August 31, 2010

Dialysis

Saat hati mama ini berbicara, mama sedang menemani hubby chubby mama dialysis..it's cold here!! sejuk giler kat sini..alhamdulillah arini proses cucuk menyucuk jarum dialysis berjalan lancar bila nak compare dengan saturday lepas..sabtu lepas langsung tak dapat buat dialysis chubby mama tu..nurse kata flow fistula dia tak cantik..nasib baik tak meragam badan hubby mama..

Hari ini scheduled ditukarkan belah petang almaklumlah kan hari ni MERDEKA day..appointment around 1pm..tapi nurse pulak lambat sampai, mama dah mula mood tak betul ni sebab mama memang pantang sikit bab tepati masa ni..hahaha tapikan mama macam cair la sikit sebab bila nurse tiba, dia nampak cute sangat..tak jadi mama nak marah..hahahaha..

Hari ni juga, mama nak berbuka puasa rumah sister in law mama..dah bising dah dia sebab tahun lepas, saban hari jugak mama dgn hubby mama bertenggek makan rumah dia, tahun ni belum sekali pun kami berbuka rumah dia..memang patutlah dia bising..nak wat macam manakan, mama ni office tengah-tengah Kuala Lumpur, jammed nya susah untuk di jangka..tadi hubby dah call sister dia bagitahu nak berbuka rumah dia..dekat aje dengan dialysis centre hubby..so nanti mesti ada makanan yang best-bestkan..huhuuuuuuuu tak sabarnya..lebatnya hujan kat luar, patutlah mama sejuk sangat, kalau tidur best jugak..

Tentang Hati Perasaan

Hampir seminggu sejak coretan mama yang terakhir...lama sungguh mama tak mencoret, hati meronta untuk berbicara, berbicara tanpa suara, namun batasan waktu mengengkang mama untuk melontarkan kata-kata hati di blog mama yang semakin usang ini..

Seminggu juga mama merindui kengkawan blog mama..membaca coretan-coretan mereka, kerinduan mereka, kasih sayang mereka, kekuatan dan ketabahan mereka melayari satu kehidupan..kuat kah mama macam mereka? seminggu yang penuh dengan kesibukan, seminggu yang penuh dengan kepenatan dan seminggu juga yang penuh dengan kecelaruan..penatnya mama..kerna itulah seminggu jugalah tiada bicara dari hati..

Pagi semalam  ketika mama dengan hubby on the way to office, tetiba hubby berbicara "mama, seater belakang ni penuh dengan barang, kalau Mia ada kesian kat dia mama, camner dia nak duduk" opssss!!! benarkah hubby mama berbicara macam tu..yes!! hubby berbicara..mungkin dia juga membilang hari..hari-hari yang akan mendatang..hari-hari yang tak akan dapat dilupakan..hati mama tersentap..saban hari mama busykan diri dengan satu alasan..alasan yang hanya mama tahu..tapi pagi semalam hubby berbicara tentang dia..sebaknya dada..sukarnya untuk bernafas kala itu..hati meronta, airmata bertakung..perlukah mama menjawab persoalan hubby mama? dalam terketar mama hanya mampu membalas "ala kalau Mia ada,seater belakang penuh dgn barang, Mia boleh stay dgn mama kat depan.." kala suara dilontar, terasa getar, hati menangis pilu, saat itu juga kat radio keluar lagu raya..rasa ketika itu, ingin mama terbang, terbang tinggi pergi cari Mia, nak sangat pergi jumpa Mia..nak sangat bagitahu kat Mia.."si kecik mama, rindunya mama, rasa nak gigit-gigit je Mia ni, rasa nak golek-golek je dengan Mia, nak cubit pipi Mia sambil cium Mia sambil berkata "cayang mama, papa rindu Mia..rindu sangat rasanya papa tu kat Mia, papa jarang meluahkan rasa hati dia tapi pagi semalam papa sebut tentang Mia.


