December 31, 2013

Manis dan Pahit Itu Ketentuan..







2013 bakal berakhir malam ini. Pelbagai cerita berlalu. Ada suka dan duka. Begitulah yang mama lalui, antara suka dan duka, pahit dan manis.

Alhamdulillah, Allah berikan mama dan papa rezeki dan hadiah yang tidak akan dapat ditukar dengan wang ringgit, emas mahupin intan permata. Hadirnya Qaseh seumpama kiriman bidadari dari syurgawi. Penuh kasih dan sayang dia hadir. Papalah insan yang paling gembira dan bahagia. Bersama Qaseh, kami melalui segala kesakitan bersama.

Namun, ketentuan dan perancangan Allah melebihi perancangan kita hambaNya yang lemah.  Papa pergi tidakkan kembali lagi. Pergi tanpa mama disisi. Betapa sakitnya perasaan mama, betapa hancurnya hati. Bertapa terkilannya bila insan yang dikasihi pergi tanpa diri tiada disisi buat kali terakhir.

Rindu usah dibicarakan..kekuatan hilang serta merta. Semangat hilang. Kala entry ini dibicarakan, terasa kepala terlalu berat, tekak terasa loya..terasa sakit tetiba.

Sesungguhnya Allah berikan Qaseh sebagai teman mama kala papa pwrgi mengadap Ilahi.

Ya Allah berikanlah kasih sayangMU pada suamiku. Tempatkanlah dia di kalangan orang2 yang beriman. Permudahkanlah urusanya denganMu Ya Allah.

Ya Allah rahmati kami yang ditinggalkan. Lindungi kami. Permudahkanlah rezeki yang Kau berkati ke atas kami. Pelihara anak kami Qaseh Zara Aishah. Aminnn



Published with Blogger-droid v2.0.4

December 27, 2013

Orientasi

Rasa macam baru semalam mengandungkan Mia, dan terasa baru sebentar tadi melahirkannya walaupun hakikatnya lagi dua tiga hari mengikut tahun genaplah 7 tahun dia hadir dan pergi..

Seandainya Mia dan papa ada, mesti kita tengah sibuk dengan persediaan Mia masuk darjah 1!!! dan Qaseh pula tentu apa yang kakak ada, dia pun mesti nak ada juga.

Tapi sebenarnya sekarang, hanya kami berdua. Qaseh dan mama yang saling bergantungan.

Mama rindu kalian berdua. Mama pasti ok sebab mama ada semangat juang dan kasih sayang kalian walaupun kadangkala mama hampir tersungkur kala rindu itu bertamu dengan hebatnya tapi mama redha sebab Allah lebih menyayangi kalian dan dugaan ini ujian Allah agar mama berubah menjadi hambaNya yang lagi baik.

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 26, 2013

Melangkah Bersama Airmata

Rindu!!! rindu pada papa dengan Mia. Rindu yang bisa membuatkan mama tersungkur.

Melangkah mencari lunch untuk alas perut dengan airmata bertakung. Rindu nak call papa macam biasa. Rindu nak tanya papa ok ke tidak..papa dah makan ke belum..rindu segalanya. Rasa sakit rindu ini papa..

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 24, 2013

Hujan

Entah mengapa, setiap kali hujan mama jadi sebak sangat. Bila hujan, rasa rindu itu sangat kuat dan kejam.

Dulu mama suka hujan sebab bila hujan rasa sejuk, dan bila sejuk mama papa sentiasa genggam tangan mama dan peluk mama. Mama suka. Bila hujan, mama boleh menangis sebab papa pasti tak perasan mama tengah menangis walaupun mama tahu papa selalu berlakon papa tak nampak.

Sekarang pun mama masih suka pada hujan. Hujan itu rahmat. Doa kita selalu Allah perkenankan kala kita berdoa ketika hujan lebat. Walaupun sekarang tiada lagi genggaman dan pelukan papa yang mama rindu tapi mama tahu doa mama ada didalam setiap titisan hujan yang turun di bumi Allah ini adalah untuk papa dan Mia.



Published with Blogger-droid v2.0.4

Tentang Tahlil..Birthday



Sabtu lepas, mama balik kampung. Mama dengan Qaseh tumpang adik erock. Pagi lepas subuh kami dah bergerak.

Kebetulan papa, ipah nak buat doa selamat sempena birthday humairah dan dayah pula sebab cukup kepala baby dia. Aqlan nama baby dayah papa. Masa raya haji kita balik, dayah belum bersalin lagi. Papa di sebabkan itu, mama tumpangkan sekali dengan tahlil papa.

