April 28, 2017

Alasan Dan Kemungkinan

Allah mempertemukan kita untuk satu alasan dan kemunkinan....untuk belajar atau mengajarkan..entah hanya untuk sesaat, sehari atau selamanya..entah untuk menjadi bahagian yang penting dalam kehidupan atau sekadarnya.

Tetaplah menjadi yang terbaik  diwaktu tersebut dan saat ini..lakukan dengan tulus meskipun mungkin tidak menjadi seperti apa yang diinginkan.  Tidak ada yg  sia-sia kerana Allah yg mempertemukan walau hati terguris lagi.

Ya Allah pinjamkan aku kekuatan itu..pinjamkan aku hati yg tulus dan kuat..yg menerima dan memaafkan..mampukah..

April 25, 2017

Menahan Perasaan

Penat menahan perasaan..akhirnya terlerai juga bilamana airmata terburai juga.

Perit pedih hati tapi tiada yang peduli. Ingin tumpang bahu bercerita tapi apakan daya, dia juga menyepi.

Bertahan lagi..

April 7, 2017

Bila tiba..

Sakit..bila segala perasaan di pendam. Rosak segalanya. Rosak hati, rosak jantung, rosak kepala, rosak muka segalanya rosak.

Sakit bila segala perasaan tidak mampu diluahkan. Rindu, sayang, suka benci marah terkilan sedih bersatu sebati menjadi satu..dendam terindah!! Terindah lah sangat kan kalau dah badan pun tak mampu menahan tekanan.

Hati, jangan pernah jadi lemah. Bertahanlah. Jangan biarkan kau ditikam bertubi tubi parah hingga tiada setitik darah yang tinggal. Perasaan, biarkan ia pergi andai itu pilihannya..berkorban demi kebahagian insan lain lebih bererti. Jiwa, terus kuat menempuh segala dugaan.

April 2, 2017

Berlari Dengan Qaseh

Semalam 1/4/2017, dengan keadaan kesihatan yang tak mengizinkan, mama tetap gigih abaikan kesihatan untuk berlari bersama dengan Qaseh dalam larian Kidsrun di Taman Rimba TTDI.

Gigih sangat sebab dah register hampir sebulan dan kebetulan mama cuba nak hilangkan serabut yang bersarang dikepala ni.

Kali pertama join run dengan Qaseh. Alhamdulillah dia kelihatan gembira walaupun ada kalanya berlari kemudian nak berdukung heheehe.

Jom layan gambar kami.

Meminta Lagi

Rindu itu indah tapi sebenarnya sakit. Rindu itu datang sendiri, tak perlu dipanggil dan tidak perlu dipaksa. Rindu itu ikhlas. Jangan ditanya rindu itu sebanyak mana tapi bersyukurlah Allah hadirkan rindu.

Namun rindu si anak kecil hanya Allah yang tahu. Terkadang dia memahami terkadang dia tidak peduli, hanya dia tahu, dia rindu dan dia menyebutnya dengan penuh harapan agar yang dirindu ada disisi.

Maka hanya pelukan yang mampu diberikan supaya dia tahu dia disayangi dan yang dirindui pasti mengetahui bila dia meletakkan tangan didada diringi dengan bacaan alfatihah, walaupun kadangkala bukan hanya fatihah dibaca olehnya, tiga Qul pun dibacanya disulam doa makan juga..betapa dia rindu..Lunyailah hp bila gambar kenangan dilihat dan diciumnya berulang kali.

Maaf you..Q cari..

#love #qzaishah #QasehZaraAishah #cintahaticintamati #story2017 #rindudia

March 30, 2017

Rindu dari kacamata anak kecil

Kesibukkan melanda..tapi itu hanya alasan yang kecil. Memang benar sibuk dengan kerja tambaham pulak auditor dah masuk office mengaudit tapi lagi sengaja menyibukkan diri sebab tak nak tergantung dan terikat serta teringat tentang rindu.

Rindu itu indah tapi sebenarnya sakit. Rindu itu datang sendiri, tak psrlu dipanggil dan tidak perlu dipaksa. Rindu itu ikhlas. Jangan ditanya rindu itu sebanyak mana tapi bersyukurlah Allah hadirkan rindu.

Mama tengah rindu sangat...terkadang tersenyum sendiri bila teringat kenangan2 yang mama lalui terkadang hati sakit sebab rindu kerana orang buat mama melalui perasaan tu..sakit tau!!

Perasaan lagi sakit bila Qaseh sudah pandai menzahirkan perasaan dia. Rindu kan papa. Kala makan dikedai,clinic mahupun hospital atau pergi kemana2 jika ada family yang lengkap, dia akan memerhati lama dan kembali pada mama sambil memeluk mama dia akan kata " mama, nak papa mama" bila mama kata papa kan tak ada..papa kat sini sambil letak tangan kat dada dia..dia membisu tapi akan berkata lagi "adik nak "ayah" mama, lamanya ayah pergi work..dan hati mama terasa mama ni kejam sangat sebab tak dapat berikan satu family yang lengkap buat dia.

