December 20, 2012

Jammed!

Hujan lebat saat keluar dari office. If dah hujan kat KL ni, sure jalan raya tu tar jalan pun tak nampak sebab jammed!


Office mama kat kawasan segitiga emas! lagi masak!! Mmg tak ada ruang langsung..dah hampir 2 jam dalam kereta ni..melewati Hard Rock huhuuuu sangat penat.


Papa dah banyak kali sms dok bertanyakan mama kat mana..oh my kepala dah penat. Time ni la polis tak ada nak jaga traffic!! Hoping mama dapat sampai rumah sebelum 9.30malam!! Ada orang nak tengok rumah nak sewa huhuhu.


Now, kat Jalan Tar..ciluk ciluk dan ciluk hehehehe..kalau Mia ada ni sure mama dah kena bayar OT kat nursery ni. Bibik? Ohhh tidak..papa tak suka!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Syurga tempatmu sayang

Membaca..bertakung airmata dan akhirnya mutiara itu berkecai jua. Membaca majalah wanita untuk edisi bulan Januari,2013..mengimbau saat bersama Mia..


Ungkapan yang hampir sama mama bicarakan pada Mia.."pulanglah Mia..mama redha..inilah sahaja yang mama mampu laksanakan sebagai tanggungjawab mama yang terakhir..sambil air mata menitik nitik, dah dikesat pun masih lagi menitis..sambil tangan mama menyiram air putih itu pada tubuh kecil bidadari mama..Mia masih ingatkan..


Published with Blogger-droid v2.0.4

December 19, 2012

Culik

Adik mama merangkap mak teh Mia dah kena warded. Dah turun darah sebagai tanda nak bersalin! yes..insyallah dapat lagi mama anak sedara. Moga Allah permudahkan segalanya untuk adik mama, moga dia sihat dan kuat, moga baby nanti pun selamat dan sihat bila lahir.

Mode!!! tak sabar nak culik anak sedara sendiri!

December 12, 2012

Pantang

Aircond yang terlalu sejuk kat opis mama memaksa mama pakai stoking. Bukan hanya hari ini je mama pakai stoking, hampir setiap hari mama guna sebab saluran aircond betul betul ata kepala mama. Sejuk giler.

Semua sudah tahu yang mama ni memang tak tahan dengan aircond..jenuh diaorang sumbat kertas kat saluran aircond tu supaya mama tak rasa sejuk sangat..mama dah biasa tak comel kt opis tu gara gara dok berstoking dan berbaju panas tapi harini sangat sangat SENTAP!! sebab mama sentap ialah ada kawan sorang ni dengan nada suara yang kuat bertanya brapa bulan dah ni pantang..ohhhh kakak!!macam tak biasa tengok mama ni pakai stoking.

Mama yang sentap terus menjawab, dah lama dah.nak masuk 6 tahun dah..masa tu perasaan sedih sangat..rasa moody terus!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

December 4, 2012

Pernah Ada..

 Status FB mama semalam..

ummmm..citer lunch hour tadi..someone berkata dan bertanya..

dia : senyum dan berkata, nampak dah berisi sikit
me : senyum juga sambil berkata, a'ah asyik dok makan je sambil bertanya, akak tak lunch ker?
dia : tak..malas nak makan. Sambil terus bertanya..anak berapa orang
me : ohhh anak x ada..opsss pernah ada tapi dah meninggal

mode masa tu : -:( rasa nak jadi halimunan masa tu jugak!

dia : dah brapa lama kawin? tak apa, boleh honeymoon lama-lama..

mode : lambatnya lift ni nak sampai level 9 ni!

December 1, 2012

Hari ini

Pagi tadi breakfast kat Kota Damansara, kedai mamak fav papa. Ohhh ramainya orang. Nasib baik cepat dapat makanan yang di order. Keluar pergi cari breakfast pun dah dekat jam 10 pagi kan hehehehe.

Lepas makan, pergi bayar hutang-hutang. Orang kurang duit macam mama ni memang nak kena bayar hutang. Ahaks!!! Kalau la ada banyak duit, kan best. Banyak benda yang boleh dibuat, dibeli dan digunakan. Ummmmm, mama selalu cakap dgn hati, andai mama ada duit banyak, mama nak tolong anak-anak yatim, orang susah sebab mama selalu rasa sedih bila tengok diaorang. Rasa hati ni memang kalau boleh nak pergi hujung minggu kat rumah-rumah anak2 yatim ni tapi mama ni jiwa raga tak kuat, cepat sensitif karang menangis pulak..tu yang bikin papa bising tu..

Settle bab bayar hutang, singgah Ikea kejap..nak cari meja makan. Dah berkenan, harga alhamdulilah ok tapi bab nak beli kerusi, kena beli satu-satu!!! Kalau nak beli 6 buah kerusi, ambik ko!!! Boleh dapat lagi sebijik meja makan..ummm..camner ni!! Masuk je dulu dalam list hehehe..

Keluar dari Ikea, cuaca panas sangat so balik rumah je. Terus start membasuh  pakaian mbil kemas mengemas. Papa jadi chef hari ini. Ummmm sambil membasuh, sambil dok bersin. Marvellous betul bau masakan papa. Sangat tak sabar nak makan lunch merangkap dinner ni. Hujan dah terus. Dapat tidur lagi best!

November 29, 2012

Cerita Tentang Bidadari

Mama tak kerja hari ini sebab mama tak sihat. Dalam erti kata lain, mama on medical leave. Semalam doctor siap ambik darah sebab viral fever mama tak turun-turun lagi so better cegah dari melarat larat, tukar ubat and sedut darah mama hantar lab. Pagi tadi stay kat rumah kejap tapi belum tengahari lagi dah keluar rumah dengan papa pegi cari breakfast kat kedai mamak! orang lain dah cari makanan untuk lunch, kami cari breakfast.

Lepas makan, pergi tengok rumah baru, entah bila la nak masuk rumah tu pun tak tahu hehehee..dekat dalam kawasan yang sama dengan rumah kami sekarang tapi tak kisah, janji dekat nak balik Perak ahaks!!! lepas tengok rumah, konon nak terus balik tapi tayar kereta pecah!!! sebab papa yang jadi punca so tak adalah papa membebel, kalau mama yang jadi punca, mahu putus telinga dengar -:) heheh tu hakikat. Lepas mekanik datang ganti tayar spare, pergi bengkel tukar tayar lain. Ummmm perbelanjaan yang tak ada dalam list untuk hari ini! tapi sebab papa yang bayar, layannnnnnnnnnnn dengan senyuman je wink wink wink!!!

Dalam tak sihat, tekak nak minum air jambu ais, bila lalu kat jalan tu, brother yang selalu jual air tu tak ada so jadilah satu lagi alasan untuk keluar jauh dari area, rumah pergi tengok-tengok barang-barang untuk rumah baru. Asyik dok tengok je selalu, belinya tak jugak. Dalam perjalanan dok pot pet pot pet dengan papa, lastly mama cakap "mama rasakan, papa sakit teruk sebab Mia kan"..papa diam je. Mama sambung lagi, "mesti papa sedih dan tension sebab dia sakit sebelum mama kena operate, lepas tu terus duduk ICU, bila dah macam tu, semua papa kena buat sendiri, terkejar sana terkejar sini kan" tapi papa jawab "tak lah.."

Bila dengar jawapan papa macam tu, mama cakap lagi "dalam keadaan macam tu, papa tak menangis, papa tak cakap pun papa susah hati, mama je yang menangis mengadu kat papa, mama je yang kongsi rasa sedih mama kat papa tapi papa tak kongsi pun rasa sedih papa, mungkin sebab tu papa sakit teruk sebab simpan dalam, tak luahkan perasaan tu" sambil tu mama tengok muka papa sedih.

