October 27, 2011

Hati yang terusik..

Tiada yang seindah ini..

Untuk mama..
Cuma hanya satu harapan
Agar ada yang memahami
Agar tiada yang melukai
Dalam diam..

October 26, 2011

New Baby..

Next year, mama akan ada baby baru..


Mia sayang,

Yesterday mama tak working sebab mama tak sihat, back pain kembali menyerang mama. Mama just pergi clinic dengan papa untuk dapatkan medical cert and ubat.

Mia, dua hari lepas aunty iqin sms mama kata period aunty dah lewat, oh!!! itukah tandanya aunty pregnant? ummmm hati mama dah mula sayu walaupun sebenarnya gembira..auntykan adik mama, mana mama boleh sedih..semalam lagi sekali auty sms mama, kali ni ada attachment gambar..guess what sayang? ada double line kat UPT test tu!! mak sedara Mia dah pregnant againlah sayang!! next year Mya Sara akan dapat adik!! Next year juga selain auty Iqin nak bersalin, maktam Mia pun nak bersalin..wah!!! mama dapat 2 org anak sedara!!!

Sayang Mia, mama tak pandai nak sembunyikan rasa sayu mama kan dari Mia, memang tak pandai sangat, alangkah bagusnya kalau mama pun boleh sekali meriahkan rumah tok ayah dengan maktok tu dengan adik Mia, mama harap dan berdoa, Allah beri mama kesempatan lagi untuk mama menikmati keindahan dan keseronokan macam yang mama alami ketika Mia dalam perut mama, missed sangat saat itu..

Anak mama, please doakan mama kat sana yer..kalau jumpa nenek, mintalah nenek doakan untuk mama dengan papa supaya nanti mama ada adik baru, bagitahu nenek, papa sayang sangat dekat nenek, jangan risau pasal papa sebab mama ada. Walaupun ada adik baru nanti, mama tetap sayang Mia mama, tak akan pernah pudar rasa kasih mama..rindu sangat pada si kecik mama ni..arggg!!! sedih!!


October 22, 2011

Hanya Separuh Perjalanan

Alhamdulillah, perjalanan mama dengan papa ke Seri Iskandar semalam after mama abis keje, dipermudahkan Allah..dari Kuala Lumpur hingga ke Seri Iskandar, perjalanan ditemani hujan, kekadang renyai, kekadang lebat sama seperti hati mama..namun begitu bila menghampiri Tapah, hujan tersangatlah lebat hingga tak nampak jalan kat depan...cuaknya mama..macam-macam ayat dok baca..

Mama tumpang tidur umah adik mama malam tadi sebab nak pergi Setiawan untuk jumpa doctor homeopathy..ummm nak berubat sakit papa..nak cuba pregnant juga :-)..sedap makan rumah maklang Mia, sambal tumis udang, sup sayur dengan ikan merah masak kicap! sedapkan..sebab kepenatan, masing-masing tidur awal.

Pagi-pagi lagi dah keluar dari Seri Iskandar menuju Setiawan..alhamdulilltah kami orang pertama sampai, pusat homeopathy tu pun tak buka lagi, tapi tak sampai setengah jam, doctor pun sampai..hahaha doktor tolong buka pagar klinik dia..suka mama! doktor periksa papa..buatkan fisioterapi kaki papa kejap..doktor kasi ceramah kejap kat papa..ehh mama tak kena, sebab mama baik, papa tu je yg selalu tak dengar kata..

Seluruh kaum kerabat mama tahu kami ada kat Perak, semua ingat kitaorg nak balik Taiping...umm tak dapat balik Taiping minggu ni sebab nanti Raya Haji nak balik, jenuh mama dok membalas sms dengna call dari adik beradik ni..jenuh kena explain kat tok ayah sebab apa tak balik...papa? ummm selamat la sebab phone dia tak kena call..alasan lain boleh tak? sebenarnya rasa merajuk  sikit kut..Disebabkan tak balik rumah tok ayah, mama terus balik KL..kemudian walk in kat pusat servis kereta..umm dengan papa la..melayang lagi duit hehhe..

Interview! Orphancare Interview..mama tak ada rezeki kat situ sebab mama tak pergi..insyallah, pasti Allah ada peracangan yang lebih baik untuk mama...doakan mama yer..

October 20, 2011

Kosong

Mama masih mendiamkan diri..kalau berkata-kata pasti ada yang terluka. Mood pun tak stabil. Rasa merajuk pun ada, sakit kepala usah dikata, macam nak pecah dibuatnya. Tentang interview Saturday ni..ummm tiada jawapan..tiada laluan..akhirnya terkorban! mama juga la..

Kat office, mama lebih banyak mendiamkan diri, settlekan apa yang patut hingga tak sedar lunch hour dah tiba..tak rasa nak makan, mood makan makin hilang, kurusnya tak juga..mama bawa diri ke surau, niat nak mengaji, tapi mama hanya baca Yassin..rasa sayu sangat, kejap keluar suara, kejap tidak..bacaan bersulam tangisan...rasa kecik sangat..bila solat, 2 rakaat terakhir, rasa terlalu lemah, mengalir menderu airmata turun..Ya Allah, buka kanlah jalan pada hambaMU yang lemah ini..bantulah aku Ya Allah..