Alhamdulillah papa sebab rumah mak betul-betul depan surau jadi ramai yang hadir walaupun kenduri lepas asar.

Sebak sangat sebab mama sangat rindukan papa. Kesian sangat pada Qaseh sebab hilang tempat bermanja.

Insyallah papa, nanti mama buat kenduri tahlil dirumah kita pula yer papa.

Moga segala doa kami yang menyayangi papa diterima Allah dan sampai pada papa.

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 20, 2013

Tentang Sedikit

Kari kambing mama order untuk kawan kawan makan dekat office Khamis lepas. Ada pulut dengan sambal tumis ikan bilis dan roti. Sarapan pagi untuk kawan-kawan mama, moga Allah menerima sedikit sedekah mama untuk papa. Hari ini juga barang yang mama order dah sampai tapi sayu sangat sebab papa tak sempat nak lihat.

December 18, 2013

Genap Dua Bulan

Assalammualaikum..hari ini genap 2 bulan papa tiada disisi mama. Dua bulan juga papa tiada di sisi Qaseh dan dua bulan juga papa bersama Mia disana.

Terasa seolah-olah mama baru aje memandikan jenazah papa, mengucup papa sambil menahan airmata, melihat sahabat handai kita menziarahi jenazah papa, turut bersedih atas pemergian papa yang bukan sahaja mengejutkan mama tapo mereka juga.

Dua bulan juga mama pergi dan pulang kerja tanpa dapat menyalami dan cium tangan papa dan dua bulan juga tiada ciuman kasih di dahi dan ubun ubun mama dan Qaseh.

Papa hari ini mama makan lagi lasagna kala tengahari ketika waktu rehat dan kini mama menikmati fav kita berdua..sundae coklat di KL Sentral. Dulu kita selalu makan dalam kereta kan papa sebelum balik rumah. Mama selalu beli dua perisa berlainan tapi papa tetap nak kacau sundae coklat mama. Papa punyer selalu papa abiskan cepat sebab papa selalu takut mama minta.

Kita selalu berlagak berdua kan.."agak2 kan orang tengok kita, diaorang rasa kita dah kawin ke belum"..

Papa, mama tahu mati itu pasti..antara cepat dan lambat. Mama redha papa sebab mama tahu Allah sayangkan papa..Allah rindu papa..mama dengan Qaseh pun rindu papa. Papa dalam hati kami.

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 17, 2013

Tentang Lasagna

Papa, lunch tadi mama ikut kawan mama makan dekat SR kat office mama. First time makan dekat SR setelah papa tiada.

Papa tahu mama makan apa? makan chicken lasagna dengan air tembikai. Last sekali mama makan lasagna dekat SR dengan papa dua hari sebelum papa pergi tinggalkan mama selamanya.

Perasaan mama...boleh tak papa gambarkan keadaan mama tadi? bergenang airmata depan makanan mama dan kawan-kawan mama..terkeluar kata-kata pada kawan mama.."last makan ni, dua hari sebelum arwah pegi"..

Papa tahukan itu antara fav mama, sedap tapi tak sesedap bila makan bertemankan papa. Mama suka bila papa tengok mama makan sebab papa kata, bila mama makan, mama nampak macam kelakar je tapi ada mama kisah? huhuuu rindu la kat papa..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tentang Detik Berdetik

Allahuakhbar..terima kasih Ya Allah kerna menjaga dan mengejutkan hambaMu ini..

Mama kepenatan sangat agaknya..balik dari office sampai rumah terus ambil Qaseh dari rumah pengasuh. Alhamdulillah pengasuh sebelah rumah je. Mengulit dan bermain dengan anak yang seharian bersama pengasuh adalah saat yang sangat bermakna.

Papa, mama tidurkan buah hati papa dan dengan mama sekali tertidur. Siap bermimpikan arwah Mia dengan papa. Cuma bila mama cuba imbas kembali mimpi tadi, mesti tak berjaya. Rindu sungguh pada papa dengan Mia.

Melihat Qaseh tidur, teringat papa selalu cakap "mama ni kalau tidur, tempat papa pun nak kacau"...yer papa, Qaseh cover tempat tidur yang seluas sofa 3 tempat duduk tu! mama tak berani tidur atas katil sebab dia tidur lasak sangat. Saban malam, mama angkat tilam letak bawah. Mama kuatkan papa?