Papa cakap pula "alaaaa dia tak susahkan papa pun. dia anak yang baik dan pandai serta dengar kata papa sebab masa dekat ICU HTAR dengan heart beat yang turun naik, papa cakap "kalau heart beat mia cantik dan stabil, papa balik ambil mama"..memang dia sangat mendengar kata! Papa cakap, sampai sekarang papa rasa macam mimpi je yang papa balik ambil mama!!! tentang-hari-mia-pergi

Emmmm sangat-sangat tak sangka, perbualan itu timbul tapi deeply kami sangat merindui dia..sangat!!!!

November 27, 2012

Berpisah




Berpisah hidup, sedih..berpisah mati, lagi la kan:-(((
Mode sedih mama..rindu


November 22, 2012

Dia sangat suka..



Tadaaaa..Iman Harith yang sangat suka buat lawak heheheh..ok, patung tu memang dah lama ada, bila budak yang sangat pandai bodek maklong dia ni berjaya dalam misi membodek maka dapatlah dia sepasang baju dan seluar berserta topeng spiderman!!! Adik mama kata "along, nampak leher la" mama pula, ehhh yervker..a'ahh la nampak leher tapi tak apa, boleh suh iman pakai inner hahahahaaa..

Betapa seronoknya dia bila courier dari mama sampai kat rumah maktok, saat itulah maktok cerita iman kata maklong baik, maklong cantik, maklong wangi hahahah..ayat kasi maklong kembang..

Maka bermula la aksi panjat memanjat kat rumah maktok tu. Bila mama call, iman harith cakap, "maklong kami sayang maklong, nanti maklong beli sarung tangan dengan sarung kaki yer..beli sekali motor" uwahhhh Iman Harith yang sangat bertuah tu!!

Tapi seronok lihat iman dan kakaknya gembira bila dapat barang. Macam dunia ni diaorang yang punyer. Iman Harith dapat dua baju..Aqilah Hanani dpt satu je baju mandi..nnti maklong cari yang lain yer

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 8, 2012

Mengantuk

Tolong!!! mama sangat mengantuk, tersangat-sangatlah mengantuk dan penat. Gara-gara tak cukup tidur malam tadi. Tersedar jam baru 2.30 pagi, buka mata sikit je, nampak papa yang gelisah sebab tak boleh tidur. Papackata, kalau tidur aje, batuk dia jadi teruk. Mata mengantuk, papa mengadu.

Ummm...camner nak buat ni. Mama offer papa untuk usap-usap belakang badan, ahaks! dengan seronoknya papa terima. Penyudahnya, papa lena tidur, mama yang menongkat mata menahan mengantuk sebab nak kasi papa tidur lena. Sambil sebelah tangan main Ipad, lagi sebelah dok usap2 belakang papa. Jangan tidur kat office sudah.

November 3, 2012

Bila berdua tak sihat...

Sepanjang minggu yang sangat sejuk,saban hari hujan turun di Kuala Lumpur. Kalau time hari bekerja, belum cukup time balik, dah berkobar-kobar nak balik sebab nak kejar monorel! monorel ni suka buat hal kalau time hujan lebat. Takut kena tunggu lama, kesian pula kat papa yang tunggu kat KL Sentral tu. Jangan cari pasal nak minta papa ambil kat kawasan segitiga emas tu!!! tak gerak kereta. Jalan jammed, motor pun tak lepas nak cilok. Lagi buang masa, lagi stress jantung.

Papa masih lagi tak sihat, dan kali ini, mama pula yang temankan papa sakit dengan full package gitu. Kena pergi kerja juga sebab year end tak lama lagi, bila hujung tahun makin hampir, makin la banyak kerja. Cuba bertahan selagi mampu. 

Bila hanya berdua dalam rumah dan masing-masing sakit, sangat terasa ketika ini, rasa sunyi dalam rumah. Last week bila mama dan papa demam teruk, masing-masing tak ada selera nak makan, kami hanya makan butterscotch beread je. Ohhh masa tu, sangat berharap ada peneman dalam rumah yang menguatkan semangat kami. Sangat berharap adanya zuriat saat itu, yang mampu menjaga kami. Tapi..

Register dengan JKM dah buat tapi itulah kan, kenapalah tak ada news lagi..Kenapalah tak ada yang nak kongsi sayang dengan kami kan. Mama harap sangat, one sweet day nanti, mama dan papa akan ada rezeki macam orang lain juga. Ummmm kalau la ada orang yang kurang berkemampuan or sapa-sapa nak kasi baby baru lahir kat kami, insyallah andai ada rezeki, kami terima.

Oh treament? treatment belum lagi rasanya nak start balik, sebab sekarang busy sangat dengan kerja, busy renovation rumah baru so takut preasure lebih. Insyallah will continue treatment mama next year. Please doakan kami yer.

October 29, 2012

Bila Bapa Budak Yang Sakit

Kan..? ummm bila anak-anak sakit or tak sihat, apa yang mak dan ayah serta family suruh buat and makan, sure anak-anak akan ikut je kan, kalau suruh makan ubat, disuapkan ubat, maka makan la anak-anak itu. Kalau tak nak, bila mak ayah membebel or tunjuk muka garang, mulut tu akan terbuka juga walaupun ubat tersebut sangat lah tidak sedap. Tapi...

Bila bapak budak yang sakit..adoi!!! ummm ni pasal papa si budak kecil tu lah. Dari malam tadi demam panas sangat, ajak pergi klinik tak nak, suruh mandi kerap pun tak nak dengan alasan sejuk. Suruh makan ubat pun jenuh membebel mama ni. Tak jalan lagi. Akhirnya demam semakin teruk, dialysis yang sepatutnya papa buat hari ni terpaksa dihentikan gara-gara heart pulse yang tinggi! mama yang sedang bekerja dah jadi tak keruan. Akhirnya, ambiklah cuti separuh hari. Siap call clinic, bagitahu nak pergi bawa papa. 

Sangat degil, sangat tak mendengar kata! kalau budak kecil, piat telinge sikit dah dengar kata, tapi kalau dah bapa budak, piat telinger sampai merah pun tak jalan. Sangat susah dan sangat sakit hati bila papa tak sihat. Bukan merungut sebab mama kena jaga papa, tapi sangat stress bila time sakit, degil papa tu terlampau hehehe. Doktor kata, demam papa tinggi sangat. Mungkin sebab viral fever. Siap dapat bekalan satu plastik ubat. 

Ubat mama yang kasi sendiri, tak leh harapkan papa untuk buat rutin tersebut sebab sure tak makan punyer. Air mandi pun, harini mama kena masakkan air..mandi macam budak kecil je dengan air suam. Okay tak merungut la kan papa tu. Tadi pergi jalan kaki ke kedai, cari air badak untuk papa sebab nak turunkan panas yang melampau setelah air 100+ tu tak jalan langsung.

Sangat boring bila papa tak sihat. Tak ada orang nak "friend" dengan mama. Tak ada orang nak gaduh dengan mama. Tadi dah nampak papa berpeluh dengan banyaknya. Mama sangat berharap menjelang pagi esok, papa dah pulih so esok boleh dialysis balik. Mama, jari kaki bengkak gara-gara tersadung rak TV dek terkejarkan papa kat dalam bilik nun. So esok, mama memang MC. Doktor dah kasi tadi hehehee. Month End esok, opssss sorry kawan..terpaksa.