Aduh!! perit getir untuk melalui September yang bakal tiba..boleh tak kalau tak ada September dalam calendar year kita? boleh tak kita lompat terus ke October..perit getir juga melalui Syawal yang bakal menjelang minggu depan..mampukah mama menjadi kuat, mampukah mama terus melalui hari tersebut dengan lebih tabah walapun hampir setiap tahun, mama hilang upaya ketika itu kerna ketika itu, mama rasa semua orang kesiankan mama dengan hubby, semua orang seolah-olah rasa simpati pada mama..rasa kesian dan rasa simpati keluarga serta teman-teman mama hargai, namun rasa itulah mematikan kekuatan mama, membuatkan mama terasa mama tiada harta yang berharga berbanding mereke..

August 22, 2010

Tragedi Mercun

Salam,

Hari ni mama tengok berita..bukan tak tengok selama ini cuma tadi news mcm interesting sangat..pasal kejadian budak hampir putus 2 jari, tentang kejadian kanak-kanak meninggal gara-gara tempat simpanan mercun meletup...yang paling menyedihkan, keadaan budak tu yang terpelanting dan tersangkut kat pokok..aduhai..naper lah malang yang dicari..

Wahai ibu bapa, peratikanlah anak-anak, marahilah anak-anak..jangan dibiarkan mereka bermain dengan mercun..bunga api..kasihanilah anak-anak..ishhh mama memang emo sikit...tadi mama hampir nak kasi penampar kat bebudak kat area rumah ni..tengah orang sedang kusyuk nak solat, nak mengaji, boleh diaorg main lempar mercun kawasan rumah orang, ni bukan nak salahkan budak-budak tu, mak bapak pun sama salah..tak tengok langsung anak-anak, pastu karang kalau tercedera, meninggal, mula la meraung..salahkan orang lain, tak nak salahkan diri sendiri..kalau rumah jiran-jiran terbakar sapa mau jawab..eee memang bengong betui diaorg ni kan..uhhhh arini bahasa kasar sikit..sorry yerk..

Bebudak tu memang mama dah aim lama dah, nak kata tak bersekolah, rasanya pergi sekolah tapi itulah sebahagian tingkah laku bebudak zaman sekarang..rasanya cikgu tak salah dalam mendidik..bila cikgu marah, anak-anak balik rumah mengadu cikgu marah, mak bapak datang terus serang cikgu..so macam manalah anak-anak tak naik tocang..kena marah je, ada mak bapak yang backing..janganlah spoilkan anak-anak sendiri..jangan terlebih manjakan anak-anak..

Puasa dan Berbuka

Singgahsana Hotel @ PJ. Pandangan dari meja makan


Hari ni, mama dgn hubby gi berbuka di luar..berbuka dengan kawan baik mama serta hubbynya..every year mama dgn hubby akan berbuka puasa sekali kat hotel ni, sebab ada Rabbani..mama suka sangat dengar lagu diaorang, bersemangat jiwa raga dibuatnya..

Syukur alhamdulillah, dapat berbuka dengan hubby dan best friends mama dengan juadah berbuka sambil mendengar Rabbani mengalunkan lagu..walaupun arwah ustaz asri telah pergi padaNYA, hidup dan perjalanan perlukan mereka teruskan..nampaknya mereka masih lagi berjuang..arini juga, mama dapat jumpa isteri dan anak-anak arwah ustaz asri..bersihnya wajah mereka..tabah sungguh isteri arwah..dan yang paling menyentuh hati bila Ilham, anak arwah ustaz asri mengalunkan lagu bertajuk "Ibu"..sayu sungguh..suara Ilham sesedap dan sesejuk usuara ustaz azri, moga Ilham terus menjadi ilham pada ibu dan adik beradik yang menyayangi..

August 21, 2010

Tragedi Ramadhan

 "Walau setinggi mana  kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak menyayangimu, Damai  lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih sayang-Nya, Sesungguhnya  kami semua akan menyusulmu di kemudian hari...Al-Fatihah buat Anakandaku dan semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului diri mama.."


Ramadhan telah hampir ke pertengahan..hati mama makin terasa..makin sayu..makin rindu. Saban kali Ramadhan menjelma, saban kali ramadhan beransur pergi, saban itu juga segala kenangan menjelma kembali..kenangan yang tidak akan pernah luput dari ingatan..kenangan yang berkubur dihati..kenangan meragut impian di hati..pertengahan ramadhan ini, hati terus disayat pilu, jiwa rasa sarat menanggung beban rindu, rindu yang tiada akhirnya, rindu tidak bersuara kerna rindu itu sukar untuk dilafazkan..

