November 20, 2013

Qaseh Check In Ward




Papa, anak kita check in ward dekat DEMC. Demam mencecah 40°c, dengan selsema dan batuk, dia jadi sangat pasif. Balik dari office babysitter cakap suhu badan dah tinggi, diaorang dah masukkan ubat melalui bontot.

Hati mama tak tenang, tanpa makan dan mandi terus salin baju sambil mengemas barang Qaseh dan mama. Terus tuju hospital.

Papa, sampai hospital, mama terus tuju bahagian kecemasan sambil kendong Qaseh..masa tu mama sangat takut. .

Papa, mesti orang tercari-cari di mana lelaki yang bergelar papa ketika isteri kelam kabut dengan anak. Mama tak kisah papa sebab dalam hati mama dan qaseh ada papa.

Mama pergi DEMC..result darah Qaseh menunjukkan dalam darahnya ada kuman. Qaseh pada mulanya kena warded tapi sebab ward kanak2 penuh doc refer hospital lain. Puas nurse tolong mama call hospital hospital area Shah Alam, Subang hingga ke Bangsar semua penuh papa. Mama rasa sedih sangat.

Papa, mama akhirnya ambik satu satunya bilik executive yang ada walaupun rate bilik melebihi limit insurance. Mama tak kisah untuk Qaseh. Papa pun tahukan mama sanggup buat apa sahaja demi untuk papa dan Qaseh.

Lega bila Qaseh dah warded papa. Doctor on call pun dah datang check. Drip air pun dah pasang, antibiotik pun dah suntik dan nebulizer pun nurse dah bagi. Kini dia nyenyak tidur.

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 18, 2013

Lil Qaseh Demam


Papa, Qaseh tak sihat lepas kena cucuk tempohari. Kali ini, teruk sangat tak sihatnya papa. Semua pakej dia ambil. Merengek usah dikata hinggakan mama pun menangis sebab mama dah buntu.

Hati mama bagai disayat dan hiris halus bilamana anak kecil kita terpaksa melalui hari dalam kesakitan tanpa papa disisi.

Suhu dia tinggi tadi. Mama tertidur tadi bila menidurkan dia tapi tersedar bila dia merengek..panas sungguh badan dia papa. Mama ambil suhu badan dan basahkan kepala dan badan dia dengam air sepertimana mama selalu buat bila papa tak sihat.

Papa, dah jam 3 pagi dan mama masih tak boleh tidur. Kepala mama berdenyut dengut tanda kurang tidur dan si anak juga tiada kebahnya..airmata menitis laju sebab mama sangat memerlukan papa ketika ini..ketika anak kita tidak sihat.

Papa, mama baru sedar harini genap sebulan papa pergi..rindu sangat pada papa -:-((:-((

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 17, 2013

Kali Pertama 16/11/2013 tanpa papa




Ya papa, kali pertama mama dan Qaseh ke DEMC tanpa papa. Mama rasa teruk sangat tanpa papa bila melibatkan buah hati kita Qaseh.

Hari ini sepatutnya cucuk Qaseh untuk 6 bulan papa, tapi sebab masa Qaseh 5 bulan papa pergi awal dari tarikh temujanji dia maka jadinya anak kecil kita terpaksa menerima dua suntikan setiap satu di pehanya termasuk kena ambil nebulizer sebab asa kahak pula dekat kerongkong. Kesian dia papa. menangis menahan sakit dan mencari papa kerna setiap lelaki yang memakai kaca mata pasti ditenungnya..hati mama sakit papa..sakit sebab papa tak ada saat simata bulat papa memerlukankan papa. Rasa sangat sedih bila mama tak dapat membantu dia papa.

Papa, Qaseh kita dah 7.15kg sekarang ketika 6 bulan. Doktor kata perkembangan dia sangat bagus. Dia dah boleh duduk dengan badan tegak. Badan dia sangat lembut macam budak belajar gimrama..macam macam aksi papa dia buat.

Rindu nak dengar papa ketawa gembira bila tengok aksi Qaseh yang pandai bodek ni. Rindu nak dengar suara papa memberi komen tentang Qaseh.

Papa, kami sayang papa. Mama tahu papa sayang sangat Qaseh. Mama akan jaga Qaseh dengan baik

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 13, 2013

Bila Ia Menitis

Bila airmata tiba tiba menitis..laju umpama air terjun..begitu berat dugaan ini..betapa saat ini mama sangat memerlukan papa..sangat-sangat berharap papa memeluk mama ketika ini macam selalu.

Ya Allah ku terima dugaanMu ini namun berikan kekuatan padaku Ya Allah untuk mengharungi dugaan dan ujianMu dengan sabar dan tabah.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tentang Rasa Rindu



Papa,

Sunyi tanpa papa. Mama hilang tempat mama mengadu kala mama sedih. Mama hilang kata-kata pujukan kala menangis. Mama hilang kata-kata semangat dari pahlawan mama.

