October 30, 2010

Rasa Dingin Rindu

Di pagi hari, bumi dibasahi rahmat dari Allah, hujan yang turun menyubur alam, kedinginan dirasai hinggakan kedinginan itu meresap seluruh badan mama, melekat ditangkai hati mama, betapa tenangnya rasa dipagi sabtu yang dingin.sejuk sangat mama rasa...

Saat ini juga, bestnya andai si budak kecil bernama Mia tu ada disisi mama sebabnya dalam kedinginan hujan yang turun, bestnya kalau dapat peluk budak kecil tu macam ni...
peluk kuat-kuat, peluk erat-erat agar rasa dingin, agar rasa sejuk itu bertukar ganti menjadi hangat sehangat kasih sayang mama pada dia..agar sejuk dingin itu menjadi haba yang menguatkan lagi rindu mama pada dia..best tak peluk mama? ummmm ada bau baby kat pillow mama..mesti bau anak mama ni..opsss Mia menguap yer??


Mama selalu berangan-angan andai Mia ada, kita berdua mesti macam ni kat katil,
Mia belajar genggam jari mama, macam Mia pegang jari papa dulu..Mia genggam, Mia lepas..genggam semula sampai Mia pandai..pastu Mia ketawa gembira sebab mama tengah buat memek muka yang paling comel lagi cantik buat Mia but pada Mia sure memek muka tu yang paling hodoh Mia tengok kan, sebab tu Mia ketawa..dingin hujan ini membuatkan mama begitu merindui anak mama..dan mama rasa ketenangan mama disini sama dengan ketenangan Mia disana, sebab disanalah tempat Mia yang telah Allah berikan..tempat yang terbaik kurniaanNYA, ucap syukurmu pada Dia wahai anak ku..

October 26, 2010

Rasa..Segala Macam Rasa dan Perasaan

Anak mama Mia,

Salam budak kecik..ummm tentu anak mam hairan kan kenapa mama macam rajin je nak masuk rumah ni..nak buat entry barukan..entahlah sebab apa pun mama tak pasti dan tak tahu dan malas nak ambil tahu..teringat sangat kat Mia je..tu yang mama layan je segala rasa macam perasaan yang melanda tubuh badan, hati nurani mama..

Hari ni, tahap kebosanan terlalu melampaui batas waktu..memang bosan sangat Mia..terlalu amat bosan..kalau anak mama ada, mama dah tepon dah ajak Mia sembang-sembang, ajak gelak-gelak..tak ada keje? ishhh mama ada keje kat opis tu tapi arini tak ada problem sangat so keje mama cepat lah sikit settle, tu yang sampai mengantuk tahap petala tujuh..

Perasaan apa yer yang melanda mama? hehehe sianlah anak mama ni, tertanya-tanya pulak..entah lah sayang, macam-macam ada..antara benci dan rindu..antara sayang dan cinta..antara marah dan geram..antara sedih dan sensitiv, semua ada..semua macam ulat-ulat beluncas yang tergedik-gedik..macam langau kat telinga, macam beburung yang berkicau...betul tak Mia? mama rasa Mia tahu kan kenapa? uhhhhh rindu mama..tolonglah mama..hadirlah dalam mimpi mama malam ni boleh tak? sebab mama rindu Mia la..kalau Mia datang dalam tidur mama, tentu esok pagi, bila mama bangun nak pergi office, sure badan dan minda mama jadi segar, dan gembira..

October 25, 2010

Tentang Rasa Teringin..

Salam Sayang,

Emmm tunggu mama citer lagi ker? Mama nak citer tentang rasa teringin..rasa nak merasa dan sebagainya. Weekend lepas, lepas temankan papa ke pusat dialysis untuk rutin dialysis papa lah..siannya papa sayang, seminggu 3 kali terpaksa menghadapi kepenatan dan kesakitan tersebut..sebelum sampai centre tu, mama kata teringin nak makan nasi lemak yang pernah mama makan..huhuhu so papa belikan..okaylah rasanya...nama pun sebab teringinkan..mama tinggalkan papa dekat centre dialysis sebab kawan mama datang ambil ajak pergi PWTC..nak perabihkan duit kononnya..