"Ayah" dia pun busy sangat agaknya..you, maaf..Q rindu "ayah" katanya..lama dia tak sembang dengan you. Makan kat kedai pun nak tunggu "ayah" nak suruh ayah suap..alaaaaa hati mama ni yang sedih tau. Dah puas terangkan pada dia..

Doakan Qaseh kuat untuk melalui hari hari mendatang dia tanpa insan bergelar papa/ayah..andai hadirnya seorg insan istimewa dalam keluarga kami, yang boleh dia banggakan sepertimana kawan kawan dia bangga bila bercerita tentang ayah mereka, moga Allah permudahkan urusan kami. Aminnn.

Gambar tu, Q lukis semalam..gambar orang katanya..gambar sedih sebab ayah dia pergi "work" tak balik balik.

March 23, 2017

Hati Auto

Hidup seakan drama dalam TV.  Sejak arwah papa tak ada, bukan seorang dua yang minta mama "moved on" ramai sangat..malas nak kira sebab tak akan habis.

Mama ni nampak tak "moved on" ke? Tak moved on dari segi apa? Rasanya moved je oh!!! sebab mama "single" ehhh. Hati tertutup rapat sejak papa tak ada. Automatik!! Bukan nak riak lagi takbur, ada je yang nak berkawan lebih dari kawan tapi entah, tak boleh nak buka pintu hati tu..kejap sungguh..nak kata guna simen tak..pintu je pun nak simen bagai buat apa kan.

Jeng jeng..entah kenapa tetiba rasa macam ada orang dah jumpa kunci pintu hati ni..mulanya nak mengelak macam selalu buat. Elak semahunya tapi lagi mengelak, lagi bahana jadinya .

Bagaimana pintu yang tertutup rapat itu berjaya dibuka? Entah..tapi mama tahu dia berjaya..

Fresh!! bila boleh ketawa tanpa perlu cover keayuan walaupun hanya melalui handphone, bila berbual tanpa perlu bercakap macam robot, bila buat salah kena tegur, kena tazkirah tazkirah memang selalu kena sebab  "suka melawan". Paling terasa pintu hati terbuka luas untuk dia bila terasa dia mengambil berat  tentang mama dan juga Q..

Boleh bayangkan tak, bila tetiba diri dipenuhi gelak ketawa, suara  yang kekadang menasihati, kekadang bergurau dan kekadang bertindak kejam dengan membuli hanya dengan ayat2 yang sengaja nak timbulkan pergaduhan..macam bintang bertaburan di angkasa kan, bulan tersenyum ria je..

Biarlah mama dengan kenangan manis pintu hati dibuka kembali..dia tahu dia berjaya dan dia juga tahu "perasaan" mama dan mama juga tahu perasaan  dia...

Doa yang baik baik..minta yang baik baik pada Allah, moga keikhlasan mama,  Allah permudahkan segalanya..Allah tunjukkan jalan.

psttt kali pertama kan mama bercerita dalam ni..hanya disini..blog peribadi mama..mohon doa kalian.

Andai dia pun membaca entry ini,  thanks "ayah" sebab tumpangkan sayang ayah pada Q, really appreciate..moga janji ayah pada dia termakhbul..Aminn

March 17, 2017

Bila tamak menguasai

Hampir seminggu selepas perbicaraan harta pusaka arwah papa. Perbicaraan yang belum selesai.

Mood mama yang terumbang ambing. Badan letih otak penat berfikir. Perasaan jadi penat.

Petang selepas perbicaraan yang gagal, mama hantar massage pada abang dan kakak ipar, hanya mereka berdua yang masih bernafas manakala arwah kakak sulong warisnya adalah anak2 dia. Anak-anak sedara ini menolak hak mereka untuk pusaka papa bila mereka mengisi Borang DDA dan berangkat sumpah di hadapan Pesuruhjaha Sumpah.

Message mama sekadar berterima kasih pada mereka sebab tak hadir perbicaraan dengan pertanyaan kenapa buat adik ipar diaorang macam ni. Nak apa sebenarnya sebab arwah tak punyer harta yang banyak..

Jawapan paling "berperikemanusian" bagi pendapat mama yang mama terima dari massage abang ipar..." Kereta rin ambik tapi rumah kami nak" ok lah kan dah tahu jawapan diaorang maka takkan nak biarkan diaorg dapat lebih tanpa usaha langsung! Time kami susah tak ada pun muncul nak tolong.

Tak apa papa, mama dah bincang dengan peguam, mama akan lawan untuk tuntutan harta sepencarian. Selagi kes tuntutan sepencarian belum selesai, faraid  tak boleh dijalankan.

