November 29, 2010

Tentang Rasa Gembira..Seronok..Kelakar

Salam Mia,

Opssss!! mesti Mia tertanya-tanya tentang tajuk entry mama pepagi subuh ni..sekarang line internet mama ni asyik slow aje sebab tu susah sangat mama nak semabang-sembang kat sini..dah complaint pun tapi still macam tu juga, tu yang membangkitkan kemarahan papa selalu tu heheeh..papa lagi cerewet tau dari mama..

Nak citer kat Mia, Sabtu lepas, mama macam biasa, temankan papa pergi dialysis..pastu mama pergi rumah kawan mama kat Jalan Duta nun..dah janji dengan dia..pergi ambil ubat..insyallah segalanya berjalan dengan lancar, moga diizinkan olahNYA..lepas tu, dah hilang idea nak pergi mana, sebab weekend aje asyik jenjalan, sampai semua tempat dah pergi..perut dah lapar..papa Mia ni, kalau mama kata suka hati nak pergi mana, karang bising macam nenek kebayan..alasan papa "papa drive, mama nak pegi mana cakap je, senang nak bawak" uhhhh!!! eeeee ayat skema je papa ni..buat entah ke berapa kali nya, mama kata "jom, pergi One Utama, nak cari baju" hahahaah terbeliak mama papa yang sepet tu.."ha? baju lagi? kan baru je beli baju, minggu lepas pun dah lima pasang hantar tailor suh buat, ishhhh mama ni, suka sangat membazir" papa leterkan mama..tapi mama kata, "ala, tengok je  dulu..kalau mama tak berkenan, mama tak beli la" memang pun Mia, kalau mama  tak suka, mama tak beli lah baju kan..dah sampai sana, tak ada satu pun yang mama suka..jenjalan kat dalam OU tu, singgah makan kat Kebab King..sedap sangat Mia..tapi Mia kat sana lagi sedap kan..

Lepas pergi One Utama, mama pergi beli barang dapur kat Kota Damansara pulak..pastu makan lagi..kemudian kononya nak singgah pasar malam lagi, paksu tepon suruh nak datang rumah, kenapulak patah alik pergi Shah Alam, ambik paksu..penat tak mana? ummmm memang penat sayang.

Semalam Ahad, mama hantar paksu balik, kononnya nak pergi Pameran MAHA 2010..ikut highway dari Puchong tu..opsss!!! dari jauh nampakdah jammed..mama dah mula tak suka, papa pulak layan je drive dia..tup tup!! dah tersangkut dlm jammed..slow je kereta bergerak..tapi tempat dituju mmg jauh lagi ni..ada satu kereta, buat u-turnkaat susur sebelah yang memang hanya utk satu arus je, almaklumlah highway je kan..ada pulak kereta yang ikut..manalah ahan kalau jammed dah terukkan..mama suruh papa ikut..mula papa tak naklah lawan arus..ishhh mama kata "papa, nampak tak nun jauh tu jammed tak gerak-gerak, pastu tengok ramai yang turn balik kat depan tu ada susur keluar, ikit je tepi"..hahahah first time mama jadi jahat..then, memang tak smapai pun MAHA 2010..pastu konon nak pegi BaganLalang kat Sepang tapi panas sangat..mama ajak papa pergi KL Bird Park..Best!!




Best sangat Mia, banyak bird kat situ..mama pun jadi macam budak-budak..geli tau mama bila burung parrot tu hinggap kat tangan mama masa mama kasi dia minum susu campur madu..siap dok kat bahu mama lagi, nasib baik tak "membuang" kat baju mama kan..kalau Mia ada tentu Mia dah terjerit-jerit macam mama ni..pastu papa pulak suka sangat snap gambar mama..eeee tak cantik langsung!!! papa gelakkan mama sebab, papa kata muka mama kelakar je..Mia pun senyumkan mama yerk..tapi weekend ni memang seronok dan memenatkan..

November 27, 2010

Rasa Kasih Seorang Ibu..Rasa Cinta Seorang Anak

Ketika ini, Sabtu yang dingin, sambil menemani papa dengan rutin dialysis, mama meluangkan masa dengan membaca blog kawan-kawan mama..namun tetiba mama sedar..sedar macam malam tadi ketika sedap-sedap Mia mengintai mama (dlm mimpi) papa pula kejutkan mama sebab papa sakit..