Mama dengan kawan baik mama jenjalan kat PWTC, ramai orang sayang, ramai juga budak-budak yang berkejaran..bakal pemimpin negara kah mereka ini..tak ada satu pun raut yang mama kenal..wah!! mia, mama nampak tempat jualan kain..murah-murah..uhhhh tu yang tak bestnya kalau pergi tanpa papa, semua nak beli tanpa boleh di control..semua kena beli dengan duit sendiri..tetiba ada SMS dari papa.."Jangan nak beli benda bukan-bukan yer"..uhhh papa ni macam tau tau jelah Mia yang mama nak beli barang..terpesona..terpikat dan yang paling utama teringin!!! mama rasa macam murah aje kain-kain kat situ,,so mama pun beli..4 pasang lagi!! kalau Mia ada boleh sedondon. Bila balik kat tempat papa dialysis, mama dah senyum manis kat papa hehehe takut kena marah..terus cakap, "ala papa kain murah je..sepasang tak sampai RM50..heheheh" papa senyum je sebab memang mama ni tak makan saman hehehe..mia cenyum?

Semalam Ahad, papa bawak mama pergi makan nasi Arab kat Cyberjaya..sampai je, mama macam poyo kejap sebab ramainya orang..pastu balik pergi OneUtama..mama paksa papa beli tshirt..dapat sehelai je..papa ni susah sangat tau nak beli baju baru, bila suruh beli tak nak tapi bila mama beli baju baru, bising pulak...kedekut kan papa Mia ni..on the way nak balik rumah, kawan mama call ajak pergi I-City pula, ummmm pergi lagi..posing macam budak kecil je..mama tahu, Mia tengok mama pun malu yerk..pastu siap gelak-gelak kan mama kan..nak tengok mama?


October 22, 2010

Berdua Berduaan....Beramai-Ramai

Dekat pintu masuk

Chalet Mama Berehat
Mia sayang, ehhh...anak mama dah tengok tempat mama dengan papa jenjalan yer..cantik tak? ummm cantik dan mama suka sangat dengan keadaan disana..sebab layanan diaorang high class, best sangat dan mama ras a berbaloi la papa bayar..hahaha..papa belanja mama..tapikan Mia lagi best kalau Mia ada, sebab ada..jeng jeng..

bathtub..
bathtub..seronok kan kalau dapat main dengan Mia kat dalam bathtub ni..sure Mia tak nak keluar..kalau mama banyak duit kan Mia, mama pasti akan beli bilik ni sebab mama suka..nanti Mia doa-doakan yer mama banyak duit, boleh mama beli bilik ni, boleh mama kasi kat sesiapa yang memerlukan. Mia suka?  mama dengan papa lagi suka, sebab tu terpaksa extend lagi satu hari, gara-gara tak puas tinggal kat situ..



Kalau Mia ada, tentu tak ada gambar ni kat entry mama, tentu banyak sangat gambar Mia kat sini..tapi Mia suka tak tengok gambar-gambar ni? mama suka..ishhhh alangkah bahagianya mama sayang, andai ketika ini Mia ada dengan mama dan papa..yer la, tak adalah mama jalan berdua-dua dengan papa, bila jalan berdua-duaan mama rasa macam orang ingat mama dengan papa ni macam kekasih je..malu tau kekadang..kalau ada Mia, so bila jenjalan orang tengok ada budak kecik yang comel, mesti diaorang kata "oh dah kawin..dah married rupanya" tak adalah rasa macam malu je kan..mama dah rasa penat pulak tetiba, esok mama nak temankan papa pergi buat dialysis lagi..nanti mama upload lagi gambar yer sayang..

Beza Antara Ada Dan Tak Ada

Salam Sayang,

Tunggu mama ker Mia? hehehehe mama penat sangat since balik dari jenjalan dengan papa last monday sebab tu mama tak sempat nak menari-nari kat keyboard mama ni..hari ini mama balik awal, dah settle segala kerja rumah barulah mama mengadap lappy ni. Papa kesayangan Mia kan, suka sangat kasi mama membebel..bersepah dapur dikerjakan papa..aduh!! sakit hati pun ada..lastly, mama jugak yang kena kemas..mama tak marah papa tapi gerammmmmmmmm sangat.