Ok..mama tahu dalam hukum agama islam, diaorang berhak mendapat faraid tapi boleh fikir logik dan berperikemanusian la kan, harta yang tak pernah bersusah payah nak tolong darah daging sendiri bila adik tak ada, sedap pulak nak tuntut dari balu.

Rasa nak tuntut jugak nafkah edah mama pada abang ipar tu!! Balu adik dibiarkan tanpa nafkah yang sepatutnya dibawah tanggungan waris simati..mama tak redha!

Tunggu minggu depan yer, saman sampai.

March 7, 2017

Bicara Kuasa

Hari ini, mama ada bicara kuasa untuk harta arwah papa. Harta yang tak seberapa tapi itulah hasil kerja keras papa.

Untuk dapatkan sebutan kes di Pejabat Tanah, mama failkan permohonan dalam bulan 11 tahun lepas berpegangkan kata kata ipar duai yang mereka 'beri' semua hak mereka pada mama tapi bila dapat surat panggilan bicara, lain pulak jadinya. Hari perbicaraan tak nak datang, bila minta isi borang pun tak nak. Akhirnya baru kata diaorang nak ambik kuasa juga.

Sedih mama..menggigil kat office  bila dapat msg diaorg ni..tapi tak apa, kita tuntut harta sepencarian..see you all in court.

Maaf papa, wasiat papa tanpa hitam putih, tiada diaorg ambil peduli..mama akan lawan untuk Qaseh.

February 18, 2017

Rindu

Bertahan dan bertahan...mulanya biasa tapi makin tua hari, makin siksa hati. Rindu sangat!!!

February 12, 2017

Anugerah Terindah

Saat terlihatmu ada sesuatu
Yang pernah ku merasakan waktu dulu
Ingin ku berlari sendiri dan sepi
Cuba tuk sembunyi rasa ini
Namun hati menguasai diri

Haruskah ku luahkan padamu
Sanggupkah ku biar rahsia
Selamanya

Mampukah ku halang rasa cinta
Yang terpendam sekian lama
Bersyukur pada-Nya yang telah berikan padaku
Anugerah yang terindah

Kerap ku berdoa agar cinta kita
Takkan pernah pudar hingga hujung nyawa
Dengarlah kasihku janjiku padamu
Takkan ada cela cinta lain
Hanya kamu yang ku mahu selalu

Haruskah ku luahkan padamu
Sanggupkah ku biar rahsia
Selamanya

Mampukah ku halang rasa cinta
Yang terpendam sekian lama
Bersyukur pada-Nya yang telah berikan padaku
Anugerah yang terindah

Dan tak akan ada daya
Untukku mengabaikan cintamu
Kerana ku tahu kasihku
Telah tercipta dari pandangan pertama

Haruskah ku luahkan padamu
Sanggupkah ku biar rahsia
Selamanya

Yang terpendam sekian lama
Bersyukur pada-Nya yang telah berikan padaku
Anugerah yang terindah
Yang terindah

January 19, 2017

Sakit

Badan terasa lemah..kuatkan hambaMu ini untuk terus menyusuri kehidupan sementara didunia ni dengan sabar dan tabah bersama insan tersayang.

Harap bubur nasi panas ni, mampu menyegarkan sedikit badan yang lemah..kuatlah mama!!

January 18, 2017

Sakit Rindu

Mama masih tak sihat sebenarnya tapi berlagak sihat supaya tak ada yang susah hati.

Perubahan cuaca membuatkan mama tak berdaya..macam pesakit asthma pun ada, ditambah dgn kaki yang belum pulih.

Fizikal sakit, insyallah tidak lama tapi apabila emosi yang sakit, segalanya sakit..

Cuba gembira tapi tawa ceria seakan plastik menutupi kebenaran..pahitnya rindu, kejamnya kasih bisanya sayang!!! Secara jujurnya mama merindui..rindu sangat-sangat..

January 15, 2017

Hati Tisu

Kaki masih sakit lagi..episod terseliuh hari khamis lepas. Xray dah buat di Hospital Sg Buloh tapi doktor kata ok..arini pula buat xray dan mri lagi kat KPJ Shah Alam..ada 'ankle sprain' sikit..tak perlu di "repair" kata doktor.

Melangkah masuk bilik doktor kali pertama adalah pada tahun 2012, kaki yang sama dan kecederaan yang hampir sama..dulu tidak perlu berjalan sebab duduk aje kat wheelchair tu..tadaaaaa wheelchair bergerak sebab ada en somi yang tolak kan..