Mama baru sedar, hampir kesemua kawan blogging mama mempunyai anak-anak yang comel, yang menggembirakan hidup mereka dengan telatah mereka yang cute, kelakar dan penuh dengan warna-warni..walaupun ada diantara kawan mama yang mempunyai anak-anak yang istimewa, tapi mereka tetap mempunyai peneman dalam kehidupan seharian mereka sayang..mama rasa terpegun bila kawan-kawan yang ada anak-anak yang istimewa ni begitu tabah saban hari mengharungi suka duka mereka dengan amanah dari Allah ini..mereka masih terus merusaha mencari yang terbaik untuk buah hati mereka..moga Allah permudahkan urusan mereka ya Mia..

Mia sayang, ada satu entry mama baca tadi...mama suka sangat..ada perasaan halus yang menjalar, ada rasa cemburu pun ada..alangkah bahagianya mama andai mama boleh menjadi seperti Ummi Min yang dikelilingi anak-anak yang hebat, anak-anak yang begitu menyanyangi ummi dan babah mereka..jangan sedih Mia, mama pun tahu Mia sayang mama, sebab tu Mia kena pergi kan..Mia pergi dulu sebab nak tunggu mama kat sana kan..Mia, perenggan terakhir entry Ummi Min begitu menyentuh hati mama...menitik jua airmata mama bilamana anak-anak Ummi Min tak nak ummi diaorg "pergi''dulu..sayangnya mereka pada ummi mereka kan..macam Mia juga..yang paling menyentuh hati dan perasaan seorang ibu macam mama ni, bila anak-anak ummi min terus peluk ummi and menangis...arggggg..touching sangat Mia..entah bila mama berpeluang merasa situasi macam tu kan..


November 25, 2010

Tentang 3 Tahun Lepas..Tegar Kah Mama

Hari ini cuaca begitu dingin...dingin yang tak dapat mama luahkan..aduh!! hati tetiba jadi sayu sangat ketika ini. Airmata bertakung,rasa macamnak menangis, tapi mama takut nanti papa marah mama..sebak yang mama tahan dari office tadi serasa mahu di hamburkan begitu saja..
Tadi kat office, mama tetiba teringat tentang 3 tahun yang lepas "baby dah tak ada..she's passed away" words yang mama hantarkan sms pada teman rapat dan rakan sekerja mama yang mana sebelum ini, begitu gembira dengan kelahiran Mia..anak mama...itulah wording yang mama sendiri taipkan..mama sendiri ucapkan..tegar kah mama ketika itu?
Saat mama mencoret rasa sayu tentang cerita 3 tahun yang lepas, tentang Mia..terasa sangat perasaan yang membengkak..perasaan yang terluka..terbayang-bayang riak wajah mereka yang turut simpati..terimbau saat tangan mama dan papa sendiri yang memandikan tubuh kecil Mia..terbau bau lagi wangi badan Mia..terlintas-lintas bibir sexy Mia yang senyum..tak tergambar betapa comel dan cantiknya anak mama bila disarungkan kain putih sebagai pakaian Mia..cantiknya anak mama!!
Saat mama teringatkan anak mama yang tak sempat mama manjakan..peluk puas-puas, cium kuat-kuat, acik call mama..acik mengadu pasal mak teh...mak teh pukul kakak aqilah dengan adik iman..mak teh ni, kalau datang angin tak betul, mcm tulah..tak tahu apa yang tak kena, anak-anak jadi sasaran..mama sedih sangat..Mia jangan risau yer..mama dah msg mak teh, mama kata "kalau nak lepas geram pasal org lain, tolong jgn lepas kat budak2 tu..mmg arr diaorg anak ko, tapi diaorg jugak anak sedara aku, tapi kalau nakpukul jugak, pukul la sampai mati,,senang sikit hidup ko tu..tak pun kalau tak nak bela, kasi aku je bela" ummmm kejam ke mama bila mama cakap macam tu kat makteh Mia? sedihnya mama..rasa nak balik kampung, ambik kakak aqilah dengan adik iman sekarang jugak..
Makteh tak rasa tentang sakitnya bila anak tak ada..tak pernah rasa dan rasanya tak akan tahu perasaan mama yang kehilangan Mia, tak akan dan tak pernah akan tahu, rasa sakit kehilangan, rasa sakit terluka dan rasa sakit tentang rasa bersalah yang mama terpaksa harungi..ya Mia, setengah berkata, itu takdir Allah,memang takdir Allah dan mama redha, cuma perasaan bersalah pada Mia memang sukar untuk mama hapuskan..sampai sekarang mama masih lagi mencari punca kenapa, apa yang mama telah buat..adakah mama tak menjaga Mia dengna elok masa Mia dalam perut mama..memang sukar untuk ditafsirkan perasaan sendiri..jadi mama tak nak perasaan yang mama alami akan ada orang lain yang alami terutama keluarga kita kan Mia? Mia, malam ni, Mia muncul la dalam mimpi kakak Aqilah dengan adik Iman..Mia pujuk mereka ya..uhhhh mama marah betui dgn makteh ni..