Sayang mama nak tahu tak? ala kalau mia tak nak tahu pun, mama nak citer jugak, tak kira..Mia mesti dengar apa yang mama nak story kat Mia. Tadi masa kat office, sesambil buat kerja, mama dengan kengkawan berbual..kebetulan masing-masing kat workplace masing-masing ni, tetiba kedengaran satu suara berkata-kata "senang aje kan diaorang ni dapat anak lelaki kan" haaaaaa!! yang berkata-kata tu, kalau Mia nak tahu, auntie tu dah ada 3 orang anak yang semuanya gegirl..kitaorang diam ajelah tapi kejap ajelah Mia, sebab ada pulak kawan mama yang mempunyai  2 orang anak lelaki dan kepingin anak perempuan pun membalas " ahaa laa senang aje kan diaorg ni dapat anak perempuan" then sama-sama ketawa sebab masing-masing pun tahu, yang ada anak lelaki nak anak perempuan, ada anak perempuan nak anak lelaki..

Emmm mama pula spontan je menjawab " ahaaa senangnya diaorang mengandung" tetiba sunyi aje office..opsss rupa-rupanya kawan-kawan mama tak sangka mama nak berkata demikian..masing-masing rasa serba-salah..dah la pulak tu kat luar, dah hujan..mulanya mama tak rasa apa-apa but bila ada diantara kawan mama berkata yang mereka tak bermaksud nak kasi mama sedih, mama jadi sedih sangat tapi mama tak menangis sayang, cuma airmata aje yang bertakung..

Itulah kan sayang mama, bila dah ada apa yang orang lain tak, kita mesti nak juga yang orang lain ada..tapi yang tak ada apa-apa macam mama ni, tetap nak juga macam orang lain, tapi rezeki di tangan Allah, mama hambaNYA yang lemah, tak mampu berbuat apa-apa selain, berusaha, berdoa dan takawal padaNYA dengan harapan Allah akan kurniakan nikmat menjadi seorang MAMA lagi..

Mia sayang, jangan sedih tau, gembira lah disana, main baik-baik dengan kawan-kawan yer..mama rindu Mia..Mia juga rindu mama kan..

October 17, 2010

Hanya Berdua..

Salam,

Mama dengan papa gi jenjalan this weekend..mama pergi berdua aje, semalam check in and supposed hari ni dah check out tapikan Mia, mama macam tak puas lagi melepak kat sini, so papa kata "ok lah, kiter extend for one more night"..yahoooo bestnya!!! terima kasih ya abang..

Mama suka sangat tempat ni, rasa tenang dan privasi cukup terjaga..layanan kat sini pun alhamdulillah..Mia pun tahu kan, mama ni cerewet, kekadang sampai kena tegur dengan papa sebab cerewet sangat..ishhh mama gak salah..tapikan Mia..(ada tapi lagi tu) mama lagi suka dan suka sesangat kalau Mia ada, tentu lagi kecoh..seronok kalau kecoh-kecoh ni, suasana jadi meriah..ni tak kanlah mama nak kecoh dengan papa kan..

Mama pergi mana? ala cayang, mama pergi rehat dekat-dekat je..pergi PD je..tengok sunset..tengok pantai..mesti Mia nampak mama dari jauh kan, sebuk jadi model camera papa..ekekekeke lantak lah kan Mia, walaupun papa kata mama tak cantik, tapi mama yang tak cantik ni jugaklah yang dia nak ambil gambar pun..mama yang tak cantik ni jugaklah yang memenuhkan memory card camera tu..mama baru lepas breakfast dan tak tahu nak pergi mana pepagi ni..lepak kejap kat dalam bilik  sesambil bercerita dengan Mia..mama rasa macam mengantuk sangat...nanti mama sambung citer..

October 16, 2010

Dialysis..Problem

Mama temankan papa hari ni buat dialysis..sebelum gi holiday, kena settlekan dulu dialysis..uhhhh macam problem je..dari tadi kejap-kejap mesin berbunyi..kejap-kejap berbunyi..dialyser dah tukar, nampak darah macam dah dipam..uhhh susah hati jugak mama ni..