Tapi hari ini, pergi sendirian sambil mengheret kaki yang sakit sambil kekadang diiringi message dari insan yang mengambil berat dan sayang diri ini ..kenangan menerpa terus..nak lari tapi perlu berlagak kuat..Allah uji sebab Allah sayang..masuk bilik doktor disambut dengan pertanyaan " lamanya you tak datang jumpa i" hahaahah lawak la doktor ni.."hehehehe doktor, memang lama tak jumpa sebab tak sakit" ahaks. 

Kaki sakit ok lagi rasanya menahan tapi kalau hati sakit, uhhh!! Pedih!! Makan dalam..mood berubah sekejap!!

Semalam juga begitu...rasa nak bina dinding dari bata merah  ( bata merah mahal kan) sekeliling hati ni, kemudian disimen tebal tebal supaya hati tak "fragile"..tak jadi hati tisu..

Wahai Qaseh, maafkan mama..mama tak mampu berikan satu keluarga yang lengkap untuk adik.. hati mama sedih sebab mama tahu adik selalu inginkan seseorang yang boleh dipanggil papa atau ayah...selalu ayah kawan adik pun adik tumpang panggil macam yang kawan adik panggil..seolah mereka itu papa ayah adik..

Bertahanlah Qaseh, kuat lah wahai anak..keluarga yang tidak lengkap bukanlah satu kecacatan dalam keluarga, yang penting kita gembira dan bahagia bersama. Mama janji, mama akan kuat demi Qaseh..kuatlah dam gembiralah wahai anak demi mama...

Qaseh anak mama yang pandai..tutup mata tangan di dada bacalah Alfatihah..adik tahu kan dimana papa..dihati..dia tak pernah tinggalkan adik..percayalah..hiduplah dengan bahagia dan gembira. We love u papa..we love you ayah..

Terima kasih teman..sudi tumpangkan kami kasih demi anak bernama Qaseh. Moga Allah rahmatimu sayang. Aamiinn.

Mari rehatkan kaki mama..sucikan hati dan fikiran..hidup dengan sabar dan tabah.

January 11, 2017

Secret Admirer

Phewwww!!! benarkah?? Mama ada secret admirer!! Berpinar mata..berpusing kepala otak memikirkannya..

Rahsia bukan lagi rahsia...rahsia disimpan hampir 30 tahun terlerai juga..oh no!! malu!! mama malu..tak sangka akan ada yang melihat mama tanpa berani mendekati..garang ke mama? mmm rasanya tak garang pun..

Tak sesuai tau melihat gerak geri mama..habislah tak nampak "keayuan"..kalau tahu ada yang memerhati sure ayu je control tingkah laku bagai. Adakah patut secret admirer ni kata, dia suka mama sebab mama  macam " orang pening" eeeee teruknya..tahu tak orang pening tu apa..macam gila gila

Emmm terima kasih tau jadi secret admirer i sekian lama...uhhh berpakat menyimpan rahsia yer korang ni...maaf sebab "secret" sangat hingga merisik kabar "tuan puteri" pun dari angin angin yang bertiup heheehheeh...kita mesti berani you!! Kena cuba. Kalau tak cuba tak pasti kita gagal atau tidak..thanks tau jadi secret admirer!! Sekarang i dah tahu heheheeheh

Alfatihah buat sahabat dan teman rapat yang telah pergi..moga kalian bersama mereka yang Allah kasihi..wahai sahabat, kalian bawa hingga ke akhir hayat korang rahsia ni...andai lah masa ni korang ada, memang berlubang lubang la telinga korang kena peluru..terima kasih kerana menjadi sahabat yang setia..kami merindui korang..

Yes papa!!  now  mama dah tahu mama ada secret admirer bukan papa sorang je ada peminat..do i care? alfatihah..moga papa jumpa kawan-kawan mama disana tu yer..kawan baik-baik macam kita kawan dengan yang lain.

Secret admirer!! Tqvm..sebab ada dalam diam dengan i...sudi pinjamkan telinga sampai bengkak, sudi jadi pemburu rindu ahaks!! Dah jangan jadi secret admirer dah..menyesal

Tolong Kuat

Penghujung Disember 2016 permulaan Januari 2017..hari hari yang sangat sibuk dengan kerja serta kesihatan yang tidak begitu baik..seiiring dengan pelbagai dugaan dan ujian yang Allah berikan.

Chaiyok mama!!! Stay strong..lagaknya macam kuat tapi setiap detik hati menangis..dulu ada teman untuk sangkut dagu, lap hingus dekat dia bila tangisan makin teruk orang biarkan telinga dia kembang mendengar luahan perasaan ini..

Dalam meniti hari yang penuh kabus...Allah lorongkan jalan..Allah hiburkan hati ini..terima kasih teman teman yang tidak pernah lokek menghulur bantuan..moga Allah memberi sebesar besar rahmatNya buat mereka..Aminn..

Doakan mama dan Qaseh senantiasa di permudahkan segala urusan..Aminn

Popular Posts