September 29, 2011

Tentang Masa Yang Pantas

Andai Nurin Amni Damia Khalilah Mohd Sharif ada, isnin lepas cukuplah dia 4 tahun..tapi hakikatnya, dia memang telah tiada. Hari ini pula,cukuplah 4 tahun juga dia telah kembali pada yang berhak..kembali pada yang menciptakannya,..dalam masa 3 hari mama melalui dua peristiwa..

Andai setiap tahun mama boleh hilangkan September dari kalendar 12 bulan ini, sudah pasti mama akan lakukan sebab September terlalu banyak kenangan dan peristiwa yang terpaksa dihadapi..terlalu banyak nostalgia yang menghimpit rasa. Andai ada yang berkata, redhakanlah...ya mama memang redha sebab Mia mama tentu lebih bahagia disana..tapi salahkan mama, salahkan perasaan seorang ibu ini, merindui anaknya yang telah pergi terutama pada hari kelahirannya? salahkah? airmata yang berjuraian tanpa henti hingga menutup mata juga, adalah airmata rindu..bukan dipaksa..lahir dari sudut hati yang sangat dalam.

Tak ada apa yang mama lakukan sempena birthday Mia, cuma sedikit ole-ole buat kawan-kawan office mama dan anak2 mereka..sedikit makan-makan tengahari..moga Mia kata sana beroleh sedikit "hadiah". Rasa teruja sangat sebab dapat bungkuskan oleh-ole tu..rasa macam nakbuat birthday party je..

Selamat Hari Lahir Anakanda Mama..mama tahu anak mama senang disana..tunggu mama dan papa yer..


September 25, 2011

Dia 4 tahun..

Tears!!!

I miss u like crazy!!!

Tadi tengah sitting down kat bilik "opis" papa, rasa tersangatlah sedihnya mama..terus pergi kat papa yang tengah tengok TV, terus peluk papa, sambil cakap "mama sedih...mama nak peluk papa" terus aje airmata mengalir, papa pujuk kejap usap2 belakang mama, kemuadian terus masuk bilik..terus menaip rasa hati mama ni dengan linangan air mata..


Esok mama keje..tak tahu macam mana nak handle emosi nanti..



saat dia wujud dalam rahim mama
saat dia membesar dengan sihat dlm rahim mama

saat dia tengah berjuang, saat mama perlukan kekuatan



September 16, 2011

Mama Tak Sihat

Dah hampir seminggu mama demam, batuk serta selsema, dah 2 kali jumpa doctor dan 2 kali juga tukar ubat lagi kuat, tapi nampaknya masih tak juga nak sembuh..paling teruk, telinga mama belah kanan macam sound trouble je..uhhh tak selesa.

Kesian kat papa, dalam keadaan yang tak sihat, kena pula jaga mama yang sakit hinggakan kalau papa macam tak larat nak larat mama merengek, papa akan cakap " janganlah merengek, papa tak tahu nak buat camner..umm main FB nak?" hahaha nak kasi mama senyap dari merengek.

Dua hari lepas mama mimpi yang sama, mimpi mama menyusukan baby. Kawan mama kata, itu gangguan sebab badan mama lemah. Lemah sebab mama demam. Agaknya kemaruk sangat nak baby,sampai terbawa-bawa dalam mimpi.

September 13, 2011

Tentang Syawal

Sebolehnya mama tak nak mencoret tentang Syawal. Namun seandainya mama tidak mencoret sesuatu tentang Syawal tahun ini, tentu mama tidak akan mengingati segala kenangan yang berlaku. Bila mama dah tua, mama harap kecanggihan teknologi akan terus berkembang dan mama masih dapat terus membaca rasa hati mama..mama nak anak-anak mama tahu apa yang mama lalui kala Syawal tiba saban tahun.

Bercuti panjang dekat rumah maktok di Taiping, dikelilingi sanak saudara, dibuli anak-anak sedara sedikit sebanyak mengembirakan mama tapi Syawal mama masih kurang meriahnya sebab saban tahun, banglo itu mama kunjungi..banglo comel itu seringkali mengamit rasa rindu, rasa syahdu. Sejak tiba kat rumah maktok, saban hari mama dan papa pergi banglo itu, saban hari juga airmata mengalir, mama rindu sangat kat Mia.

Bila mama tengok anak-anaka sedara mama berbaju baru, baju mama beli, mama rasa suka sangat walaupun berharap anak mama juga dapat memakainya..sedih sangat sebab tak dapat tengok anak mama yang memakai pakaian baru walaupun mama tahu anak mama kat sana lagi bahagia.

Syawal juga menyaksikan ikatan sah selama berbelas tahun terlerai juga..masa berkasih semua indah tapi bila nak berpisah, berjela-jela alasan diberi semata-mata untuk melepaskan diri. Segalanya perlu dilakukan oleh sang ayah, mencari nafkah, menghantar dan menjemput si anak-anak dari sekolah, membasuh dan memasak demi kasih sayang ayah pada anak, tapi sudah hilangkan rasa kasih seorang ibu pada si anak? namun salahkan mama andai mama masih tidak mempunyai anak? terguriskah dia melihat kebahagian mama dan papa? jangan persendakan mama andai ketiadaan anak menjadi kekurangan mama dan papa. 

Kebahagian itu penuh onak dan duri, setiap ikatan perkahwinan perlukan kejujuran, sokongan dan kepercayaan, pertelingkahan dalam perkahwinan tidak dapat dielakkan tapi mama rasa sebagai seorang yang dewasa, setiap masalah perlu ditangani dengan baik.

Andai nanti anak-anak mama membaca coretan ini, hidup adalah anugerah yang sangat berharga dari Allah, jalani kehidupan dengan sebaik-baiknya, sayangi diri, sayangi keluarga, sayangi segalanya. Hormatilah semua. Mama sayang anak-anak mama, mama sayang juga Mia mama..mama harap anak-anak mama tidak akan cemburu dengan kakak Mia..mama harap, Syawal seterusnya lebih bermakna..

September 8, 2011

Syawal tanpa dia..

Andai Dia ada di antara mereka..

ceria sebelum ke banglo Mia

berkongsi senyum..tawa dan kasih..


Popular Posts