August 18, 2011

Tentang Tiada..

Mama tiada cerita gembira untuk dikongsi, tiada cerita duka juga untuk dikongsi, cuma ada kerinduan yang sangat dalam..

Mama tumpang gembira bila Aunt Mira dah berjaya pregnant, wlpun masih baru mama harap rahmat Allah senantiasa bersama Aunt Mira dan kandungannya.. tumpang gembira juga buat ibu Jiey, Ummi serta mama Damia, moga segalanya dipermudahkan Allah buat mereka. Rasa mama? Hanya mama yang tahu..cemburu? sudah tentu tapi semua itu rezeki dari Allah. Maafkan mama andai perasaan mama begitu, mama hanya hamba yang terlalu lemah.

Allah kurniakan hambaNYA akal untuk berfikir tapi kenapa akal itu tidak digunakan ketika berada di tempat ibadat? kemana hilangnya rasa hormat pada insan-insan lain. Andai diri masih budak kecil, mahu juga mama maafkan tapi sebab umur bukan budak, memang buat mama rasa geram. Ramadhan adalah untuk melakukan sebanyak mana amalan yang baik tapi..takkan lah tidur kat surau siap berselubung dari tengahari sampai abis solat pn tak sedar-sedar..yang buat mama rasa teruk sangat, dgn tiada perasaan bersalah, boleh ambik sejadah sampai dua, konon nak buat bantal, siap baring belakang mama yang nak ready nak solat..baru nak start, boleh pulak handphone berbunyi, kut yer nak jawab, pergilah keluar dari surau, ni dok bercakap jugak..fuh!!! sakit mata dan sakit telinga mama..notis dah naik pun tak reti nak baca ker?? 

Kelmarin,mama keluarkan bantal Mia..sebab Mia tak ada, bantal Mia, mama simpan dlm kotak plastik..sedapnya bau baby..papa nampak tapi papa diam aje sebab mesti papa tahu mama rindu Mia..esok mama nak balik rumah maktok lagi..

Buntu dalam mencoretkan sesuatu..sebab selalunya cerita mama hanya berkisar pada kerinduan mama..

August 14, 2011

Buku Merah

Mama pernah pregnant and pernah juga miscariage! Bila melalui pengalaman miscariage, mama rasa takut sangat, sebab rasa sakit sangat bila kena "seluk" dek doctor sebelum procedure D & C tanpa sebarang ubat pengsan! akibat tak tahan sakit, mama pengsan sendiri. Bila sedar nurse kata nak bawa pergi D & C. Rasa macam dah fobia bila pergi hospital kerajaan..bayangkan masa tu dikelilingi oleh doctor pelatih jugak! Then, bila mama pregnant, mama cakap awal-awal kat papa, mama tak nak pergi gomen punyer hospital, mama nak bersalin kat private!

Bila pregnantkan Mia, selama 5 bulan mama di bawah pengawasan doktor di LPPKN sebab mama buat treatmant kat sana. Lepas tu, doctor suruh mama choose hospital mana mama nak continue rawatan, doctor buat surat refer and mama pergi private. Dalam masa yang sama, kawan-kawan mama suruh juga mama pergi Klinik Kesihatan, sebab kalau apa-apa jadi, susah kalau tak ada buku merah. Disebabkan itu, mama pergi juga. Mulanya mama pergi Klinik Kesihatan Jalan Hang Tuah sebab dekat dengan office mama kemudian dirujuk pada Hospital Kuala Lumpur. First time pergi HKL Klinik Ibu Mengandung, surprised!!! ramainya orang, and ambik masa menjawab pelbagai pertanyaan pelbagai pihak setelah membaca butiran pada registration. Setiap kali datang mesti kena jawab soalan yang sama, sampai kekadang rasa nak marah. Nasib baik hanya 3 kali je visit sebab lepas tu doctor suruh pergi own clinic disebabkan kandungan mama tiada masalah dan mama pun tak ada masalah.

1st. Time dpt Buku Merah bila pergi Kelinik Kesihatan Jln Hang Tuah
Rekod pertama yang ditulis doctor and nurse masa kat KK Jln Hang Tuah
First muka surat dalam Buku Merah mama, ada menyatakan treatment mama yang membantu mama pregnant, ada tentang medical history mama. Masa tu, nurse kata mama sihat sebab mama tak ada diabetic and darah tinggi. 

2nd time kat HKL

Masa ni kat HKL, first scan report keluar kata air ketuban mama kurang..ouch!! gelisah dah mama. Repeat scan oleh staff yang scan tu kan, sama aje..tunggu giliran jumpa doctor. Bila dah dapat jumpa doctor, doktor tanya mama, kenapa air ketuban mama masa scan ni nampak kurang..ayoyo!! kalau mama tahu, baik mama jadi doctor kan kan kan hehehe..ummm akhirnya dua tiga orang pakar datang ukur perut mama, entah apa lagi la doctor buatkan, mama tak paham..dlm hati, mintak2 lah tak jadi bahan ujian lagi..big bos doctor buat memo suruh pergi scan lagi sekali, kali ni dia sendiri yang handle scan tu..oh!!! nasib baik ok..


last check at HKL

Last check kat HKL sebab sugar level mama normal, blood preasure pun normal, kaki tak bengkak dan berat mama dengan baby pun normal.