Sampai sekarang, dialysis tak berjalan dengan lancar..ayo ayoooo...camner ni? nak kata papa makan tak pantang, ummmm rasanya pantang jugak..walaupun kekadang pantang nampak!! nanti bila dilarang, papa merajuk, konon nak rasa sikit je..so bila nak buat dialysis, kan dah problem..hope kejap-kejap lagi okay la..

October 14, 2010

Tentang..Rasa Rindu Serindu Rindunya

Tetiba mama rasa rindu sangat..rindu kat Mia..rindu kat papa Mia juga..mood pun hilang kejap..peritnya rindu ni..rasa macam nak keluar aje dari office..nak pergi kat papa..nak mengadu kat papa yang mama dah jadi perindu..bukan buluh perindu tau..jadi seorang perindu..

Papa dialysis hari ni, jadi camner mama nak kacau papa...rindu sangat ni..macam-macam terbayang kat mata, macam-macam bersarang kat dalam hati ni..uhhhh Mia, dah lama sangat Mia tak muncul dalam mimpi mama..mama jadi rindu..bila rindu, mama jadi sakit..sakit rindu..papa, mama pun rindu papa gak..memanglah tiap-tiap hari mama jumpa papa, makan sekali dengan papa, serumah dengan papa, tapi mama rindu jugak..rindu macam mama rindu kat Mia..semalam pun mama sesaja hantar message kat handphone  papa dengan sms gatal mama "saya sayang awak..rindu awak..awak sayang dgn rindu saya tak" hahhaah Mia ok tak sms mama pada papa?

Tentang Jalan Berdua

Lama sungguh jari jemari mama tak menari kat keyboard lappy mama ni..banyak sangat nak bercerita tapi tak kesampaian..mama tak serajin kawan-kawan blog mama yang lain, hampir setiap hari ada sahaja entry baru dari diaorang..lagipun diaorang ada sesuatu yang diaorg boleh ceritakan..cerita tentang anak-anak..

Mama tak ada cerita, nak cerita tentang Mia..ummmm sebab Mia tak ada..nak cerita apa yang Mia buat sekarang pun mama tak tahu, cuma boleh berangan-angan yang Mia tengah bermain macam anak-anak kawan mama yang ada disini..Mia menjerit-jerit macam kakak Aqilah, Mia selerakkan rumah macam Iman Harith buat selalu..ekekeek tapi tak ada pun citer yang macam tu..Mia kat sana..mama tak nampak Mia buat apa..Mia buat apa sayang? Please story to me..citerlah kat mama supaya mama boleh citer kat papa pula..

Mama citer apa yang mama buat weekend lepas ya..hari Sabtu lepas, ada jemputan launching rumah baru, lepas tu pergi launching rumah baru tu, kami ronda-ronda kat KL..ummmm papa la..sebuk nak ambil gambar..kalau Mia ada, tentu gambar Mia aje yang ada dalam camera papa tu..camera baru!! tu yang papa acting macam dapat segunung intan..kami singgah tengok orang main layang-layang kat Kepong..bestnya Mia. Mama nak main layang-layang tapi papa tak kasi beli, dah ler tak kasi mama beli, papa tu asyik busy tangkap gambar orang dok main layang-layang..dengki kan papa tu kat mama..seronok tengok budak-budak main layang-layang, lagi seronok bila mak-mak dengan ayah diaorang terjerit-jerit suruh anak masing-masing lepas kan tali layang-layang tu bila dah start ditiup angin..kalau la Mia yang main, mama rasa, suara mama lagi kuat dari diaorang, silap haribulan mama yang tergedik-gedik kat padang tu kan..kan Mia? Ni gambar yang papa ambil..




Ahad pula, pergi ronda-ronda lagi..yer la Mia, bosan dok rumah sebab Mia tak ada..mama dengan papa pergi memenatkan diri sendiri kat Putrajaya..tangkap gambar lagi hahahhaa..poyo je kan..jangan malu tau Mia, mama layan je papa..okaylah jugak gambar tu..dah memang tak lawa, tak cantik, so gambar mama pun tak lah macam model..