Sedari dulu, mama tak pernah membantah apa yang tok ayah suruh buat..hingga mama dah kahwin pun still macam tu juga..rasa bersalah sangat, rasa macam jahat sangat mama ni bila tak dengar kata-kata tok ayah..jawapan untuk interview masih tiada..mama rasa, papa biarkan  mama sendiri yang putuskan sebab itu papa tidak berkata apa-apa..akhirnya!!! berkorban rasa, berkorban kasih demi satu hakikat..sebab tok ayah macam belum bagi green light, sebab papa mendiamkan diri dari sebarang keputusan..dan yang teruk sekali, hati mama terluka..berkorbanlah lagi rasa hati ini..bantulah hambaMU yang lemah ini..mama call Orphancare..menitis-nitis airmata, mama nak pergi interview tu tapi bukan untuk Sabtu ni..mungkin bukan rezeki mama untuk kali ini..mama tak kisah andai nama mama kena turun sikit dari list sebab tak akan membuat keputusan sendiri..mode sekarang ~ silent!!

October 19, 2011

Hati Yang Sesak!

Rindu yang sangat berat, rasa yang sangat sakit! kuatkan hambaMu yang lemah ini. Saat ini rasa nak menangis, tapi mama selalu menangis, rasa nak meraung tapi tak terlontar raungan..rasa nak lari dari segalanya, tapi tiada arah tuju...pengakhirannya adalah SESAK!

Saat ini, mama ingin berbicara, mahu meluahkan segala rasa yang dirasa tapi tidak kesampaian..menangis dalam hati, bergenang mutiara jernih, menjerit perasaan, tegarkah ma.ma? rindu dan kehilangan benar-benar membuatkan mama sakit, lagi sakit dari kena caesar dulu..tak ada yang memahami! tegar sangat kah mama andai saban waktu diri rasa kekurangan..oh Mia!!! sian kat mama kan..

Paling sedih, hari ni kena berleter dengan papa, gara-gara mama dok pot pet pot pet dalam kereta sebab persoalkan pemanduan papa yang sangat berhemat tu. Suka sangat tekan minyak bila kat selekoh, ikut dekat dgn kereta depan, bila mama bersuara, suruh mama diam..mama je yang salah sekarang. Agaknya sebab mama kut, sampai sekarang dalam rumah ni hanya ada dua orang..

Petang tadi ada orang dari OrphaneCare call..kebetulan mama solat, jadi bila tengok ada missed call, teruslah call, ummm tak ingat bila mama register, terkejut la juga..Sabtu ni ada interview..kalau mama lepas interview tu, insyallah if ada baby, mama akan dapat..mama just sms papa bagitahu and tunggu keputusan papa..tak bercakap pun..reply papa "ikut mama..mama nak pergi ke?"..tok ayah pula macam suruh mama dengan papa usaha lagi..dan mama pulak? melawan perasaan!!!dari office dok bergenang air mata..


October 13, 2011

Redha dan Pasrah Lagi Walau..

After lunch semalam..
Mama kena call hospital
Bukan hospital call mama!
Sungguh tak mesra!
Dan sungguh tak best..
Tapi disebabkan emergency
Gunakan aje apa yang terdekat
Tak lah jugak dekat sb kena tempuh jammed!

Result darah!
Tak memberangsangkan
Bukan doctor gynae tu yang explain
Tapi his nurse yang bagitahu
Mulalah mama nak membandingkan
Antara personal gynae mama dgn
Emergency gynae yang terpaksa mama
Jumpa..dihospital yang tak sama juga..

Mama tak berjaya..puan anggap aje darah period yer!
Ummm, dalam hati mama menjawab
Dalam hati mama menangis
Menangis bukan sebab tak dapat terima
Yang mama tak berjaya, tapi
Sebab jawapan nurse tu!

Kawan-kawan yang mengira
Solat penuh mama
Menunggu
Agar ada perkhabaran gembira
Namun hanyalah harapan
Mama tak berjaya
Mama juga hampa
Mama juga
Tahu apa sebenarnya
Yang mama tahu, mama sakit sangat
Sakit macam mama nak gugur!


October 12, 2011

Perasaan yang berkecamuk!

Tak tahu mama nak tulis kali ni macam mana...

Every month circle period normal
Tak pernah tak muncul, pasti muncul
Sebelum raya dia muncul
Supposed muncul juga September
Tapi tak ada..
Biarkan..biarkan

Hampir 2 weeks lebih
Tak pernah nak buat UPT
Sebab tak pandai nak buat sendiri
Terukkan..takut sebenarnya..
Aftr solat zohor, gi toilet ada sikit blood
Dah preasure bagai..
Siap nangis dalam bilik doctor
Kena refer pakar !

Jumpa gynae yg first time jumpa
Tak mesra patient betul
Scan perut dlm 6 weeks...the doctor said
Tak berapa nak nampak sebab baru lagi
Buat UPT result macam negatif
Buat ujian darah..result tak dapat lagi

On the way keluar dari hospital
Kereta kena hentam dari  belakang!
Sakit hati sebab kereta baru!
Baru bayar hutang bulan pertama tau!
Dah ler mengaku salah
Siap boleh kata "tadi saya sembang dgn kawan kat luar"
Berlagak nak bayar kat bengkel
Cakap je berapa
Bila sebut nak hantar tempat servis kereta
Sebab under warranty, byk alasan
Dari sanggup nak bayar berapa aje
Terus keluarkan duit..kata "saya ada RM30" aje
Arggggg!!!

Popular Posts