October 28, 2012

Salam Aidil Adha

Selamat Hari Raya Aildil Adha. Hoping mama masih belum terlambat lagi. Seperti biasa, setiap kali perayaan, sure mama dengan papa akan balik ke Perak. Kali ini mama cuti awal sehari sebab mama sangat tak suka dengan keadaan sesak diatas jalan raya.

Sangat seronok penuh rumah maktok dan tokayah dengan anak cucu menantu semua ada. Dari bilik-bilik tidur ruang tamu hingga hampir ke dapur penuh dengan kami aje, belum lagi ditambah dengan bapa saudara dan sepupu sepapat yang datang.

Aidi Adha kali ini jatuh pada hari Jumaat, penghulu segala hari. Disebabkan rumah maktok tokayah tu kan depan surau, jadi suasana pagi Jumaat tu rasa sangat meriah! kereta motor memenuhi ruang jalan, dah macam datang rumah maktok je. Korban pun ada lapan ekor lembu. Namun, ibadat korban dilakukakan pada pagi sabtu sebab tak nak menganggu sembahyang Jumaat. Nanti dok ralit melapah lembu, solat Jumaat tak pergi kan.

Alhamdulillah, ibadat korban sempurna dijalankan pada Sabtu pagi dan selesai hampir tengaharinya. Tokayah dan anak serta menantu kena handle part tulang, hehehhe adoi!!! tak tahan wey bau diaorg ni. Banyak juga bungkusan plastik daging korban dan tulang yang ada kat rumah maktok.Bila musim daging korban ni, mama memang tak akak makan daging. Sebab tak mampu nak makan. Bila makan, terbayang-bayang je airmata lembu tu mengalir! sangat fobia!! seluruh family tahu tentang ini sebab memang dari mama kecil lagi mama tak akan makan daging korban. Sangat kasihan.

Berkorban dari makan daging. Ada istilah macam tu tak? boleh guna? hehehehe. berkorban rasa jugak  ni sebab anak sedara papa dah pregnant lagi sekali. Anak ke 6 ok! tadi baru jumpa kat rumah kakak ipar mama. Kebetulan anak sedara papa ada sebab jaga mak dia yang sakit. Tengok perut lain macam je, so bila nak balik baru tegur sambil pegang perut dia "eh ada lagi yer?" bila due? patut ke soalan mama tu? soalan yang bikin hati sendiri rasa sakit kan. Ummm next year awal tahun dapat lagi cucu sedara!


October 9, 2012

Homework




Taraaaa!! Speechless!!! Tak sangka dapat good result dari Boss mama. Balik dari clinic kawan-kawan dah mula mengusik. Ada yang kata 'pergi tengok atas meja'. Oh!! dengan muka blur tak ada perasaan, mama pandang kertas and hadiah..gembira sangat sebab mama berjaya.

Gambar di atas tu adalah hasil yang mama buat. Homework yang Boss beri pada kitaorang staff2 dia except team leader..kena buat scoreboard berdasarkan target KPI dan achievement yang kami dapat. Tak sangka jadi pilihan Boss dan dapat good remarks dari dia.

Moga Allah berkati kerja yang mama lakukan setiap hari. Kerja itu ibadah. Moga dalam setiap ibadah mama dan papa akan ada rahmat dan rezeki yang diredhai Allah buat kami.

Published with Blogger-droid v2.0.4

October 4, 2012

Doa Anak Kecil

"Ya Allah, tolong berikan Aunty Zie baby. Kasihanilah Aunty Zie". First time dengar kawan office mama bercerita tentang doa anak-anak dia untuk mama, sebak rasanya. Sangat sweet bunyinya. Tentu anak-anak itu gembira dengan goodies yang mama berikan masa birthday arwah Mia minggu lepas. Kawan mama kata, sebelum itu anak-anak dia bertanya "ibu, kenapa aunty zie beri kami kotak ni?" si ibu menjawab, "arini birthday anak aunty zie, tapi sekarang anak aunty zie dah tak ada". Ibu dia berkata lagi, "Dini dgn Aina kena doakan untuk baby auty zie, kena doakan juga buat aunty". Maka dgn itu, tercetuslah doa sangat ikhlas seperti diatas.

Hari Selasa pula, mama berikan keropok buat teman2 opis. Actually keropok tu mmg supposed kena masukkan dlm goodies birthday Mia tapi mama terlupa. Jadi, dapatlah officemate jadi macam budak2 kejap bila makan keropok kan. Extra bungkusan untuk anak-anak officemate mama. Hoping semua happy. 

Semalam ketika mama tumpang kawan mama balik separuh jalan, kawan mama bagitahu lagi tentang doa terbaru anak-anak dia untuk mama. " Ya Allah, tolong kasi Aunty Zie baby sebab dah lama aunty tak ada baby. Ya Allah tolonglah kasihan pada Aunty Zie". Ohh bikin airmata mama bertakung bila dengar kawan mama bercerita tentang doa anak dia buat mama.

Terima kasih wahai anak-anak kecil. Moga Allah permudahkan buat Aunty kan.

September 30, 2012

Kerana Dia Anakku

Semalam 29/9/2012, genap 5 tahun dia pergi bersama linangan airmata dan rasa kasih sayang mama dan papa dia.  Hampir setiap tahun mama selalu berharap agar bulan bernama September tidak akan wujud dalam calendar tahunan dunia.

Dua hari lepas, mama buatkan entry tentang hari paling bermakna buat mama dan papa, kelahiran dia yang sangat kami nantikan sekian lama, dan hari ini mama buatkan satu entry tentang hari dia pergi. Anak kecil putih merah mama yang tak sempat mama berikan kasih sayang ketika di dunia, yang belum puas mama gomol-gomol tapi mama hanya mampu melaksanakan tanggungjawab mama sebagai seorang ibu yang kerdil buat anaknya yang telah pergi..menyempurnakan segala urusan dan amanah Allah pada seorang hamba kecil kudus itu.

Rasa rindu itu tak mampu mama luahkan. Rasa sunyi itu sangat bisa. Tapi itu ketentuan Allah pada mama dan papa, walau sakit pedih kehilangan itu, kami tetap redha kerana dia anak mulus kami, kerana dia sumber kekuatan kami, kerana dia kami lebih mengenal erti sabar. Bila 5 tahun berlalu, selalu berangan dia sudah sebesar sepupunya Aqilah yang hanya tua dua bulan dari dia. Selalu terasa dia tak akan serasi dengan Aqilah sebab dia pasti seorang yang kuat cemburu dan Aqilah juga seorang anak sedara yang sangat suka cemburu. Mama yang akan jadi mangsa cemburu mereka.

Melihat lakonan Eja dalam Cerekarama malam tadi, terasa sangat perit kehilangan anak kesayangan itu sebab terasa seoalah-olah itu luahan hati mama yang kehilangan anak. Menonton cerita tersebut membuatkan airmata tak henti mengalir.

Alfatihah..Yassin buat anakanda kecil mama Mia. Moga dia senantisa mendoakan mama dan papa dia di dunia ini. Selamat tinggal September!!

September 26, 2012

Cuppies on her birthday



Selamat hari lahir anakanda mama..cuppies tu mama order nak beri pada kawan-kawan mama esok sempena bornday Mia. Bekas putih berikat dgn riben mama dgn papa cari last week masa pergi shopping. Papa hanya ikut rentak mama supaya mama tak bersedih. Ohh dah besar anak mama!