Mama suka this picture

Yang ni pun mama suka


Practice make perfect...kena belajar lagi


Kalau la yang dok main basikal ni..Mia

Bestnya andai Mia ada..sukanya hati mama andai kanak-kanak yang mama lihat bermain layang-layang, kanak yang terjerit-jerit, kanak-kanak yang menangis dan kanak-kanak yang terloncat-loncat tu adalah Mia anak mama..tapi sedih, cemburu pun ada sebab, itu anak orang, buah hati orang, kesayangan orang..bukan anak mama..

October 8, 2010

Tentang Punca Dia Pergi..

Dia pergi bukan sebab dia tak sayang mama dan papa dia..dia pergi bukan sebab dia nak pergi..dia pergi bukan sebab dia tak nak tinggal kat sini, dia pergi sebab dia terpaksa pergi..dia pergi sebab dia lebih layak pergi dalam keadaan yang suci bersih..dia pergi sebab itulah ketentuan..itulah kehendak dan itulah takdir Allah..

Hari ini mama kemas-kemas kotak harta karun Mia..macam-macam ada dalam kotak tu, ada appointment card mama masa pregnantkan Mia, ada print out scan Mia dalam perut mama, ada card dari papa, ada juga Surat Beranak @ Sijil Kelahiran Mia..dan ada juga Sijil Kematian Mia..

Lama sungguh tak tengok Sijil Kematian Mia ni..papa dah siap laminate Sijil Lahir serta Sijil Mati Mia..uhhh perit juga bila tengok sijil mati Mia..mama tak suka tengok sebab ia membuatkan luka berdarah kembali. pada sijil mati Mia tu ada tertera satu bahagian..iaitu sebab kematian..Mia tahu tak doktor kat HTAR tu described sebab Mia pergi..MAS with PPHN..mula tu mama pun tak tahu apa tu shortform yang doktor buat sampailah mama berjumpa sendiri dengan specialist mama..MAS with PPHN @ Meconium Aspiration Syndrome with Persistent Pulmonary Hypertension..apa itu ? itulah punca dia pergi..itulah punca dia tinggalkan mama dan papa tapi hakikatnya, itulah kehendaknya Allah kerna dialah Mia hadiah dari syurga.

Meconium Aspiration Syndrome

Meconium is the first feces (stool) of a newborn. It is dark green material that is produced by the intestines of a fetus before birth and, in the ordinary course, is expelled after a newly delivered baby begins feeding.
However, in response to stress, such as a delivery complication or birth trauma due to medical malpractice, a fetus may begin passing meconium into the amniotic fluid during delivery. At the same time, a fetus under stress may also be taking deep breaths of amniotic fluid to compensate for low oxygen (asphyxia). If the amniotic fluid is filled with meconium, a fetus will be fetus breathing meconium-filled amniotic fluid into its lungs.

Meconium breathed into the lungs can cause many severe complications, including:
• blocking air from reaching the lungs;
• preventing air in the lungs from being expelled;
• accumulation of air around the lungs (pneumothorax);
• lung inflammation (pneumonitis); and
• persistent pulmonary hypertension of the newborn (PPHN).

Meconium-related complications can be visible at birth, however the full-affects of meconium aspiration may not be apparent for 24-48 hours and, in turn, doctors and hospitals may not make an appropriate birth trauma diagnosis for several days, if ever. Prolonged respiratory distress can cause severe brain injury and neurological conditions such as cerebral palsy.

Persistent Pulmonary Hypertension of the Newborn (PPHN)

Persistent pulmonary hypertension of the newborn (PPNH), also known as persistent fetal circulation, occurs when the circulatory system of a newborn does not adapt properly to support breathing outside of the womb.
When a baby is born, its first breath of air should cause the blood pressure in the lungs to fall and increase blood flow to the lungs, where carbon dioxide and oxygen are exchanged. As part of this process, a baby's ductus arteriosis should constrict and permanently close - usually on the first day of life. In babies with PPHN, the ductus arteriosis does not close, or does not close properly, and lung pressure remains high. This causes blood to be directed away from the lungs. In turn, the newborn's blood is not properly oxygenated and many of the baby's organs can be affected including, most importantly, the brain. Low blood flow to the brain can cause cerebral palsy.

PPHN is most common in post-term or full-term babies who have experienced a difficult birth and have experienced asphyxia (lack of oxygen), ischemia (lack of blood flow), or other fetal distress (e.g., fetal heart rate decelerations). It occurs in approximately 1 in 700 births.

