April 13, 2011

Done! Thanks Doctor

Petang semalam mama baru discharge dari hospital..done for my IUI on Monday (11/4/2011)..this time of IUI rasa teramat sakit hinggakan selama ini mama tak pernah "mengaduh" ketika procedure itu dibuat, tapi kali ni, bukan setakat "mengaduh" lagi siap pegang lengan nurse lagi masa doctor nak masukkan speculum tu...sakit sungguh!

Speculum tu macam mulut itik..bila dah insert tu, boleh dengar macam"jerk" kereta..uhhh memang sakit, lepas dah letak speculum tu barulah boleh masukkan catheter for injection sperm terus dalam rahim...berenang cepat-cepat dan kuat yer wahai mr.sperm..and dok kat situ kuat-kuat!!

speculum..dari mr.goole hehhehe



catheter inserted

Alhamdulillah, masa doctor baru nak start insert speculum, mama rasa macam nak jerit, after that lepas dah catheter pun insert, mama tak rasa sakit macam sebelum tu, lepas settle procedure, baru rasa teruk..huhuuu nak nangis..rehat dulu kat bilik procedure hampir 45 minutes juga...lenguh dah badan, tekanan darah pun tak stabil, asyik rendah je..

Doktor kasi kat mama ubat dexamethasone 0.5mg yang kena makan selama 10 hari untuk membantu mengurangkan hormon lelaki dalam badan mama..kemudian mama di transferkan ke ward..lega! tidur nyenyak lepas tu..terjaga bila kawan mama datang melawat bawa airkrim!! sedap!! rasa senak ada lagi sikit tapi bila nampak aiskrim, lupa dah rasa sakit.

For this time, cost untuk procedure until mama discharge semalam adalah..


1. Disposables Items                      RM52.24
2. Equipment and Procedure          RM122.80
3. Infertility Items                          RM140.20
4. Inpatient Admin Fee                  RM21.00
5. Operating Theatre Supplies       RM1.20
6. Pharmaceutical Item                  RM4.40
7. Single Standard Room               RM196.10

Total Cost                                       RM537.95 (round figure heheheh)

Cost paid by mr.hubby..terima kasih yer sayang hehehehe..but mesti hairan kan, tak ada consultation and procedure fee doctor! yes!! memang pun..masa mama received discharge bill memang tak ada cost untuk specialist consultation and procedure.. mama guess doctor memang tak ambil consultation and procedure fee dari mama sebab mama kan patient yang selalu aje menangis dalam bilik doctor hehehehe..thanks to my specialist gynae sebab dah kurangkan cost mama..moga Allah membalas budi baik doktor..hoping kali ni, the result tak akan menghampakan mama dan juga doctor mama.

So total cost for this cycle until mama done my IUI procedure adalah dlm RM1,085.90. Moga Allah terima segala usaha mama dan papa..terima kasih pada doctor mama yang bersusah payah memberikan rawatan terbaik untuk mama yang selalu menangis dalam bilik dia, yang jarang berkira tentang consultation fee dan procedure fee dia..hampir RM300 lebih tau kalau doctor nak charge mama untuk consultation and procedure. Hanya Allah yang boleh membalas budi baik doctor!







mama love this pic..ummm sedap ni dapat cium kaki baby


22 comments:

eimma's said...

kos IUI berapa mama?

eimma's said...

lupa plak nak tnya..mama buat kat spital mana tu?

Yasmin Nabilah.. said...

Amin..Wow mahal gak ek mama prosedur dia..tp demi anak kita sanggup lakukan apa saja.moga kali ini success..Amin..:)

MommyAqil said...

Sabar ye mama..Semoga kesakitan ini akan berbalas...Doktor tu pun dah sayang kt Mama tu yg dia taknak berkira dgn mama kan..Kirim salam kt Doktor mama yang baik hati yer..Mesti hati dia semurni mama jugak kan..

MaMaNuRiN said...