Published with Blogger-droid v2.0.4

September 25, 2012

5th. Birthday


Andai dia ada, sudah pasti dia dah besar. Sudah pasti dia penglipur lara mama dan papa. Sudah pasti hanya ada suara dia dalam teratak kecil mama dan papa. Esok genaplah 5 tahun usia budak kecil itu. Mama yang tinggal cuba menjadi pelakon yang hebat, cuba menjadi diva yang mampu melakonkan segala watak, cuba menyembunyikan segala rasa rindu yang bertamu.

September 17, 2012

Acik Dayah Kahwin

majlis akad nikah di rumah 31/08/2012

Resepsi 01/09/2012 at dewan


Omar diam je dlm tangan maklong dia tapi
 kalau mummy dia tu, bagai nak keluar anak tekak menangis


Iman Harith baru lepas kena "pukul" sebab main kat jalan raya
buah hati maklong..Aqilah yang sebaya dng Arwah Mia

tengah angin baik..tak gaduh

Mya Sara dng Iman..tengah menari

August 28, 2012

Sorry...i just missed her




Same status kat FB..tak tahu kenapa mama say sorry..maybe sebab tak nak orang lain tahu yang mama rindukan dia. Maybe sebab tak nak orang kata, asyik-asyik rindu, asyik-asyik rindu, macam orang lain tak ada perasaan rindu. Rasa sangat berat  dihati..rasa sangat lemah badan bila rindu itu tak mampu untuk dilontarkan.

August 25, 2012

Berani Untuk Cuba Masak!!!

Nasi Beriani

Ayam Masak Tomato / Merah
First time masak nasi beriani!! bangun tidur tadi papa ajak keluar beli barang dapur sebab musim musim raya ni, kalau barang kat dalam peti ais dengan dapur tak ada, naya aje tetamu datang rumah tak ada benda nak masak kan.

Entah kenapa, mulut mama terus cakap nak cuba masak nasi beriani. Tetiba kawan baik papa call. Adoiyai!! papa pulak citer mama nak masak nak beriani hahaha.baru first time nak cuba daaa, siap papa ni suruh kawan dia pujuk mama buatjugak nasi beriani tu walaupun first time. Konon try in error.

Alhamdulillah, lepas beli barang semua, dah start masak..gas pulak tetiba abis. Selalu sangat tau kalau ada orang nak datang, suka betui dia nak abis.Nasib baik call kedai,cepat aje diaorg hantar gas kat rumah.

Oh!!! papa cakap sedap untuk pertama kali mama berani masak nasi beriyani!! hehehee..kawan baik papa and family pun kat OK untuk first try. Alhamdulillah bertambah juga mereka makan.


August 23, 2012

Eid Mubarak!!!


Alhamdulillah berjaya menempuh ramadhan dengan jayanya. Papa pun berjaya juga dalam keadaan kesihatan yang tak begitu memberangsangkan. Ramadhan berlalu, Aidilfitri menjelma. Perasaan bercampur baur antara gembira dan duka. Seringkali peristiwa 'kehilangan' itu menggamit memori silam. Bukan satu tapi dua episod 'kehilangan' itu berlaku kala kegembiraan menyambut aidilfitri.

Kali ini, mama cuti awal sebelum raya. Terus balik Perak seperti tahun-tahun sebelumnya. pendek kata "signed" sampai mati setiap kali perayaan mesti balik Perak. Best kan sebab tak ada sistem giliran. Mama sangat bangga! Tahun ni juga menyaksikan tak semua adik-adik mama berkumpul di Perak sebab kebetulan hari Merdeka nanti, kami semua still kena berkumpul lagi sekali untuk perkahwinan adik perempuan bongsu mama! jadi kesempatan itu, ada yang ambil peluang balik rumah family sendiri untuk tempoh tertentu.Bosan mama sebab mama dah biasa dengan suasana yang kecoh dan hiruk pikuk. 

Jom layan gambar yang tak berapa menarik ni sebab tak cukup ahli keluarga heheheh.

Iman dan Qilah yang kuat bodek mama!

maktok, tokayah dan adik yang bakal berkahwin..iman yg suka menyelit!

teman-teman mama



August 5, 2012

Ramadhan

Hotel Singgahsana Petaling Jaya
Dalam Bilik
Mirror Mirror
Fav mama - Tauhu Sumbat
ni untuk 5 orang makan
sedap

Lama sungguh tak menulis, tak mencoret dan sebagainya. Sedar tak sedar kita dalam minggu ke dua berpuasa. Alhamdulillah, semalam berbuka, bersahur serta tidur kat Hotel Singgahsana Petaling Jaya dengan kawan baik mama dan suaminya yang datang dari Melaka. Tempat favourite kawan ni, so bila dia sms and ajak berbuka plus stayed kat sana, mama dengan papa ok aje walaupun rumah kami dekat aje.

Setiap tahun, setiap kali bulan puasa, hotel ini antara yang kami selalu pergi untuk berbuka puasa dengan kawan-kawan. Kat sini semalam ramai sangat orang dan kebetulan ada Rabbani buat persembahan. Memang best. Kat sini nak solat pun senang sebab ada surau dan ada solat terawih!

Papa masih lagi berupaya melaksanakan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah walaupun kesihatan papa tak menentu, walaupun terpaksa melalui rutin dialysis 3 kali seminggu.

July 17, 2012

Luahan dalam monorel

Ohhh!!! sangat-sangat sakit perasaan mama. Sebenarnya rasa malas nak meluahkan perasaan dekat rumah kecil ini tapi mama kena juga mencoret rasa dan perasaan mama supaya rasa itu stabil..rasa itu akan buat mama lega.

Sepanjang hari, mood kat opis tak best sebab rasa RINDU itu menyesak diri. Andai rindu itu bersuara, pasti ramai yang tahu sakitnya RINDU itu.


Published with Blogger-droid v2.0.4

July 12, 2012

Doa


Ramadhan  hampir tiba, tetiba rasa rindu yang sangat dalam. Walaupun hampir lima tahun yang lepas, bulan yang berlainan kenangan berpuasa ketika mengandungkan arwah masih lagi terasa, alhamdulillah  Mia  baik-baik aje dalam perut mama, tak pernah meragam, mama gembira dengan kehadiran Mia. Ramadhan juga mama tak sempat menghabiskan puasa mama sebab Mia tak sabar nak lihat dunia. Papa pun sampai tak sihat sebab kelam kabut dengan kita berdua. Tapi Mia nak tengok dunia kejap aje, tak nak tunggu lama-lama kat dunia ni sebab dunia ni kejam, dunia ni sementara. Lima tahun yang lepas, Mia pergi ketika Ramadhan hampir berlabuh pergi. Hampir 4 tahun mama mencuba, berusaha dengan pelbagai ikhtiar untuk dapatkan Mia, tapi hadirnya Mia hanya seketika. Bahagialah anak mama, tunggu mama dan papa di sana wahai bidadari kecil mama..

Mama copy dari satu blog yang mama baca. Tuan empunya mohon izin share yer. Nora
 
Doa Mohon Zuriat

July 5, 2012

Terima Kasih Puan

Petang tadi, mama berbual dengan pegawai JKM yang call mama pada hari Isnin . Kebetulan dia ada tinggalkan number handphone dia pada mama supaya bila mama dah ada nama untuk baby yang sepatutnya jadi tanggungjawab mama, mama boleh hantar pada dia dan dia akan readykan segala dokumen untuk perintah mahkamah. Namun itu bukan rezeki mama. Nama telah ada, tapi baby pula tiada.