Mia, 3 tahun yang lepas, mama tak tegar..sampai sekarang mama masih merindui Mia..

November 22, 2010

Kenduri..Balik Kampung..Banglo Mia

Weekend lepas, mama dgn papabalik kampung dgn paktam Mia...best sangat Mia..memang tak sabar-sabar mama nak balik rumah maktok tu..sebab rumah mak tok, ada ramai orang..ada maktok dgn tok ayah, ada paksu, ada acik, ada makteh..ada kakak aqilah..ada adik iman..ada jiran tetangga..uhhh meriah betul..

Mama sampai je depan pagar, kakak aqilah dah sedia menunggu dengan berbaju kurung, bertocang 2..ala ala tomei betui dengan mata sepetnya..terloncat-loncat  aje bila tengok mama dengan papa sampai..ekekeke malu malu kucing pun ada..kelakar la kakak aqilah tu..terus teringat.."andai Mia ada, tentu perangai pun macam ni"..

Alhamdulillah juga, mama dapat pergi rumah Mia..ziarah rumah Mia..mama rasa tenang sangat..rasa rindu makin kuat..rasa nak pluk je tiang rumah banglo Mia tu..oh! jiran Mia dah tukar umah baru jugak yer..ummmm mesti mama dgn papa dia baru tukar kan..yer la,umah Mia baru, mesti mak ayah dia tak nak a ak dia sedihkan sebab tu ditukarkan tiang rumah dia..

Kenduri pun penat juga la Mia..penat makan..tapi mama mana lah makan daging korban ni..tak boleh makan, rasa kesian sangat..fobia dari kecik..dulu kan mama suka tengok orang korbankan lembu..tapi bila sekali tengok, nampak lembu tu mengalirkan airmata,, terus mama sedih..sampai sekarang mmg mama tak makan daging korban..pelik ke mama ni?

November 19, 2010

Hadiah Zalin..

Cantik tak hadiah dari "abang" zalin ni Mia? cantik kan..terima kasih yer zalin sebab sudi tag mama dengan award ni..uhhhh bangga dan hampir riak dibuatnya..

Ishhh, mesti Mia senyum senyum perli mama kan..ala ala terperasan kejap mama sebab dapat award macam artis..cantik ke blog mama? mama rasa blog "abang" zalin Mia lagi cantik, lagi havoc..begitu juga dengan kawan-kawan blogging mama yang lain..tapi mama tetap nak jadi RIAK dan BANGGA kejap sebab blog ni mama punya, cerita ini dan cerita ceriti yang ada dalam blog ni semuanya mama punya..semua tentang insan-insan yang mama kasihi..semuanya tentang Mia..angan-angan mama pada Mia..rindu mama pada Mia..

Terima kasih lagi sekali yer zalin sebab kasi award kat mama..nanti bila senang datang umah mama yer..or kalau tak, mama pergi terjah zalin kat "sekolah" tinggi tu ekekekeke..malas belajar sangat, nanti mama bawak rotan sekali..