Tentang Hadiah Dari Zalin..


Mama daapt award lagi dari pemberi award paling setia mama..Zalin..terima kasih banyak-banyak ya..so sorry sebab tak tahu nak kasi award apa kat Zalin..

Tak apa Zalin, kalau mama tak kasi award, mama kasi doa banyak-banyak..mama doa Zalin bertambah pandai, bertambah rajin nak baca buku, bertambah kuat berusaha membuat assignment, bertambah sihat dan macho ekekekkeke..okay tak Zalin?

October 5, 2010

Tentang Mimpi Semalam

Hampir seminggu juga ni mama tak sihat dan hari ini pun still tak sihat lagi, bertambah teruk nampak gayanya. Aduhai, teruknya kalau kena sekali harung ni..selsema, batuk, demam, sakit kerongkkong kena pulak time month end..uhhhh parah dibuatnya bila kena deal dengan monthly report..

Betul, memang rasa sakit sangat badan, tapi disebabkan dah lama mama tak mencoret, jadi mama gagahkan juga jari jemari mama yang ala ala gebu ni menari-nari kejap kat keyboard comel ni untuk bercerita tentang mimpi mama..mimpi lagi..

Semalam, mama mimpi..adik lelaki mama yang berdua tu, tetiba datang rumah mama..kelam kabut je datang, selalu kalau realiti, nak datang diaorang ni call dulu almaklumlah mama kan jarang ada dirumah, mama pun tanyalah "aik..naper nak datang tak tepon dulu, nasib baik along ada kat rumah"..pastu si abang tu lak jawab.."ishh along ni, sebab hang lah kitaorang datang ni..URGENT..very the urgent" ishhhh apa lak kes bebudak ni..dalam mimpi tu mama tak panggil lagi diaorg masuk rumah hehehhehe...lupa la Mia..opsss!!

Dalam mimpi tu memang mama tak nampak pun mama buatkan adik-adik mama tu air..hahahaha mintak maap la no (dlm mimpi kan)..terus mama tanya lagi.."apa yang very the urgent ni".. ada orang nak kasi BABY kat hang along! uhhhh!!! kasi baby? biar betul mama kata kat adik-adik mama..dia kata betul..dah booking dah..siap cakap lagi, baby tu cantik sangat along..betul, memang orang tu nak kasi kat along, tu yang kitaorg kelam kabut datang bagitahu ni.."baby tu cantik sangat along"..tetiba mama terjaga! mimpi pun terhenti..tengok jam hampir pukul 4 pagi..terus tak leh tidur..

October 2, 2010

Tentang Mama Tak Sihat

Salam..

Hari ini adik-adik mama dengan anak saudara mama si Mya Sara Dean tu ada kat rumah ni..penuh dan riuh rendah dengan suara Mya Sara dan mummy dia yang penat melayan karenah "anak dara" tu..mama pun kekadang tersasul bahasakan diri mama kat Mya Sara tu.."mama" hahaaha ingat anak sendiri pulak..

Mama tak sihat dari semalam lagi..blood preasure malam tadi buat sendiri pun naik sikit dari paras normal..mesti gara-gara demam, batuk dan selsema ni..badan pun sengal dan bisa rasanya..tak boleh tidur..papa pergi buat dialisis..tak kasi mama temankan dia kononnya mama tak sihat..

Hari ini pun, jemputan untuk open house pun berderet-deret..larat ke mama nak pergi? tekak terasa perit sangat dah ni, mata pulak dah berair..mesti panas sangat badan mama ni..tak tahu kenapa mama tetiba tak sihat..uhhhh malas nak pergi jumpa doktor..penat nak tunggu doktor check..dah bosan hahaha..

Lepas pergi open house rumah kawan mama dengan papa, nanti nak bawak Mya Sara pergi jalan-jalan..pakai stroller "Kakak Mia" ya..adik pinjam tau..mama aja je tak  sedekahkan stroller ferrari Mia tu kat orang lain sebab stroller Mia cantik, laju sebijik macam ferrari..mama nak rehat jap ya..rasa dah lemah sangat ni..

Popular Posts