Dari pagi asyik jari ni nak mendail number beliau dan akhirnya petang tadi sebab tak tahan, mama terus dail. Alhamdulillah, beliau masih ingat mama. Thanks Puan Midah sebab sudi berbual dengan saya dan memahami saya. Insyallah, saya akan bersabar. Baby tersebut pun dah jadi milik orang lain. Moga dia perolehi kasih sayang dari keluarga barunya.

Harap Dia Bahagia

Sangat penat!!! Semangat macam hilang gara-gara kejadian hari isnin lepas. Rasa sangat-sangat tak teruja. Rasa mengantuk tahap tak ingat. Pagi tadi cakap dengan papa..'sayang, if dapat that baby, sure hari ni kiter cuti kan..pergi court ambik dia kan'..saat mama berkata begitu, rasa erat sangat genggaman jari papa..yes!!arini baby itu ke mahkamah..mama harap insan yang bertuah itu seikhlas hati menyayangi dia..mama yang tak mempunyai rezeki tetap doakan dia gembira.

Published with Blogger-droid v2.0.4

July 3, 2012

Masih Terasa

Pagi tadi, duduk kat sofa sementara tunggu papa bersiap, rasa sedih itu masih ada..rasa sakit pun sama. Bila papa sapa dan berkata 'mama...mama ok tak?" mama cuba tahan dari menangis dengan menundukkan kepala tapi saat papa tiba airmata mama terus mengalir laju tanpa henti..ohhh papa, am so sorry!!! mama ingat pesan papa tentang rezeki namun peristiwa semalam benar-benar meremukkan hati mama..sampai hati diaorang..tapi hingga saat ini mama masih berusaha memujuk hati..apa guna merebut hak orang walaupun ketika dia hampir menjadi milik mama, saat itu dia dibuang dan di nafikan haknya..mama yang miskin ini telah tertumpah kasih walaupun belum melihatnya..kasih mama diragut lagi..


Published with Blogger-droid v2.0.4

July 2, 2012

Impian Yang Musnah!!!

Hati hancur berkecai, perasaan jadi beku. Hari ini kebahagiaan dan kegembiraan yang mama rasai sejak pagi tadi setelah menerima panggilan di sentap kala petang tiba! 

Sekadar berkongsi cerita, tentu ramai yang tahu mama pernah register dengan Orphancare, dah pergi interview dengan JKM lagi sebab mama dengan papa sangat-sangat inginkan penyeri rumahtangga kami. Kami masih lagi berusaha dengan pelbagai treatment tapi masih belum berjaya. Dalam pada itu kami masih lagi mencuba dengan pengambilan anak angkat untuk berkongis rasa kasih dan sayang. Alhamdulillah, hari ini mama dapat call tentang baby yang nak diserahkan pada keluarga angkat untuk dipelihara. Suka sangat sampai mengalirkan airmata!!! berkongsi cerita dengan kawan-kawan office, alhamdulillah mama rasa diaorang pun gembira dengan mama. Insyallah Khamis ni, kami kena pergi court untuk urusan pengambilan baby ni depan hakim tapi....

Tapi, andai itu bukan rezeki mama, tetap bukan rezeki walaupun hampir dipeluk ia. Petangnya rasa bahagia itu disentap. Panggilan lagi sekali dari JKM benar-benar membuatkan mama kehilangan kata-kata. Mama tak tahu macam mana nak respond pada suara yang memanggil tu. Diam dan kaku. Nak menangis tapi airmata tak nak mengalir tidak seperti pagi tadi ketika perkhabaran gembira itu tiba. Sampai hati kan..dulu masa orang JKM tanya, masing-masing tak nak pelihara baby tu, masing-masing nak buang tapi bila ada insan yang lemah ini benar-benar dambakan baby tu, kalian minta pula nak pelihara!!! kalian musnahkan harapan ibu ini!!!

Masuk kereta aje lepas balik kerja, terus menangis bila pandang papa!!! oh!!! sangat berat rasa ini!

July 1, 2012

Kedai Lampu

Semalam sehari suntuk keluar pergi survey barang-barang keperluan untuk rumah baru. Last week dah pergi terjah dua kedai lampu dekat Puchong tapi choice dan harga tak berkenan kat mata dan hati mama.  Langsung tak beli apa-apa pun! Jadi semalam mama dengan papa decide pergi ke Puchong lagi, kali ni area Puchong Utama. Nasib baik papa dah biasa dengan area sana, jadi bertambah senanglah nak cari kedai berkenaan ditambah lagi dengan co-pilot yang cekap ni..mama la!

Houses of Lightings
Okay kita sampai aje depan kedai ni, parking full tapi sebab rezeki satu petak kosong parking jadi hak mutlak kamig ok. Adoi!!! masuk aje, terkesima kejap sebab ramainya orang. Mata mama pun dah melilau-lilau cari barang, sambil bisik kat papa, "fuh!!! ingatkan kita paling awal, rupanya ada lagi paling awal, ramainya orang".

Memang banyak choice dari mama nak survey dulu terus dok tulis lampu apa nak beli, nak letak kat mana dalam rumah baru tu. Staff sangat-sangatlah baik, mesra alam dan boleh minta tolong apa saja. Ada pelbagai bangsa dan agama staff diaorang ni. Layan customer sama aje. Tak pilih ok. Kalau nak beli kipas, elok beli cash sebab murah sikit. If payment guna card, harga sama aje. 

Kat situ juga terpandang seorang baby yang didukung dek ayahnya..sangat sinonim cara dukungan tu. Bila diperhatikan terus teringat Qhalif anak somebody yang mama selalu baca entry dia kat blog! sapa lagi kalau bukan Ben Ashaari Maaf yer Ben tak pergi say Hi or apa pun sebab tengok Qhalif macam rimas, orang ramai di tambah mama yang sangat pemalu ni jadi mama perati aje dari jauh Qhalif dengan Mr Ben ni. Nampak lain sikit Mr. Ben ni sebab macam dah susut sikit badan tu, penat jaga Qhalif yer.

Okay, sedar tak sedar hampir 4 jam kami kat kendai lampu ni, sempat buat kawan baru lagi tapi puas hati sebab dari nak survey terus membeli lampu. Sebab datang dengan kereta kecil, jadi seater belakang tu memang penuh dengan kotak-kotak lampu. Nasib baik tak sambar kipas angin kalau tak, mahu kena simpan dulu kat kedai sebab kereta tak muat. So far, mama dengan papa sangat berpuas hati dengan harga, layanan dari staff kedai tersebut.

June 30, 2012

New Hero

Minggu lepas juga mama dapat anak sedara lagi. Kali ini, anak sedara lelaki!! so sekarang family kami dah bertambah seorang lagi hero!! Iman Harith dah tak boleh berbangga konon dialah satu satunya cucu lelaki mak tok dan tok ayah. Mama? alhamdulillah, masih dapat tumpang rasa kasih dan bau baby adik sendiri kan, gembira sangat walaupun hati masih lagi berkata andai mama yang meraikan kelahiran anak sendiri, lagi bahagia jadinya.

Baby boy ni lahir 22hb. June, 2012 jam 8.10 malam dengan berat 3.84kg! adik mama bersalin normal. Awal sehari dari birthday Aqilah sepupunya. Nampak gayanya, baby memang tak bagi peluang mummy dia pergi second test under SPA Malaysia. Supposed on 23rd. esoknya ada test di Perak tapi apakan daya, maybe bukan rezeki adik mama kan.