Breakfast..Papa..Kawan

Argggg..rasa macam malas je nak bangun pepagi ni,tapi kena bangun jugak sebab mama dah janji dengan papa nak buatkan macaroni goreng untuk breakfast hari ni..orang lain sedap-sedap tidur, mama pulak dok kutang keting kat dapur ekekekeke..boleh buat entry?ekekekeke ala anak mama ni, sambil buat keje dapur, sambil la mama buat entry untuk anak mama..

Huhu..kecik je mata mama  yang dah sememangnya kecik..dengar aje papa tu "berdengkur"..karang papa bangun, tak kiss mama ucap terima kasih, siap la papa kan..hehehehe anak mama buat apa tadi? a'ahhh mama masak 2 bungkus macaroni..banyak kan..separuh nak bawak pegi office mama, separuh lagi papa and separuh lagi kawan papa..adil dan saksama..untuk Mia? ummmm makanan kat sini tak sedap sayang,lagi sedap Mia punya kat sana..mama makan kan sekali untuk Mia..nak tak?

Jap lagi mama nak ready-ready  pergi office..nanti lepas kerja, nak balik kampung maktok..nak pergi ziarah "banglo" Mia..ada kenduri lagi..anak mama kena sabar tau tunggu mama datang ziarah..

November 17, 2010

Takbir Aidiladha

Mia sayang,

Selamat Hari Raya Aidiladha sayang..dari malam tadi takbir berkumandang..mama jadi sedih, bertambah sedih sebab first time mama tak dapat balik kampung, sambut raya dengan maktok dan tokayah..tak dapat sambut dengan semua yang ada kat kampung..dan yang paling tak best, sebab mama tak dapat pergi "banglo" Mia..

Tomorrow, mama kena working sebab tu lah tak dapat nak balik, sebenarnya papa kata, nak balik boleh tapi nanti mama penat sebab nanti bila balik Kuala Lumpur, sampai pun dah lewat, esok pagi dah kena keja..so kononnya mama ikut jelah kata papa..ingatkan boleh tahan perasaan mama ni tapi sebak je memanjang..

Aidiladha, raya korban yerk Mia, ummmm nampaknya kena lah berkorban sikit perasaan sebab mama kena keje esok tapi Mia jangan sedih, Sabtu ni mama balik "jenguk" Mia ya..seronok tak kat sana? Mia dah pandai apa? ooohh..maktok masak apa? ummmm maktok tu. Aidiladha dah macam Aidilfitri..acik kata masa mama call, maktok buat rendang..nasi himpit dgn kuah kacang pastu  siap ada laksa lagi..ummmm jeles tau mama..takkira, nanti mama balik, mama nak minta maktok buatkan lagi..maktok masak memang sedap..Mia tentu suka tau..

November 16, 2010

Tentang..Berharap Anak Itu..Mia

Salam Mia,

Semalam mama penat sangat-sangat selepas Sabtu sebelumnya mengemas rumah, kena pulak angin mama yang tak berapa bagus tu kan..dah ok dah mama dengan papa,, tak ada marah dah..ekekeke majuk sayang agaknya..heheheh, semalam mama bangun lambat, tu pun papa kejutkan mama.."ayang, nak keluar tak" soalan papa pada mama masa kejutkan mama..ekekeke cepat je buka mata sambil tanya balik "nak pergi mana? nak..nak kuar" terus bangun masuk bathroom..okay tak Mia?

Oh!! almost lupa kalau papa tak bagitahu yang kami nak pergi Taman Tasik Titiwangsa..nak tengok anak kawan papa..kat taman tasik tu ada Karnival Tabika Perpaduan Seluruh Wilayah Persekutuan..lepas breakfast kat Kota Damansara terus pergi sana..wow!!! jalan jammed tu sayang..mama dengan papa yang over excited!

Dalam bas ni ada anak-anak yg enjoyed their trip ke Titiwangsa
Ramai betul orang kat taman tasik tu Mia..seronok sangat..ada macam-macam aktiviti..dan yang paling best mama dok bertenggek adalah kat tempat pertandingan futsal..dah rasa macam anak mama pulak yang main..tapi memang hati tu rasa sebak sangat, airmata mama pun bertakung tapi kena tahan lah sebab papa seronok pula snap gambar "abang-abang dgn kakak-kakak" tu..karang tak pasal-pasal papa terkejut  kan?