Hari ini genap Qaseh 6 bulan papa. Sedih dan pilu mengenangkan Qaseh. Bertambah sedih sebab papa selalu kata tak sabar nak tengok Qaseh berjalan dan berlari. Papa selalu kata mesti comel je terkedek kedek jalan dan berlari dengan diapers dia. Papa, sekarang pun dia comel walaupun comot sebenarnya bila tidur dengan cara tidur fav dia.

Papa, hari ini mama menangis lagi. Kala kehilangan papa masih lagi terasa, rasa sensitif mama benar-benar telah membuatkan mama mengalirkan airmata sambil mama buat kerja. Dulu bila papa ada, mama terus call papa tapi sekarang mama menjeruk rasa sendiri.

Papa, mama rindu papa dengan Mia. Qaseh pun selalu rindu papa. Semalam lepas ambil dia dari rumah pengasuh, bila dia main, kerusi biru papa juga yang dia pandang. Papa kan selalu duduk dekat kerusi biru tu. Tengoklah pic dia malam tadi..memandang kerusi papa..kala itu mama rasa sebak sangat....sebab Qaseh sekarang anak yatim.

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 12, 2013

Tentang. .Part II




Papa, rasa sunyi bila mama tidak berbual dengan papa. Hari ni mama kena cover kerja dua orang staff. Seorang kawan mama memang tak sihat semalam so memang mama suruh MC aje sebab selsema dia sampai bengkak mata dan lagi seorang macam biasalah papa dia MIA.

Tapi mama ok je, mama buat dulu kerja mama baru mama settlekan kerja diaorang. Officemate kata, mama dah macam superwoman.

Hari ni mama pergi bangunan Lim Foo Yong sebab nak cari socks untuk jantung hati kita Qaseh tapi mama tak suka sock tu dan mama beli benda lain...mama beli sepit rambut. Macam cute je.

Tadi pun mama menangis lagi..Linda call..ala kawan mama yang nurse tu. Dia kata dia ada call mama pada hari papa tiada dan mama tak jawab call..mmm memang banyak call yang mama tak jawab papa..bercerita tentang papa dan Qaseh benar benar membuatkan mama menangis..rasa rindu tu..rasa sakit kehilangan dua insan yang sangat mama sayang..papa dan Mia san juga mengenangkan Qaseh yang kini menjadi anak yatim benar benar merobek perasaan mama. 

Mama rasa ada officemate mama nampak mama menangis. Sunyi tetiba office tu dari gelak ketawa diaorang tengah lunch tu.

Hari ni masih lambat lagi ambil Qaseh. Mama masih diatas highway yag jammed ni. Penat menunggu adik pun tak hilang lagi dah kena mengharungi jammed yag tah apa apa tu. Mama rasa nak muntah lagi.

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 11, 2013

Tentang...

Papa..mama tak sihat..badan menggigil tapi berpeluh, nak muntah semua ada. Mama tak sampai rumah lagi.

Rasa sangat bersalah pada Qaseh. Papa...susahnya bila menumpang orang ni. Mama tak suka walaupun adik sendiri.

Sebak rasa hati..sayu je perasaan..airmata bergenang bersama kerinduan yang amat sangat.

Hari ni officemate tanya mama ok ke tidak. Pelik kut sebab mama tidak bersuara macam ketika papa ada dan mungkin terasa sedikit sunyi office mama. Mama cuba berlagak kuat dan tabah tapi hakikatnya mama menahan tangis..

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 10, 2013

Tentang Qaseh Pulang..




Papa, Jumaat lepas genap 3 minggu pap tak ada..mama balik kampung hari Khamis.

Hari ini, mama bawak jantung hati papa balik ke pondok kecil kita untuk pertama kali sejak papa tiada. Perasaan mama? hancur papa..sebab terasa sungguh ketiadaan papa. Qaseh si mata bulat papa melilau lilau mencari papa rasanya sebab selalu ada je suara papa memanggil nama dia, selalu aje ada kiss kat pipi tembam dia..ada je kiss kat dahi dia. Qaseh rindu papa.

Bila tidur je, ada je suara halus dia yg selalu papa cakap "tak nak la buat suara macam tu..sedihla papa dengar". Papa, mama sedih sangat tengok Qaseh. Qaseh belum boleh bercakap, jadi mama kesian sangat dekat dia sebab dia tentu nak tanya mamakan, "papa mana..papa tak rindu Qaseh ke..Qaseh rindu papa..sunyi je rumah ni kan mama"

Papa, dari petang tadi hingga sekarang, tidurnya jantung hati papa beralaskan kain pelekat papa dan juga selimut pun dengan kain papa juga..ada rengekan halus dari Qaseh yang membuatkan airmata mama tak mampu mama tahan. Andai mama yang dewasa ini sangat merindui papa, inikan pula anak kecil yang belum tahu erti kehilangan.

Papa, gambar papa di handphone mama, Qaseh cium sangat sangat tadi..betapa sakitnya dia rindu papa.

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 7, 2013

Tentang Pulang Tanpa Dia




Papa, mama balik Perak malam ni. Selalu balik dengan papa, papa drive mama jadi co pilot tapi kali ni balik dengan adik dan diana jadi co pilot. Mama pulak jadi puan besar kat belakang.