Inilah hero mama yang mama nak tumpang sayang, tumpang cium, tumpang gomol-gomol. Sejak dari perut lagi mama and others panggil dia Omar Dean but papa kata, before Omar tu ada another nama but papa lupa apa yang mummy and daddy Omar ni registerkan. Paling bangga and paling sweet sekali tentulah kakak si boboy ni, Mya Sara..first time tingok adik, mulut becok bercakap kat mummy dia "eeee baby Omar dah keluar dari perut mummy"

fresh fromthe oven ~ rambut cacak nurse buat
am a proud maklong
second day ~ tahu aje tengok camera
hari ke empat ~ saya belum mandi lagi
Mama rasa, walaupun belum ada rezeki untuk mama dan papa untuk berkongsi rasa gembira dengan kehadiran insan comel, tapi kami tetap teruja dan gembira dengan kehadiran mereka didalam keluarga besar kami. Walaupun bertambah budget untuk raya tahun ni, tapi mama  dan papa tak kisah. Tak sabar rasanya nak gi shopping baju diaorang.


Teratak Mama Papa

Mama selalu jenguk rumah ni, selalu blogwalking blog kawan-kawan, selalu membaca entry kalian tapi sangat jarang tinggalkan jejak sebab mood malas datang, mood rajin menghilang. Lately ni, mama sangat sibuk. Ummm sibuk sangat la tu -:( *wink wink wink*

Banyak sangat benda yang nak kena uruskan, papa yang kekadang sihat dan kekadang kurang sihat, kerja kat pejabat yang kekadang banyak dan kekadang buat-buat banyak tapi paling ketara sibuknya mama ialah kerana sibuk ambil kunci rumah baru!! sibuk buat defect checking, tanda tempat-tempat yang tak cantik pada pandangan mata mama. Sangat-sangat teruja!!! saban hari nak singgah tengok rumah ni, sebab dah ada kunci. Papa mula tu macam tak puas hati juga lah kan sebab mama asyik nak pergi tengok aje tapi keterujaan mama tu kenalah layan hahahaa..

Kawasan rumah baru ni dalam kawasan yang sama dengan rumah yang kami duduki sekarang cuma rumah baru ni area depan, kawasan baru. Sengaja mama dengan papa cari area yang sama sebab senang nak balik Perak!!! dekat 2 highway!! mama tak mampu nak beli rumah dekat kawasan KL nun..mahal sangat.

Yes!!! time tu check defect!!
ohhh!! nak poket doraemon

pening kejap nak design
Moga Allah terus permudahkan mama dan papa dalam segala perancangan kami.  Moga rumah baru ini diberkati Allah, moga akan ada suara suara anak-anak kecil mama dan papa. Rumah sekarang? ummm mama masih tinggal lagi kat situ tapi tak pasti lagi nak sewakan or nak jual sebab tu rumah papa so keputusan kenalah papa buat.

June 18, 2012

Sakit Kehilangan

Lepas solat zohor..ummm turun dr surau, kengkawan mama tengah sembang-sembang pasal pregnant, pasal sakit bersalin..nak ambil epidural or tidak..mama?  Mama diam je sebab mama tak tahu nak citer pasal apa? Sakit bersalin tak ada walaupun mama kena czer..sehari czer mama dah berjalan sebab anak mama sakit..pergi jalan tengok dia kat ICU..dari ward kendong dia ke bilik mayat utk mandikan jenazahnya..mampukah mama kongsi tentang itu? Tak ada yang paling sakit selain kematian menjemput..Ya Allah hu Ya Allah hu Ya Allah...


Published with Blogger-droid v2.0.4

June 13, 2012

Ohh!! Dah 5 Tahun

lepas buang sampah, sembang dgn indian neighbour tetiba dtg anak2 dia, "hi aunty..tomorrow viknesh birthday", kata si abang sambil tunjuk adik dia. Si adik pula, aunty my birthday sambil melompat gumbira..hahahaah suka betui diaorg ni kalau nampak aku dgn pahlawan..ohhh!! viknesh tu sebaya dgn budak kecik merah tu!!! beza 3 bulan aje..so esok kena cari hadiah yerk?
· ·  


Status FB mama sebentar tadi. Oh sembang punyer sembang dengan jiran mama tu, rupanya dah 5 tahun berlalu..if jiran mama tak sebut yang anak dia sebaya budak kecik merah tu, sure mama tak rasa dah berapa lama budak kecil merah tu pergi..rasa macam baru semalam je peristiwa itu berlaku..

Hari ni pun mama terima email dari seorang kawan. Kawan yang turut kehilangan permata hari bila anak didalam kadungan isterinya meninggal. Email yang membuatkan airmata mama bergenang. Terasa sangat yang kawan mama seolah-olah mengetahui mama dalam kerinduan. Nanti mama titipkan isi email tersebut.  Mood tak ada untuk mencoret lebih lanjut..

Al-Fatihah untuk si kecil mama..

June 6, 2012

Rasa Dihargai

Sangat terharu dan rasa sangat di hargai kala sangat busy dengan kerja, masuk sms dari papa, "sedapnya air milo mama, sayang nak minum". Oh, bestnya kena puji. Bukan sebab papa tak pernah puji tapi ayat sayang nak minum tu benar-benar membuatkan mama rasa teruja! pagi tadi mama siapkan bekal air, selalu mama buatkan air delima, tapi dah dua hari mama siapkan air milo, isi dalam flask untuk bekalan papa masa dialisis. Reaksi mama? " heheheheh terima kasih papa, nanti mama buatkan lagi yer..tapi kena beli milo lagi sebab dah tinggal sikit ahaks!"

Tengahari tadi, turun kejap jumpa kawan mama yang tengah cuti panjang sempena cuti sekolah, ambil document dari dia untuk tolong submitkan lagi sekali ke HR..kawan mama bawa anak dia yang sebaya dengan arwah Mia. Wahhh!!!bestnya dapat jumpa Shasha!! masa Caca tu berlari lari salam and kiss mama, rasa sangat terharu. Sambil umi diasibuk beli kuih kat lori sebelah, Caca dok main dengan mama, sambil tanya mama.. "mama rin, mama rin..boleh tak belikan hadiah macam selalu? oh!!! si kecik lima tahun ni request mama hadiah!! mama rin suka kasi surprised bak kata  dia..mama pun dengan besar hati bertanya "Caca nak hadiah apa, cakaplah" dia nak hadiah anak patung barbie yang besar!!! ok, nanti mama rin belikan, mama kirimkan macam biasa kat umi Caca yer.

Rasa sangat dihargai sebab papa sangat suka dengan air milo mama buatkan hingga taksanggup nak habiskan minuman tu tapi habislah jugakkan dan permintaan dari anak kecil yang sebaya arwah Mia untuk surprised gift!! insyallah, mama rin will cari hadiah  itu nanti..bestnya kalau anak sendiri.

Insyallah, my turn coming soon -:)

June 2, 2012

Penyakit Berjangkit!!!


Penyakit berjangkit di office mama!!! mama sangat berharap mama yang dapat penyakit berjangkit tu tapi nampaknya belum rezeki mama lagi. Yes!!! my dear lovely friend pregnant!!! happy for you adik even this is your 3rd. pregnancy.

Kawan mama pergi clinic panel kat office, then bila balik dari clinic, mama orang pertama dia tunjukkan result UTP tu..perasaan? mama sangat gembira untuk dia, dia sangat rapat dengan mama tapi bohong sangatkan kalau mama tak sedih. Sedih bukan sebab dia pregnant, tapi sedih sebab belum rezeki mama lagi. Then one message pop up kat skrin computer mama...seseorang bertanyakan sama ada mama ok ke tidak. Yer la kan kawan yang rapat pregnant, so masing-masing sure nak tahu perasaan hati mama kan. Mesti ada yang takut mama kecil hati kan..oh tidak!!!!