Keletihan..Andai Antara Mereka Ini Mia..

Futsal ~ Seronok Sgt Tgk Gelagat Diaorg
Tengah berdebar-debarni nak jadi keeper

Penyokong setia

Terik Mentari..Dahaga
Mama berbicara dlm hati tatkala papa busy dengan camera dia tu..betapa seronoknya anak-anak ini..bertapa bahagianya ibu bapa mereka..mak dgn ayah diaorg lagi havoc Mia..lagi kelakar bila terlalu excited tengok anak-anak mengambil bahagian dalam pelbagai acara..uhhh mesti mama pun macam orang lain jugak kalau Mia pun turut serta..lagi la tergedik-gedik mama ni..

Anak-Anak Kita

Andai mereka anak ku

November 13, 2010

Mama..Angin Yang Tak Baik

Mia,

Hari ini, angin mama tak baik, tak cantik
Mood mama pun tak bagus
Hari Sabtu mama pun tak ceria
Dan mama penat sangat

Angin mama tak baik tak cantik sebab
mama rasa terlalu penat, penat sampai rasa nak marah
nak marah sebab semuanya mama kena buat
kena buat semua kerja kat dalam rumah

Dalam rumah mama, bukannya ramai sangat orang
cuma ada mama dengan papa tapi
kalau rumah selerak, uhhhhh Mia pun rimas
papa tak rajin nak tolong mama
sebab itulah mood mama benar-benar tak ada

Mama penat mengemas
papa tak tolong langsung
tengok tv, main komputer
sedih sangat tau Mia
bila mama bising,mama pulak yang dimarah
arggggg rasa arinikan mama macam nak pukul papa
pukul papa sampai papa Mia rasa sakit
eeeeee mama memang tension sekarang!!

November 12, 2010

Menunggu Aidiladha

Short story untuk hari ini..Last day working for this week! fuh, penat nya rasa badan mama ni. Mama tak sabar dah nak balik kampung..nak pergi "banglo Mia"..nak lepas rindu kat Mia, nak kasi Mia dengar mama mengaji kat rumah Mia, nak tunjuk mama baik kat Mia sebab mama tolong bersihkan rumah Mia..

Ummm memang tak sabar dah mama ni nak balik sana..nak bawak flowers caler caler untuk Mia, nak basahkan rumah Mia dengan air yassin..tentu mama rasa tenang duduk duduk kat rumah Mia dan tentu papa tak kasi mama lama-lama kat situ sebab papa tu jeles..

November 10, 2010

Sambungan.. Malaikatmu

Dear Mia,

Dah read mama punyer entry? ummm anak mama tak payah baca entry mama kan sebab anak mama dah kembali kepada Dia yang lebih berhak..ya Mia, if Mia kat sini, mama yang akan melindungi anak mama, memberi kasih dan sayang yang tak berbelah bagi, tak akan ada "orang jahat" yang akan berani mendekati anak mama, mama yang akan memahami tutur bicara anak mama walaupun Mia hanya berbunyi ma..ma..huk huk..thee teeee..semuanya mama pasti paham..

Tadi masa kat office, ada kawan mama tegur..bukan tegur dengan bersuara tapi siap hantar PC Notes lagi.."akak, akak ok ker? nampak macam lain je..macam sedih je".. nampak teruk sangat ker Mia wajah mama ni kalau mama sedih? buruk ya muka mama?..mama hanya jawab "akak ok je..jgn risau, cuma rasa lain sikit..macam rasa rindu je" tatkala tu airmata mama dah bertakung..tak tepon papa? ishhhh tak nak call papa, mama ni dah la "keme'me" karang tak pasal-pasal dengar suara papa aje pun dah boleh nangis..

A'ha Mia, mama rasa rindu sangat..rindu sangat nak peluk Mia..hari tu mama dah kasi hadiah buat Mila anak kawan mama..ekekekke auntie su call, kasi Mila cakap dengan mama.."tima kasih mama zie" uhhh sayang, sebaknya hati mama..sian kan kat mama sebab nak kasi hadiah kat Mia tapi Mia tak ada..terpaksa pula kongsi "sayang" orang lain..