Papa, mana suka lihat wajah Qaseh bila dia tidur sama sepertimana mama suka tengok bila papa tidur. Sejuk rasa hati, tenang je..tapi rasa geram macam nak gigit gigit. Semua perasaan tu sama je waktu papa ada..dan kini beralih pada Qaseh. Terasa Allah kirimkan bidadariNya untuk mama selalu bersyukur mempunyai papa yang sangat menyayangi mama.

Perancangan Allah cantik kan papa..papa ada Mia di sana. Mama pula ada Qaseh disini. Tanda kasih Allah dan papa..hampir 3 pagi, mama nak lelapkan mata sekejap..hari ini mama masih perlu pergi office.

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 15, 2013

Tentang Rasa Sensitif

:-(( sedih papa. Papa tak ada untuk mama mengadu domba. Sangat sedih bila orang yang hampir dengan mama bercakap dengan suara yang tinggi seolah olah mama ni telah menyusahkan diaorang. Papa...mama sedih sangat sebab terasa mama ni bebanan mereka.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tentang Qaseh Sakit Tanpa Papa





Terasa masa berlalu dengan pantas papa, hampir dua minggu Qaseh kita discharge dari ward dan hari ini mama rasa mama mampu berkongsi rasa yang mama alami sepanjang dia di ward.

Bermula dari ward kanak-kanak yang penuh dan standard room juga tiada kosong, membuatkan mama rasa sangat kecewa tapi demi Qaseh papa, mama tak kira tentang extra bill untuk bilik executive yang mama kena bayar waktu discharge nanti.

Papa, terasa berat sungguh dugaan yang mama hadapi kala papa pergi tidak kembali. Saat si merah menangis, mama turut menangis..mengenangkan betapa sukarnya bila papa tiada. Betapa sukarnya perasaan mama bergelut mengenangkan nasib anak kecil kita.

Papa, bukan sedikit airmata mama gugur kala Qaseh sakit..hampir saban hari papa. Bila kena suntik ubat dia menangis papa. Kesian dia papa..tangan dia halus papa. Bila dia kena

masuk air dan ubat dekat tangan, terasa kejam sungguh..kesian Qaseh papa.

Papa, sesungguhnya dia amat merindui papa. Disebabkan dia anak kecil yang belum mampu bersuara hanya tingkah lakunya yang mampu mama tafsirkan betapa dia sangat merindui papa.  Kain pelikat papa menjadi selimutnya dan dia akan tidur dengan nyenyak.  Rasa sebak sangat bilamana kawan kawan mama melawat bersama suamo mereka..hati mama rasa di sayat halus melihat Qaseh papa, mesti nak didukung dan bila uncle2 tu dukung, macam selalu dia buat bila dengan papa..diusap pipi dengan mata, dimainnya hidung mereka..papa, betapa mama merindui papa, lagi rindu Qaseh pada papa.

Papa, bila Qaseh kena fisio gara gara kahak yabg banyak..disedut pula kahaknya, kala mendengar dari luar bilik tangisan Qaseh, airmata mama juga bertakung papa. Ramai nurse serta budak fisio bertanyakan papa. Masing masing ingat papa pergi kerja. Kalau papa ada, tentu papa pun akan selalu bersama dengan Qasehkan papa..

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 12, 2013

Tentang Bila Nama Diingati


Papa, mama dekat DEMC sekarang..sukarnya bila papa tiada..Qaseh masih lagi demam. Hari ini follow up dengan paeds dia.

Papa, guess what!!! our doc, maksud mama gynae mama!! just jumpa dia tadi..dia ingat nama mama papa!! macam best kan papa when doctor still remember our name..rindu nak bertreatment bagai...tapi itu takkan menjadi kenyataan kini..

Just chit chat tentang mama and Qaseh. Doctor tahu papa dah tak ada..thanks Ambia for let his knows.

Papa, nampaknya entry ini yang keluar dulu..mama dengan Qaseh je dekat hospital. Adik hantar tadi. She's so cute papa..macam biasa, dia tak kisah siapa yang ambil untuk mendukungnya..dia rela dan pasrah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 5, 2013

Telah Lama Bertahan

Akhirnya berderai juga airmata. Episod cerita yang dipendam sekian lama telah sampai kemuncaknya pabila rasa itu tidak mampu untuk dikawal. Mama rindukan papa..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Popular Posts