Mama ok. Alhamdulillah mama akan dapat anak angkat lagi, memang sangat gembira untuk dia!!! mama tahu, dia pun sure sedih juga, sure dia rasa serba-salah bila dia pregnant sebab takut mama terguris. Tidak, mama happy dan bahagia untuk dia. Mama tak tahu dia baca blog mama ni or tidak, tapi mama nak dia tahu, mama happy untuk dia." Akak ok, jangan risau..kalau akak tak ok, akak nangis aje, dah lama tak tengok akak menangis kan ". I will masak-masak for you when my hubby dah sihat yer.

Bukan aje kawan mama pregnant but adik mama pun pregnant juga!!! wah dapat anak sedara lagi!! Iman Harith dah nak jadi abang!!! hahaha..mama dah cakap kat adik mama, mama nak bela baby tu..tapi adik mama kata tak apa, bela aje macam hang bela Qilah dgn Iman tu..hehehe ..alaaaa yg tu tak leh bawak balik rumah sendiri!!!

Apa pun, moga kawan mama dan adik mama sentiasa sihat dan kuat ketika pregnant ni. Insyallah, mama will jangkit tak lama lagi. Ya Allah, andai rezeki ku dilangit, turunkanlah, andai rezeki ku di bumi keluarkan lah, andai haram, Kau sucikanlah Ya Allah.

Crutches Papa


Sekejap aje dah pertengahan tahun, rasa macam baru aje melewati bulan December. Tak banyak aktiviti mama since papa pun tak sihat. Kaki papa masih lagi sakit but better dari last two weeks. Memang sangat tak menggembirakan bila papa sakit sebab papa asyik terperap dalam bilik gara-gara tak boleh nak stayed lama-lama kat kerusi, kaki nak kena lunjur aje kalau tidak rasa lenguh sangat.Lama sangat tak pergi shopping sebab nanti susahkan papa nak jalan, mama pendamkan rasa nak beli baju hahaha..lama juga tak makan-makan kat luar dengan papa, mama pendamkan juga. Cepatlah papa sihat!!! Papa pun dah  comot!!!

Papa guna yg ini
Crutches ni, mama tak beli, papa pun tak beli tapi jiran sebelah rumah maktok yang kasi pinjam. Terima kasih yer Ummi!! Ummi ni ada diabetic dan sekarang guna wheel chair sebab kaki dah kena potong sebelah. Dulu maktok jaga anak Ummi ni bila ummi pergi kerja. Cucu ummi pun maktok jaga. Sekarang anak ummi yang bongsu pun kat UIA dan cucu ummi pun dah sekolah darjah 4. Kami dah macam sedara. Ummi kata kat papa, gunalah crutches tu sebab ummi tak guna pun. Insyallah ummi, kami pulangkan bila papa dah ok yer.

Sangat bahagia di kelilingi keluarga yang mengambil berat dan juga jiran yang baik hati. Mama teringat kata-kata maktok, berbaik-baik dengan jiran!!!

May 27, 2012

Perancangan Yang Tertunda

Iman Harith main roller coaster!!! lepas berebut dgn paklong

inilah hasilnya bila maklong melayan Iman Harith main

Seminggu sebelum cuti sekolah, cadangan awal nak pergi bercuti ke Terengganu, siap booking hotel, siap bagitahu mama hannah lagi yang mama nak pergi jalan-jalan kat sana, nak jumpa Hannah tapi perancangan tetap perancangan, izin Allah yang diperlukan. Nampak gayanya terpaksa cancel the trip sebab papa sakit. Tak boleh nak jalan jauh. Akhirnya mama dan papa bercuti kat rumah maktok di Perak selama seminggu!

Seronok tetap seronok sebab ada maktok dgn tokayah, ada anak-anak sedara namun hati tetap sedih bila tengok papa sakit, menahan  kesakitan dikaki. Tak tahu kenapalah kaki papa tu bengkak. Tokayah bila tengok papa sakit kaki, bengkak dan rasa ngilu,  mula la macam-macam nak dibuatkan kat papa,siap bawak pergi jumpa doktor, panggil haji kat surau depan rumah maktok datang rumah tolong tengokkan kaki papa, tolong urutkan, alhamdulillah kaki papa dah ok sikit dari dulu.

Arggg sangat sedih sebab tak dapat jalan-jalan dengan papa. Keluar jalan dengan adik2 pun papa dah siap sms mama suruh balik cepat, dengki sangat lah tu sebab tak boleh jalan kan. Sempat mama pergi beli kain untuk buat baju raya. Sempat pergi tailor hantar kain lagi sebab nanti kalau hantar lambat, lambatlah dapat baju raya. Ahaks!!! dapat 5 pasang kain without papa ikut!!! beli kain dengan aman sebab tak kena tegur dengan papa kala bershopping.

aqilah lukis guna Ipad ..gambar paklong menangis katanya
Gambar yang Aqilah lukis diatas, sangat-sangat touching buat mama sebab hasil jemari halus budak berusia 5 tahun bila melihat paklong menahan kesakitan even paklong tak menangis pun. Terus terdetik dihati, kalau arwah Mia ada, tentu bergaduh dengan aqilah sebab masing-masing nak tunjuk terror!

Maktok siapakan this untuk mama dengan papa bekalan
Safely arrived kat teratak buruk kami sebelum jam 11.30 pagi tadi, tak banyak sangat kenderaan dari utara menghala ke Kuala Lumpur. Mama tengah tidur masa mama dengar bunyi bising-bising orang masak kat dapur, rupanya maktok yang memasak. Maktok tetap maktok, sangat suka memasak, ada aje benda yang dimasak, kami anak menantu cucu kerja makan aje hehehehe. Bekalan maktok untuk mama dengan papa, ikan goreng, sup ayam, buncis goreng dgn udang, sambal tumis udang siap buang kulit lagi. Jangan tak tahu, nasi putih dengan air teh pun maktok bekalkan!! terima kasih mak abah sebab selalu kasi kami anak menantu kenyang!!! ohhh ada lagi yang tak ada dalam gambar ni sebab dah abis di makan masa kat R&R Tapah iaitu cucur udang!!!

Mama sangat berharap papa cepat sembuh dari sakit kaki yang teruk jugak tu supaya mama tak bosan, supaya mama dapat pergi jalan. Papa, cepat sembuh yer supaya perancangan kita yang tertunda dapat kita laksankan. Kali ni tukar plan, tak nak naik kereta, kita naik flight ok.

May 17, 2012

Penat

Mama sangat penat sebab  pagi tadi dalam jam 2.30am, kala ramai yang sedang lena di ulit mimpi indah, mama dengan papa memulakan perjalanan yang penuh dengan mengantuk menuju ke Setiawan. Kenapa awal pagi? sebab rumah mama jauh dari Setiawan tu, drive kat highway kalau dok bergaduh dengan lori dan busy yang penuh kat highway tu ambik masa dalam 4 jam juga nak sampai tempat tujuan.

Mama pergi jumpa doctor homeopathy sebab nak suruh doctor tengokkan kaki mama yang masih sakit bila berjalan dan juga sebab nak tunjukan pula kaki papa papa yang bengkak sejak dua hari lepas. Kesian sangat dengan papa, nampak sukar betul papa nak jalan. Mama sangat sedih bila papa sakit.