Rindu mama pada Mia, rindu mama juga pada papa..walaupun papa selalu ada dekat mama, mama masih lagi rasa rindu kat papa sampaikan papa kekadang cakap "apalah mama ni, kan papa dok berkepit aje dgn mama"..yang dok berkepit pun rasa rindu serindu rindunya, inikan pula yang telah pergi..

Mia, nanti bagitahu kat malaikat  yang menjaga Mia kat sana, "mama saya tengah sedih, mama saya rindu saya, mama dan papa saya perlukan saya, tapi saya hanya pinjaman sebab itu saya disini, boleh tak tolong mama dan papa saya?..bagitahulah kat Dia..pohonlah pada Dia wahai anakanda mama. "kasihanilah mama dan papa saya, ampunilah mama dan papa saya, berikanlah mereka kekuatan..berikanlah mereka pengganti saya, sebab mereka tak pernah berhenti menyayangi dan merindui saya..tak pernah melupakan saya dan yang paling penting, mereka tak pernah melupakanMU"

Terima kasih wahai anak..terima kasih Mia..hingga akhir hayat kami, Mia tetap dihati walau seribu pengganti yang tiba, Mia dan mereka tetap bertakhta dihati kami..

Malaikatmu..

Baby Mama,

Mama nak kongsi dengan anak mama, dengan kawan-kawan mama tentang satu attachement dari email yang mama terima..mama rasa syahdu sangat..sayu..mama baca kat office, uhhhh bertakung-takung airmata mama, rasa nak jerit sangat-sangat..nak jerit kuat-kuat, nak minta Allah kembalikan anak mama..Ya Allah, ampunkan lah hambaMU yang lemah ini..

Malaikatmu.. ...

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia....

Dia bertanya kepada Tuhan : " Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah ?" Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu ."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia ." "Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?" "Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu  dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar  kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?" "Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ? " "Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal    tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi" "Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat  tersebut ?" "Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa..... Dialah sesatunya harta  yang tiada galang gantinya dunia akhirat...

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak yang sedang membesar....sesungguhnya Syurga itu dibawah telapak kakimu...

> Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
> 1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
> 2) Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
> 3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam
> 4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."
>

November 7, 2010

Jagalah Anak Sebelum Kehilangan

Buat semua yang mama sayang,

Hari ini, mama dengan papa keluar lagi. Mesti hairan kan sebab mama jarang ada kat rumah bila hujung minggu..bukan tak nak dok rehat kat rumah tapi tak bestlah berdua aje kat rumah, kalau kat rumah tu ramai orang, baru best..

Opsss mama sebenarnya nak cerita tentang mama pergi jenjalan kat Ikea, tak merancang pun nak beli barang kat situ, tapi terbeli jugak..but this is not the story hehehe..mama nak cerita tentang kejadian kat Ikano..mama tengah jenjalan dengan papa, pastu ada one family depan mama..tetiba ada little girl menangis kuat..sambil lari-lari..mama dengan family depan mama pandang antara satu sama lain..kita orang pun stop..tengok lagi budak tu menangis..mama dah kecut perut sambil dlm hati berkata, janganlah budak ni hilang mak..hilang family..kaki dah nak melangkah pergi kat budak perempuan yang tengah menangis tu..nak bertanya kenapa, ala ala busy body sikit..tak pun nak bawak pergi kaunter INFO..
Still lagi menangis budak tu, mata mama dengan "akak" yang depan mama melilau-lilau mencari kelibat kut kut ternampak mak bapak budak tu ..ummm macam tak ada respond..kesian nya mama tengok budak tu. menangis teresak-esak, tetiba ada sorang perempuan pegi kat budak tu..perempuan yang mama pandang asyik membelek baju tanpa rasa belas, tak menghiraukan budak perempuan yang menangis tu...terus dia tarik budak tu..ummmm mama rasa mesti mak budak perempuan tu..satu perkara yang mama memang cukup marah sangat, anak dibiarkan menangis, si ibu sibuk memilih pakaian, tak ingat anak langsung, sanggup dibiarkan anak kat public yang sesak-sesak tu, karang dibawak lari, siapa yang susah..tak sayang ke anak? nakal macam mana pun, tak dengar kata macam mana pun si anak tu, tolong lah jangan dibiarkan anak menangis keseorangan tanpa perhatian, kalau tak nak susah, tinggalkan aje kat rumah..eeee mama takut lah dengan kes kehilangan anak-anak ni..sakit tau rasa!!! mama cakap dengan papa, "eeeeee rasa nak luku luku je mak budak tu" uhhhh!!! KEKADANG ADA ORANG KATA "ORANG YG TAK ADA ANAK" MEMANG SENANG BERKATA..CUBA ADA ANAK!!! Isshhh statement panas tu..just pikir lah balik..andai anda sayang kan anak, anda tidak akan membiarkan anak anda dalam situasi yang macam tu!!