Pertengahan ramadhan Mia pergi, mama sering terjaga diwaktu malam, bila terjaga mama pasti menangis, rasa ingin sangat masa tu mama menyusukan mia, terasa sangat nak dengar mia menangis, merengek nak susu, merengek sebab pampers basah..semua mama nak buat..tapi mama tak dapat lakukan semua itu sebab mama tak dapat peluang untuk lakukan..mama hanya berpeluang memegang mia kala mia tengah sakit..tengah sakit yang amat sangat sebab banyak sangat wayar kat badan mia..mama dapat peluk mia kala mia telah pergi..ketika itu mama rasa mama tak nak beri sesiapa pun pegang mia, masa itu juga mama rasa macam nak meraung dalam ICU tu..tapi mama takut..mama takut mia mama terlepas dari dakapan mama..Mia tahu tak masa mia tengah nazak, doctor tanya mama, "puan, ada apa apa yang boleh kami bantu"..masa itu juga mama tengok mesin bantuan pernafasan mia..papa pula dah pegang mama..papa kuat sangat mia, papa masih cuba beri mama kekuatan sedangkan ketika itu kami adalah mama dan papa yang paling sedih..mia nak tahu tak apa mama cakap kat doctor..mama bagitau doctor " please help her, i want my baby..saya nak anak saya..doctor buat macam mana pun saya tak kisah and i don't care if bergolok bergadai pun saya sanggup, janji saya nak anak saya, baby saya" ..sedihkan mia, sebab mama pentingkan diri..sebab mama nak juga anak mama walaupun anak mama bertarung dengan kesakitan..doctor terdiam, nurse pula memujuk mama yang kesedihan, mama yang perutnya baru 3 hari di caesar..

Kala insan lain menyambut ramadhan dengan penuh kegembiraan..kala insan lain menunggu Syawal, mama dan papa ketika itu bertarung dengan perasaan..bertarung dengan kasih sayang terhadap anak kandung sendiri..Mia boleh bayangkan tak? awal ramadhan dan pertengahan ramadhan kini pun mama masih terus bertarung, kala mama merindui Mia mama, makin ramai baby yang di buang ibu sendiri..sedihnya mama Mia..kenapa kan ibu ibu tak sayang anak-anak mereka macam mama sayang Mia? kenapa sanggup mereka buang baby-baby mereka macam tu kan Mia? sampai hati kan ibu mereka tu..mama tak buang Mia tau! mama dengan papa sayang sangat Mia..tapi sayang kami tak terlawan sayang Allah pada Mia..Mia kan anak yang suci lagi, comel..Mia kan anak mama yang baik..sebab tu Allah tak kasi Mia tinggal dengan mama, sebab Mia lebih bahagia kat sana..lebih sihat dan gembira kat sana..


Mia tengah tidur..tak sedar papa rakam dia

video

August 16, 2010

Tentang Award dari Zalin

Award dari ~  zalin     
Hari ni hujan..hujan selebat lebatnya...angin pun bertiup sekencang kencangnya..syukur pada anugerah Allah, hujan yang menyubur tanah..hujan yang membasahi bumi..nyaman dan tenang..dan hari ini juga mama dgn hubby berbuka di luar, tak sempat nak balik rumah..biasalah kan kerja di kota metropolitan ni, traffic jammed sukar dijangka..

Yeh yeh yeh!!! mama dapat award lagi dari adik kecik mama..adik kecik mama yang dok belajar lagi tu..terima kasih ya zalin sebab tag mama dengan award yang sweet sangat calernya..rasa macam menang pingat olimpik je..champion acara cucuk menyucuk hahahaa...opsss mama tak perasan lah mama kena tag orang lain ke tak..tapi simpan dulu tagging tu boleh tak? mama penat sikit hari ni..nanti kiter sambung lain yer..anyway, anyhow...thanks to my zalin for lovely award!!! nanti kasi lagi tau hahahahaah

August 15, 2010

Picture Masa Mama Under Treatment ~ First Round

tv di dinding ~ gambaran dari katil ku

Katil tempat lepak


sebahagian dari bilik @ hospital

dlm bilik masa warded ~hubby boleh baring sini

ini pen injection ~ kat dlm ni dah ada ubat..pusing je number dose yang nak guna..

extra jarum pun extra dos ~ yang ni doctor dah siapkan dose,,just inject je

sebahagian dari ubat-ubatan yg diambik ketika treatment ~ injection


kat 1st.floor ~ santai je kan hospital ni..area specialist clinic

tenang bila kat sini


August 14, 2010

Tentang..Puasa dan Dugaan

Salam Ramadhan..