Kebetulan mama ambil cuti hari ni so tak lah terkejar-kejar nak kena call opis bagitahu bos kan. Harini juga jumpa tokayah dengan maktok kat clinic homeopathy tu sebab tokayah pun kena jumpa doctor, kena buat fisio. Ada Aqilah juga. Aqilah demam teruk, bila demam aje, ambik darah, pasti sel darah putih sangat tinggi berbanding sel darah merah tu yang membuatkan tokayah dengan maktok bertambah risau. Hilang kejap rindu ada Aqilah.

Memang sangat penat, sampai rumah aje dari Setiawan dah jam 2.00pm. Terus tidur!!! terjaga dari tidur, papa kata mama tidur bunyi!!! hahahaa memang sah sah penat giler.

May 13, 2012

Status FB


xxxxxxxxxxxx
pagi tadi masa dlm keter on the way pergi breakfast, sambil tgk kereta yg byk kat jalan raya mulut bercakap " ehhh banyaknya keter arini papa, mesti suami bawak isteri dgn anak celebrate hari ibu kan..papa bawak mama je.." masa tu belum lagi rasa apa2kan but when pahalwan kata "mama lagi untung sb mama ada tiket express" tetiba jadi sebak..argggg pahlawan bikin mama ini menitiskan airmata secara automatik..and pahlawan pun nampak sedih bila si wife ni nangis hahaha. Utk mak, along tak nak call mak arini untuk ucapkan Selamat Hari Ibu sebab tak nak mak sedih bila dengar suara along..biarlah hari ni along tak call mak sebab hari lain along call mak tiap2 hari kan, kadangkala dekat 10 kali along call dlm sehari kan. Selamat Hari Ibu..along sambut tiap hari..doa along mak sihat dan kuat, murah rezeki dan bahagia hingga akhir hayat
 ·  ·  · 56 minutes ago · 


Hari ni memang mama tak call pun maktok untuk ucapkan Selamat Hari Ibu sebab takut bila dengar suara maktok, mama nangis. Tak nak maktok jadi sedih bila dengar mama menangis. Setiap hari adalah hari ibu buat mama. Sangat bangga dengan maktok dan tokayah sebab jaga kami 8 beradik dengan sempurna walaupun hidup tak lah semewah mana dulu. Tokayah hanyalah pegawai tentera berpangkat Pegawai Waran II sahaja, maktok pula hanyalah surirumah sahaja tapi kami adik beradik dapat bersekolah dengan sempurna, dapat makan dan juga tempat tinggal. Kami bahagia hidup sederhana. 

Maktok pandai masak. Semua yang maktok masak sangat sedap buat mama dan adik beradik mama yang lain even maktok masak maggi pun sedap!! tak ada kedai yang dapat melawan maggi maktok. Berebut-rebut kalau maktok masak maggi letak sayur taugeh dengan sawi, pastu letak telur dengan udang! memang licin je periuk. Kekadang hingga sekarang pun mama masih request maktok nak makan maggi bila mamabalik kampung. Sangat rindu dengan sambal tumis maktok, ayam masak merah maktok memang class!!! mama tak pandai masak macam maktok masak sebab sangat tak sedap bila masakan tu dari air tangan mama. Anak-anak jiran mama yang maktok mengasuh dari kecil pun hinggalah sekarang sangat suka dengan masakan maktok, sanggup request jugak tu bila diaorang balik bercuti dari universiti or kerja. Setiap kali mama nak balik kampung, mesti mama request maktok buatkan mee rebus!!! tak ada kedai yang mee rebusnya sesedap maktok buat!!!

Mama harap maktok tak tunggu mama call hari ni sebab arini memang mama tak nak call. Esok mama call maktok. Mama memang selalu call maktok, setiap hari tanpa pernah gagal hingga kadangkala satu hari dekat 10 kali mama boleh call maktok, tak ada apa pun, just tanya maktok buat apa, masak apa je hehehe. Hingga maktok pun tahu jam berapa mama akan call, kalau tak call tu, ada lah nanti masuk sms dari tokayah tanya mama sihat ker tak, kenapa tak call rumah. But rasanya hari ni maktok dengan tokayah faham kan kenapa mama tak boleh call. 

Yang paling atas, entry mama kat FB!!! sangat-sangat sedih!!!

May 11, 2012

Cerita Tentang Mereka

Jumaat lepas, mama balik kampung rumah maktok, balik dengan papa, dengan adik mama, dengan wife dia and dengan baby kecil dia Adawiyah!!! Adik mama drive, papa jadi co-pilot yang tidur sepanjang perjalanan balik ke Perak!! mama seronok jadi pengasuh Adawiyah hehehe!!! salin pampers dia..kasi susu terus tidur dalam pelukan mama. Sangat seronok dan bahagia. Sambil dok pegang Adawiyah, mata mama sentiasa dok perati kat highway tu sebab papa dah tidur, ibu Adawiyah pun kejap-kejap tertidur, penat agaknya. Mama kalau dalam kereta susah nak tidur jadi bolehlah tengok-tengok kan adik mama drive. Banyak pula kenderaan menuju utara. Banyak juga perhentian yang kami singgah!! bergerak dari rumah mama dalam jam 9 malam and sampai rumah maktok hampir jam 2 pagi.
Adawiyah maklong!!!
Sampai rumah maktok, tok ayah dengan maktok belum tidur lagi sebab tunggu kami sampai, Aqilah tak nak balik rumah mama dia sebab nak tunggu maklong katanya, nak main Ipad maklong. Adus!!! anak sedara sorang ni, nak barang aje baru ingat maklong hehehe..tak sabar masa tu sebab nak je pagi tu cepat cerah, Aqilah bangun dari tidur, Iman Harith cepat datang rumah maktok sebab mama rasa rindu sangat. ..

Ini Keow Teow Goreng Doli yang glamer kat Taiping
Pagi, tokayah panggil orang tolong urutkan kaki mama, aduh!!! sakit wooo..pastu pergi kedai tailor mama sebab hantar kain untuk kenduri kahwin adik mama bulan 9 ni and aunty tailor tanya pasal baju raya sebab mama suka hantar last minute dan seperti biasa mama cakap "aunty, macam biasa, saya booking 5 pasang tapi kain belum beli, nanti saya balik saya hantar. Macam biasa yer aunty, ambil seminggu sebelum raya tau" hahahaa..aunty tu ok aje sebab dari mama sekolah kami adik beradik memang cari dia aje.  Lepas tu pergi makan keow Doli!!! gambar atas tu keow teow doli special!!! tu mama punyer!!! sedap!!! Lepas makan terus balik rumah maktok, dan rumah maktok dah penuh dengan anak-anak sedara serta adik mama yang lain. Best betul!!! Aktiviti seterusnya kena buli dengan budak-budak!!!

Tabik hormat untuk maklong dari Atiyah dengan Aqilah
maklong kena layan Iman main perang-perang
mama dgn iman harith yg susun

Semua orang kata budak-budak ni naik mengada-ngada sebab maklong balik. Maklong layan, layan main perang, layan bercakap, layan bagi mandi. Maklong rela bagai pakaikan baju, rela bagai alat solek, minyak wangi kena rembat dek budak perempuan tu..semua maklong rela, tak banyak soal..Adawiyah pun tak padan dengan kecil, diam aje bila maklong ambil..peluk peluk..papa kata, mama manjakan sangat hehehee..

Sangat seronok bila ada anak-anak dalam rumah..penyeri..pengubat keletihan dari balik kerja. Hilang segala kesakitan, hilang rasa marah dan sedih bila melayan karenah diaorang kan. Hoping, Allahmasih beri mama dan papa peluang untuk menjadi mama dan papa yang terbaik untuk anak-anak mama.

Popular Posts