November 6, 2010

Entry Kawan Mama..

Mia,

Mama baru sampai rumah, tadi ingat nak shopping barang2 mama tapi nampak gayanya papa Mia aje yang shopping, papa beli flash lens baru untuk camera papa tu, ala ala macam nak jadi photographer..ala modelnya tetap sama, mama lah..pastu papa dapat pulak beli laptop..uhhhh jeles mama ni..ingatkan nak beli laptop baru untuk mama tapi tak dapat nampaknya Mia..layan je lah papa..

Ummmm mama terus buka blog mama and baca-baca entry baru kengkawan mama..tup tup ada satu entry dari kawan baru mama yang mengundang sayu dihati mama, yang membuatkan hati kecil mama rasa sedih sangat, yang menyebabkan airmata mata mengalir lagi hari ini..entry yang dibuat khas untuk mama Mia ni..rasa terharu sangat..baik betul aunti ni buatkan entry buat mama.ni entry tu..Suratan atau Kebetulan

 
Mia, kena tengok-tengok kan adik Damia tu yer..dia baru kat sana, kena main sama-sama, Mia kakak kena jaga adik-adik kat sana..doakan mama dengan mama-mama, ibu, mummy dan mak kat sini semua sihat, kuat dan tabah untuk mengharungi dugaan ini yer sayang..nanti cakap kat adik Damia, mama dia sihat, mama dia rindu dia macam mama juga yang selalu rindu kat Mia..papa? papa pun rindu juga kat Mia..tapi harini papa busy dengan aktiviti gadjet dia  tu..dah tak ingat mama dah..dah tak heran mama nak buat apa pun, janji mama tak disturb papa, papa tak kisah...tapi sekarang macam nak disturb je papa, rasa macam dengki je ni..

Sayang mama, mama failed lagi ni..tak berjaya lagi..nampaknya mama kena usaha lebih lagi ni untuk dapatkan Mia adik..sayang mama janganlah marah yer..mama tetap ingat anak sulong mama ni..mama tak pernah lupa dan tak akan lupa pun seandainya ada pengganti Mia..arini tak dapat juga kejar matahari terbenam sebab dah malas nak keluar, lagipun papa tu macam busy je..esok pepagi nak kejar pulak matahari naik..tentu cantik..nanti Mia teman mama dalam tidur boleh?

Tentang Lagu..Birthday..

Salam,

Maafkan mama yer Mia sebab minggu ni, mama dengan papa tak balik kampung pergi lawat rumah Mia walaupun cuti panjang. Papa ni yang suruh mama pilih, nak balik minggu ni ker or nak balik raya haji..arggg mama memang tak suka tau kalau disuruh buat pilihan sebab mama nak balik kedua-duanya..dah mama tarik muncung panjang..sedihnya..

Semalam kan Mia, masa on the way nak balik rumah lepas dinner, kat radio kereta papa tetiba ada keluar satu lagu...mama suka sangat lagu tu, bila dengar je lagu tu, mama teringat kat Mia, teringat segala-galanya ketika mama bersama Mia, sebelum Mia pergi..arggg merambu rambu airmata dalam kereta malam tadi..papa diam je, tak berkata apa pun, lagi lah tak berani papa nak tukar siaran radio tu..