Eimma, maksud eimma dari mula nk start treatment or cost utk procedure iui je? Klu utk procedure kena readykan dlm RM500 jugaklah sb kita tak tahu cost utk consultation and procedure fee yg doc charge..tak tahu cost tools lagi..

Mama buatvtreatment kat DEMC Shah Alam..dah lama dgn doctorvtu sejak pregnant arwah 5 bulan..

Ina, heheheheh tu baru satu cycle period bulan 3,..tula dapat sorang dua alhamdulillah. Amin amin, terima kasih ina.

Mommy, insyallah, doakan yer, moga aqil aa kawan nak ngorat heheheh...tu la mommy, baik and gentle sgt, tu yg tak malu menangis je..nanti anak mama, mama nak dia jadi doctor, supaya dia boleh jadi mcm doktor mama yg tak berkira

eimma's said...

maksud saya cost utk IUI je (tak termasuk fees yang lain) sebab tempat saya amik treatment tu RM700++

LPPKN RM350

MaMaNuRiN said...

Dlm RM424.50 termasuk consultation and procedure fee doktor..mmg dah include dlm bill kalau biasa.

nuyin2u said...

pernah buat sekali IUI kat spital putrajaya..tak berjaya..hope mamanurin punya will success..amin

MaMaNuRiN said...

nuyin2u, insyallah, amin, moga ada rezeki yang bagus dari allah ..amin amin amin..so tak try lagi ker?

ICAZIESYIRA said...

Semoga semuanya yang terbaik untuk mama. Jika positif, alhamdulillah bersyukur pada Allah. Ji ka sebalinya, jangan putus asa, ada hikmah disebaliknya.

Insyirah dan Ayesha doakan semoga cubaan kali ini membuahkan hasil. Insyaallah..

Ya Allah, bantulah sahabatku ini. Berikanlah cahaya kebahagiaan kepada mereka suami isteri..

nuyin2u said...

tak, dah dapat 1 + 1.;)

Nurul Aznil said...

save the best for last...
insyaAllah adalah rezeki tu nanti...

ummi said...

mama!!!!!all the best...selamat 2ww...:):) jaga diri ok!

MaMaNuRiN said...

Insyirah and ayesha, terima kasih yer nak, moga makbul doa kalian..ibu, terima kasih yer

Nuyin2u, wah congrats..bestkan..mama dah tgk blog nurin nurin ku..cantiknya diaorg

Nurul, insyallah..terima kasih

Ummi, tqvm...yeszaaaaaa moga kali ini berjaya

Anonymous said...

salam kak..
saya silent reader blog akak..
da wat IUI 2x dgn doc yg same ngan akak..
tp,dua2 x berjaya..
semoga usaha akak kali ni berjaya..
kem salam ek kt dr zamri..lame da x jupe..

MaMaNuRiN said...

anony heheheh..alaadik kasi ler nama, kan manis kalau ada nama hehehe..but thanks yer sebab sudi baca blogyg tak semenggah ni..

oh ya ker? akak dah byk kali..dah selesa dgn tu. tak cuba lagi ker? jgn putus asa yer.

amin amin amin ya rabbilalamin...insyallah yer..tapi mcmana nk sampaikan.tak kasi nama pun -:)

Lady In The Mirror said...

mama - kenapa senyap sunyi je ni?

Lady In The Mirror said...

mama- leh email me your address tak? nak send u something. my email rebellingmind@gmail.com

*AniE* said...

wahai anak, besarnya pengorbanan Mama untuk mendapatkan Kalian, semoga urusan dipermudahkan..amin...

Anonymous said...

Kat demc tu jumpa doctor mana yer

Mamanurin said...

Anonymous, Demc mama selalu jumpa Doctor Zamri. Baik sangat. Ni pun dah lama tak jumpa dia..tggu duit cukup baru nak pegi lagi

Pinky Lurve said...

Berapa kos iui kat putrajaya kalau bukan penjawat awam. Referral letter dr klinik kerajaan.

Popular Posts