August 7, 2011

Berbuka dan Bersahur

Nasi Ulam Maktok Mia Sediakan..Sedap!!!
Mama dgn papa balik rumah maktok kat Perak nun hari  Jumaat  lepas masa dekat2 time 10 malam. Letih sangat-sangat. Cadang nak balik lepas sahur tapi takut tidur sampai lewat pulak hehehehe..tak sabar mama nak balik.

Balik tengah malam then sampai depan rumah maktok dengan tok ayah masa tu jam dalam kereta dah pukul 1.30 pagi, kira lewat setengah jam dari biasa, almaklumlah banyak sangat berhenti sebab mata mengantuk, tak larat nak drive hehehee..sampai time semua org dalam rumah tu dah tidur, terpaksalah menelefon gara-gara pintu pagar telah dikunci hehehe..konon nak surprise lah tak nak bagitahu maktok dgn tokayah mama dengan papa nak balik malam tu jugak. Bila dah masuk rumah, tak banyak cakap, terus masuk tidur hahahah...mama dengan papa mengantuk sangat. lepas sahur and solat subuh, sambung tidur, sedar-sedar kul 10 pagi hehehehe..

Aktiviti pagi, tunggu cousins Mia datang, main-main kejap lepas tu pergi "rumah Mia". Adik iman tu menangis-nangis nak ikut mama tapi mama mana boleh bawak dia,karang abis dia dok main kejar-kejar kat kubur tu..ummmm rasa rindu sangat kat Mia, rasa macam Mia terloncat-loncat gembira bila mama dengan papa datang..alhamdulillah rumah Mia masih lagi sempurna dan bersih. Mesti Haji Kecik selalu datang tengok "rumah Mia" kan..

Gambar kat atas tu, nasi ulam yang maktok buat untuk berbuka puasa. Suka betul maktok memasak, siap ada mee rebus, nasi ulam, cucur udang and lauk-lauk untuk dimakan dengan nasi biasa..jiran sebelah rumah maktok pun ada kasi bubur kacang, keow teow goreng..meja makan memang dah penuh so sebahagian dari makanan di bawa turun kebawah, makan bersila!!! nyum nyum nyumm sedap. Seronok sangat dapat bersahur dan berbuka beramai-ramai.

Minggu ketiga puasa mama balik lagi yer Mia..insyallah nanti mama pergi sana lagi. Opssss lupa nak cerita kat  Mia masa mama ziarah rumah Mia semalam..insyallah lepas raya masa start balik treatment mama, papa kata ok je. Mama dah set appointment dengan doctor!.

August 5, 2011

Mama Balik Kampung

Tadi jalan jammed masa mama nak balik dari office, teruk giler punyer jammed. Papa dengan acu tunggu mama kat Pizza Hut Seksyen 7 Shah Alam. Kejap lagi nak balik rumah maktok, tak sabar nak bersahur dan berbuka dengan mak tok serta tok ayah.

Lagi tak sabar nak pergi banglo Mia, tak sabar nak tengok banglo kecil yang cute lagi comel. Bertambah seronok dan gembira serta tak tahan nak jumpa cousins Mia..huhuuuu mesti dok tertunggu tunggu mama dengan papa sampai.

August 4, 2011

Puasa..Keje Gila..Sakit

Dah berpuasa kembali!!! ummmm lama rasanya mama tak update blog ni. Bukan tak rasa nak update tapi banyak sangat benda yang nak kena buat, bila dah banyak sangat, mula lah rasa penat tahap gaban. Aduhai !! bulan ramadhan dah kembali, salah satu sebab mama tak update blog mama yang tak semengah ni ialah sebab sekarang bulan ramadhan, terlalu banyak kenangan yang terpaksa mama hadapi eventahun ni bulan puasa dalam bulan August!! sakit !! sakit!!

Disebabkan lama tak update, so mama kena update lah yer..ummm mama belum lagi tinggal puasa sebab last week mama baru habis period and hari ni adalah hari ke 10 period  so boleh start kerja keras kan kan kan -:). Kereta mama yang masuk ward last 2 weeks hari tu dah keluar ward on Tuesday dan kelihatan macam baru sangat hehehhee..sebelum tu, papa dengan mama buat keje gila. lepas aje accident Selasa 19 July, hari Sabtu kami pergi meronda kat kedai kereta hahahahaa!!!  mula tu nak tengok-tengok aje tapi terjerumus!!! terjerumus dengan kereta baru!!! entah mana datang idea giler ni pun tak tahu,terus bayar booking, isi form sebab nak beli cash duit tak berapa ada kan kan kan so kenalah try loan..isnin company kereta tu submit loan, petang selasa loan approved!! ishhh macam tak percaya aje..hari Sabtu gi ambil kereta..seminggu je punyer keje giler!! maktok dengan tokayah tak tahu lagi ni..esok nak balik kampung dengan kereta baru..kereta yang accident tu nak kena buat balancing sebab rasa tak sedap bila dipandu..

Sakit belakang mama still on and off tapi bila datang sakit, rasa nak menangis. Tak sabar nak jumpa doktor lagi..macam nak mintak buat MRI aje. Papa pun sekarang waktu malam aje asyik cramp aje kaki. Rasa kesian sangat kat papa sebab baru nak lena, kaki cramp..bila dah ok, kejap lagi bila nak lena cramp lagi..mama pun tak boleh la nak lena sangat tidur, so ni boleh dijadikan alasan kenapa mama tak update blog dah lama.

Popular Posts