Mama rasa rindu sangat kat Mia, kebetulan arini birthday anak kawan Mama..dah cukup dia tiga tahun macam Mia..tadi mama sms kawan mama wishes kan gegirl tu..ummm Auntie Su kata, diaorg nak pergi Pangkor..bestnya kan Mia kalau kita dapat macam Auntie Su dengan Mila kan? Mama ingat hari ni mama nak ajak papa pergi dok tepi pantai tunggu matahari terbenam..

Tentang Lagu Buat Mia

Kali Terakhir Ku lihat Wajahmu

Dalam dakapan senja
Kurenungi sinar matamu
Berat rasa melepaskan
Dikau pergi

Dingin hembusan bayu
Lemah longlai langkah kakimu
Lambaianmu kian jauh
Dari mata

( korus )
Malangnya...
Bencana menimpa
Kau telah pergi untuk selamanya
Tak kembali

Pada saat terakhir
Kumelihat paras wajahmu
Kau bisikkan hanya sayang
Kepadaku...

( ulang korus )

November 2, 2010

Tentang Kena Marah..Kena Tegur

Pepagi lagi mama dah rasa kecil hati sangat, hilang mood nak keje..arggg bosan dengan perasaan ni!! tak ada Mia untuk mama peluk sambil bercerita kenapa mama kecil hati, rasa nak marah tapi tak boleh nak keluarkan perasaan marah tu, sebab kasih dan sayang tu mengikat diri mama!

Mudah untuk berkata, mudah untuk mengarah dan mudah untuk mengkritik, tapi mudah kah untuk menjaga hati, hati yang terluka pasti akan sembuh tapi parut yang tinggal umpama bekas paku di dinding, yeah!!! kesannya sampai bila-bila.

Mahu berbicara dengan mama ker Mia? tak apa, mama tahu mesti Mia tahu kenapa mama kecil hati kan, mesti Mia pun kata mama yang salah...ummmm mama salah ker? rasanya mama pun macam ada salah. Tengok tu mama, masih  nak layan ego!! ekekeke naper pula mama tak boleh marah papa? ini tak adil..papa boleh marah mama, boleh tegur mama, takkan mama tak leh marah papa, tegur papa? heheeh papa tu suka main-main bila bersiap, dah ler siap lambat, karang jalan jammed nak pergi opis, papa penat, mula la dia nak drive laju..mama pulak memang tak boleh jalan jammed pepagi, rasa letih nak sampai office..tu pun papa nak marah mama -:) nanti Mia marah papa yer..

Papa Masak

Aikk!!! naper anak mama macam jeles je tengok title entry mama ni..hahaha ya betul, papa masak tengahari untuk mama semalam..semalam kebetulan office mama ada buat makan-makan, biasalah Mia, department yang memang suka makan so mmglah  selalu keadaan macam tu..

Sebelum tengahari, papa tepon sambil berkata "mama, papa masak kurma ayam, mama nak tak?" ishhh tak kan mama nak kata, mama tak nak kan, nanti papa kecik hati walaupun tengahari tu jugak, lunch mmg dah provided..nasi beriani lagi!! so mama pun jawab, "ok tak kisah but naper papa ni rajin sangat..mama kata lagi, papa masak kurma ayam je kan.." alamak Mia..bukan kurma ayam aje papa goreng sayur campur dgn masak nasi untuk mama!!! bukan hanya untuk mama makan, sekali dengan kawan-kawan mama pun dapat makan. Bertakung airmata mama ni Mia, biasalah kan mama Mia kan memang suka sangat nak nangis..entah masa tu tak tahu nak rasa apa..gembira, sedih, kesian..argggg tak tahu la mama..mungkin  terharu kut..mama dah jadi bahan dah bila mama bagitahu yang papa nak hantar makanan.

Alhamdulillah, sedapnya kurma ayam papa, licin abis mama makan dengna kengkawan..Mia tentu bangga dengan papa kan..mama lagi lah bangga sebab ada kengkawan mama kata, "ishhh kalau husband kita, nak ajak lunch sekali pun tak nak, inikan nak tolong masak siap hantar office lagi"..bestnya kalau saat ini, Mia ada boleh tolong tepuk tangan untuk papa.

Popular Posts