Hoping masih belum terlambat untuk mama mengucapkan salam ramadhan buat teman-teman mama..sekian lama menyepikan diri tidak bermakna mama telah melupakan teman teman mama yang sudi membaca coretan hati mama..

Ramadhan..bulan yang penuh berkat..bulan yang menguji kesabaran, ketabahan dan kekuatan mama..mama ingat, bulan ramadhan kali ini, akan sama macam bulan ramadhan 2 tahun lepas yang mana masa tu mama pregnantkan arwah mia..dan dalam bulan itu juga, mama lahirkan dia ke dunia ini..saat yang mama akan ingati sehingga akhir hayat mama..di bulan yang mulia dia lahir..dan bulan yang mulia itu juga dia pergi meninggalkan mama dia...mama yang belum puas memeluk, mama yang belum puas mencium dan mama yang tak sempat membesarkannya..

Harapan mama tidak kesampaian bulan ramadhan kali ini...Allah masih lagi menguji kekuatan, kesabaran dan ketabahan mama..mama masih belum mampu untuk memegang title "MAMA" untuk kedua kalinya..treatment mama..treament yang penuh dengan kesakitan telah mama lalui..namun belum cukup lagi agaknya usaha mama untuk berjaya.."baby" mama tak nak tinggal lama kat dalam "kantung" dia..hampir 3 minggu, "baby" tinggal, akhirnya dia pergi jua..ramadhan pertama, mama terima khabar duka dari doctor..masa tu mama kat office..result BETA HCG mama jatuh teruk walaupun bleeding dah stop..masa received call dari doctor, hati dah berdebar-debar..mama cuba kuatkan diri..

Arggg..besar sungguh dugaanMU Ya Allah pada hambaMU yang lemah ini..hati mama sebak sangat..sedih dan kecewa sangat..mama berjaya menahan diri dari mengalirkan airmata sebab nanti satu opis terkejut tetiba aje mama menangis kan..mama terus pergi ke surau..tapi masih sempat lagi menitipkan rasa sedih pada message di pc notes kawan-kawan..dan yang paling sukar, tatkala mama terpaksa memberitahu hubby mama berita tersebut..mama tak boleh phone hubby, sebab mama tahu, bila dengar aje suara dia, pasti mama sukar untuk berkata, pasti mama akan menangis..jadi mama buat keputusan memberitahu dia melalu sms aje..

Saat mama di surau..hubby mama call, uhhhhhhhh, dengar aje suara dia, mama dan menangis, nak bersuara tapi tiada kata..dan hubby memahami..dia memujuk walaupun mama tidak bersuara..sambil air sembahyang diambil, airmata tak berhenti mengalir..saat solat, hati jadi tenang..saat bersujud, rasa diri begitu rendah di sisiNYA..begitu kerdil..begitu hiba perasaan..sejadah hampir basah dek airmata..rasa berat sangat perasaan mama..rasa pilu sangat hati ini..hari pertama ramadhan, mama di uji..pertama ramadhan mama menangisi..pertama ramadhan juga mama merindui..rindu pada Mia..

Saat hati dirundung pilu, mama rasa rendah sangat diri..sekian lama tak masuk opis, bertemu kawan disurau..bertanyakan khabar mama, airmata juga yang mengalir..kerna hati masih disayat pilu..sesungguhnya mama, hanyalah hamba, hamba yang lemah..hamba yang tak berupaya untuk melawan takdir allah..aduh!! betapa sakitnya bila setiap kali berusaha, mama masih lagi gagal..tapi mama tahu, Allah masih memberi mama kekuatan, kesabaran untuk menghadapi ujianNYA ini..

Popular Posts