjaya..

Fresh!! bila boleh ketawa tanpa perlu cover keayuan walaupun hanya melalui handphone, bila berbual tanpa perlu bercakap macam robot, bila buat salah kena tegur, kena tazkirah tazkirah memang selalu kena sebab  "suka melawan". Paling terasa pintu hati terbuka luas untuk dia bila terasa dia mengambil berat  tentang mama dan juga Q..

Boleh bayangkan tak, bila tetiba diri dipenuhi gelak ketawa, suara  yang kekadang menasihati, kekadang bergurau dan kekadang bertindak kejam dengan membuli hanya dengan ayat2 yang sengaja nak timbulkan pergaduhan..macam bintang bertaburan di angkasa kan, bulan tersenyum ria je..

Biarlah mama dengan kenangan manis pintu hati dibuka kembali..dia tahu dia berjaya dan dia juga tahu "perasaan" mama dan mama juga tahu perasaan  dia...

Doa yang baik baik..minta yang baik baik pada Allah, moga keikhlasan mama,  Allah permudahkan segalanya..Allah tunjukkan jalan.

psttt kali pertama kan mama bercerita dalam ni..hanya disini..blog peribadi mama..mohon doa kalian.

Andai dia pun membaca entry ini,  thanks "ayah" sebab tumpangkan sayang ayah pada Q, really appreciate..moga janji ayah pada dia termakhbul..Aminn

March 17, 2017

Bila tamak menguasai

Hampir seminggu selepas perbicaraan harta pusaka arwah papa. Perbicaraan yang belum selesai.

Mood mama yang terumbang ambing. Badan letih otak penat berfikir. Perasaan jadi penat.

Petang selepas perbicaraan yang gagal, mama hantar massage pada abang dan kakak ipar, hanya mereka berdua yang masih bernafas manakala arwah kakak sulong warisnya adalah anak2 dia. Anak-anak sedara ini menolak hak mereka untuk pusaka papa bila mereka mengisi Borang DDA dan berangkat sumpah di hadapan Pesuruhjaha Sumpah.

Message mama sekadar berterima kasih pada mereka sebab tak hadir perbicaraan dengan pertanyaan kenapa buat adik ipar diaorang macam ni. Nak apa sebenarnya sebab arwah tak punyer harta yang banyak..

Jawapan paling "berperikemanusian" bagi pendapat mama yang mama terima dari massage abang ipar..." Kereta rin ambik tapi rumah kami nak" ok lah kan dah tahu jawapan diaorang maka takkan nak biarkan diaorg dapat lebih tanpa usaha langsung! Time kami susah tak ada pun muncul nak tolong.

Tak apa papa, mama dah bincang dengan peguam, mama akan lawan untuk tuntutan harta sepencarian. Selagi kes tuntutan sepencarian belum selesai, faraid  tak boleh dijalankan.

Ok..mama tahu dalam hukum agama islam, diaorang berhak mendapat faraid tapi boleh fikir logik dan berperikemanusian la kan, harta yang tak pernah bersusah payah nak tolong darah daging sendiri bila adik tak ada, sedap pulak nak tuntut dari balu.

Rasa nak tuntut jugak nafkah edah mama pada abang ipar tu!! Balu adik dibiarkan tanpa nafkah yang sepatutnya dibawah tanggungan waris simati..mama tak redha!

Tunggu minggu depan yer, saman sampai.

March 7, 2017

Bicara Kuasa

Hari ini, mama ada bicara kuasa untuk harta arwah papa. Harta yang tak seberapa tapi itulah hasil kerja keras papa.

Untuk dapatkan sebutan kes di Pejabat Tanah, mama failkan permohonan dalam bulan 11 tahun lepas berpegangkan kata kata ipar duai yang mereka 'beri' semua hak mereka pada mama tapi bila dapat surat panggilan bicara, lain pulak jadinya. Hari perbicaraan tak nak datang, bila minta isi borang pun tak nak. Akhirnya baru kata diaorang nak ambik kuasa juga.

Sedih mama..menggigil kat office  bila dapat msg diaorg ni..tapi tak apa, kita tuntut harta sepencarian..see you all in court.

Maaf papa, wasiat papa tanpa hitam putih, tiada diaorg ambil peduli..mama akan lawan untuk Qaseh.

Popular Posts