Mama balik nak ambil permata hati kita. Budak mata bulat kesayangan papa, si Qaseh tu. Rindu sangat dekat dia macam mama rindu papa juga. Tadi acik sms bagitahu Qaseh tak nak tidur lepas acik bagitahu mama nak balik. Dia senyum je papa.

Insyallah esok pagi mama ziarah papa yer. Tadi mama ada baca Yassin dan mengaji. Adalah sebotol air untuk pusara papa.

Mama type entry ni dalam kereta. Pertama kali buat kerja macam ni sebab masa papa ada, mama tak pernah update blog mama dalam kereta di malam hari. Main sms dan whazzup selalu la.

Papa, rindu sangat papa. Esok nak bawa Qaseh pergi sunat. Papa tak sempat temankan mama kan. Tak apa, mama tahu papa selalu ada dengan mama..dalam hati mama..medical card dan polisi insurance Qaseh pun mama dah terima. Terima kasih papa

Published with Blogger-droid v2.0.4

November 4, 2013

Tentang Tiada Komen

Papa, tadi lunch hour mama pergi Weld kejap. Pergi tengok kasut. Mama tak suka shopping tanpa papa dan papa macam biasa dari dulu mesti nak ada mama baru nak beli barang. Rasa macam tak seronok kan papa sebab kita dah biasa buat semuanya bersama.

Banyak pilihan tapi tak komen. Kalau dulu papa tak ikut mama sebab kekadang mama shopping time lunch hour mama mesi snap gambar dan hantar pada papa. Papa pula akan komen. Papa juga akan cakap ok atau tidak tapi pilihan tetap papa serahkan pada mama, namun selalunya mama akan ikut pilihan papa. Kali ni, tak ada lagi semua tu. Mama tetap juga nak snap gambar kasut mama.

Mama rasa papa pasti setuju dengan pilihan mama.

Tentang Tangisan Yang Dipendam

Astarafirruallahallazim....Allahuakhbar..


Maafkan mama lagi papa, masih terasa pedihnya kehilangan papa walaupun mama tahu kita akan pergi juga padaNYA antara cepat dengan lambat sahaja.


Airmata mama ni seakan penuh aje takungannya. Mungkin pada pandangan mata kasar orang, mama tidak menangis lagi tapi sebenarnya mama menahan tangisan mama supaya tidak ada yang susah hati pada mama.


Papa, selalu bila mama menangis, papa ada disisi mama dan sekarang bila mama menangis, mama tetap rasa papa ada cuma pada kita dibezakan dengan keadaan yang berbeza. Mama tak bermaksud nak buat papa sedih disanan tapi mama rindu sangat kat papa. Papa pun tahukan macam mana mama rindu bidadari kita Mia bila dia pergi..macam tulah mama bila papa pula pergi..kali ini semuanya berganda.


Papa, kasut office mama yang warna hitam dgn riben kat depan tu dah tak boleh guna. Tadi sampai office baru perasan tapak dia tu dah problem. Tangan mama dah nak dail hp papa dah tadi sebab nak mengadu tp tetiba terrpandang hp papa ada dengan mama..rasa nak meraung papa!!!


Mama hilang tempat mengadu domba pasal perkara perkara remeh dan tak masuk akal. Mama hilang tempat mama menangis tapi mama tahu Allah sayankan papa dan mama tak nak papa sedih sebab Allah senantiasa ada untuk mama mengadu dan meminta.


Papa, mama rindu papa dan bidadari syurga mama. Rindu yang sangat dalam. Mama selalu harap papa dengan Mia datang dalam mimpi mama. Qaseh semakim sihat papa. Pada Qaseh, ada papa dan Mia.


Published with Blogger-droid v2.0.4

November 3, 2013

Tentang Pertama Kali Bila..

papa tiada..pagi ni mama baru start masak sarapan itu pun sebab terpaksa kerana adik adik yang menemani mama dari pagi semalan sedang nyenyak tidur. Semalam diaorang yang readykan breakfast sampai makan malam. Mama langsung tak buat apa.


Terketar-ketar dan menggigil rasanya bila nak masak. Rasa sebak sangat papa. Terasa sungguh bila papa tiada. Sunyi rasa dapur mama.


Benar sungguh papa, bergenang dan menitis airmata bila terpaksa memasak terutama bila melibatkan nasi goreng. Papa sangat suka nasi goreng yang mama masak walaupun orang kata nasi goreng potong getah. Cuma ada cili api yang di tumbuk dengan bawang putih, telur dan ikan bilis. Papa tentu nakan dengan berselera. Rindu nak tengok papa makan.


Hari ini angah datang dari Ipoh naik ETS. Sepatutnya kita kena pergi ambil adik ipar mama kat KLIA esok kan..dulu kita hantar tapi kali ini, papa tak ada nak sambut dia..allahuakhbar!!! sedihnya mama papa..menitis-nitis airmata bila mama menaip entry ini..rasa sakit sangat kehilangan itu.


Papa, Qaseh kesayangan papa yang mata bulat tu dah boleh duduk

Dia tak merangkak papa, terus duduk. Papa tentu teruja sangat kalau papa tengok dia. Papa tengok kami dari jauhkan?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Popular Posts