December 16, 2008

My Sunshine



Born on 26th. Sept, 2007 @ 4.41pm
Passed away 29th. Sept, 2007 @ 12.31am


Anugerah yang paling berharga untuk mama dan papa, kehadiranmu setelah sekian lama mama dan papa nanti kan. Mama dan Papa namakan little girl mama ni NURIN AMNI DAMIA KHALILAH yang membawa maksud Cahaya Ketenangan, Kebijakan dan Kesayangan. Tiada kata-kata yang mampu untuk dirungkai dan diucapkan, penantian sekian lama, akhirnya Allah berikan juga penyeri untuk mama dan papa. Namun rupanya, kehadiran cahayamata mama ni hanya untuk sementara..untuk melihat mama dan papa serta dunia yang fana ini.

Begitu perit rasanya bila wayar-wayar kelihatan berselirat dibadan, degupan jantung yang tak stabil ditambah dengan pernafasan yang seolah-olah begitu menyiksakan si kecil mama ni, hati terasa amat sayu..alangkah baiknya kalau mama dapat menggantikan anak kecil mama. Puas sudah mama menahan tangisan tapi mama tak mampu..sian sangat kat princess mama, kena tidur kat dalam incubator..

Tanggal 27hb. September, 2007, baby Mia mama semakin kritikal, doktor transfer sayang mama ke Hospital Tuanku Ampuan Rahimah di Klang, sekali lagi nyawa mama dan papa seakan melayang, maafkan mama sebab tak dapat temankan princess mama dalam ambulance..mama kan kena caesar jadi mama tak leh bergerak sangat, hanya papa yang kelam kabut menguruskan segalanya..sian papa sayang..

Kesian sangat papa, setiap hari kesana kemari, kejap jaga mama kat hospital, kejap kena tengok princess mama lagi tapi papa tak kisah, mama tahu papa sayang sangat kat baby kecik mama ni..tiap saat, detik dan masa, kami tak pernah putus asa dan berdoa agar baby Mia mama sihat dengan cepat

28th. September, 2007 di kala ini umat islam masih lagi berpuasa, mama dah discharge dari hospital, papa hantar mama balik rumah dulu..rumah yang sayang mama tak pernah dapat lihat..mama jadi rindu sangat kat anak mama..petang, papa telefon tanya mama nak tengok sayang kat HTAR tak..tentulah mama nak tengok kan..namun jantung dan hati mama berdengup dgn cepat, perasaan tak sedap sangat..mama jadi tak menentu sensorang kat rumah..

Akhirnya mama dapat juga tengok anak mama di HTAR, ketika mama sampai hari beransur tua dah nak masuk isyak..sunyi sangat..mama berdebar-debar..dan untuk kesekian kalinya airmata ini berderai lagi tanpa boleh di tahan-tahan, papa yang tabah masih setia menemani mama dan memujuk mama..mama sampai kat icubator sayang, cute sangat dia sayang mama tidur..sedih sangatttttttt.........

Ya allah, tabahkan lagi hati ini..kuatkan lah semangat kami..little girl mama tunggu mama datang yer..tak puas rasanya cium diaaa..siksanya hatiiii..bunyi mesin-mesin disekeliling baby seumpama bom atom di Hiroshima..lama kelamaan heart beat sayang mama semakin menurun..ya allah betapa siksanya anakku menanggung derita ini..doktor kata kat mama dan papa, mereka dah gunakan segala mesin yang ada untuk sayang mama..tapi keadaan sayang makin lemahhh..

29th. Setember, 2007, Baby mama pergi buat selama-lamanya meninggalkan mama dan papa.Pergi yang tak kembali lagi..sedih sangat..betapa remuknya hati dan perasaan seorang ibu bila melihat anak yang dikandung selama 9 bulan lebih beransur-ansur meninggalkan dunia ini..YA Allah, ENGKAU kuatkan lah iman kami ya Allah..tabahkan lah hati kami untuk kami menempuh dugaanMU yang berat ini..sayang mama tunggu mama dan papa di pintu syurga yer..

Dalam keadaan caesar, mama jalan kaki sambil kendung anak mama ke bilik mayat..tak ada wheel chair pun untuk mama, puas mama cuba tahan airmata ni, tapi ia mengalir juga..sambil ditemani papa dan nurse,kita menjadi seumpama celebriti, semua orang pandang kita sayang, kita jalan jauh sangat..tapi sampai juga..cepat sangat ker mama jalan?, maktok..tokayah ngan uncle serta auntie pun baru sampai..sian diaorg tak sempat tengok baby mama..mama tak puas kendung sayang tapi apa boleh buat..Allah lebih menyayangi anak mama.

Aduh sayang, remuknya hati ini bila saat kami menjalankan kewajipan terakhir kami..memandikan dan mengkafankan baby..halus sangat kulit sayang, sejuk kan air tu.Comel betul anak mama..hancur luluh sayang..tak sampai hati mama..and the first time mama tengok papa tak dapat menahan airmata..doa mama dan papa tak pernah putus..jumpa disana yer sayang.


20 comments:

cinderellas said...

terharu sungguh bace luahan hati u. i boleh rase perasaan u waktu tu... harap u kuat.
si comel tu akan tunggu u di syurga, tabahkan hati jalani hidup u masa depan...

Suhaili said...

sedihnya bace kisah ni..btl2 menyentuh hati...kalu sy sndiri yg diuji dgn peristiwa ni rasanya sy pun takkan mampu nak hadapinya....sabar ye... Semoga kita sama2 dianugerahkan zuriat suatu hari nanti..InsyaAllah...

kayyana said...

aduhai.. sedihnye.. sabarla kak.. dugaan smuanye.. maaf klu bertanye.. ape punca nye ye mia masuk inkubator??

MeMoRi Di HaTi said...

thanks yer coz sudi kongsi baca blog mama..Mia distress dlm kandungan, masa tu dah mmg ari bersalin..pastu caessar..doc kata dia dah telan najis...ummmm sedih sgt, sian dia wayar berbirat birat kat badan masa dia still alive..

PinkyLady said...

Sedih sgt baca kisah mia..hampir menitis air mata saya tatkala membaca sebuah bingkisan syahdu..saya rasa macam dapat merasai nya kerana saya pernah berada di tempat mama Mia..(baby saya pun terrmakan najis juga coz overdue)..tapi saya masih bernasib baik kerana setelah 11hari di NICU baby saya kembali sihat dan boleh bernafas seperti baby lain..Alahmdulillah.. tabahkan hati ye mama Mia..semoga Allah merahmati kalian berdua...aminnn...

MeMoRi Di HaTi said...

pinkylady,

aduiii..bila baca balik coretan rindu tu, menitik-nitik airmata lagi..macma ada lagi yg belum terluah..masih terbayang-bayang saat melihat dia pergi depan mata..fobia rasanya..

alhamdulillah, baby linkylady sihat..takut kan masa tu..thanks..insyallah..kiss ur baby for me..muahhh

PinkyLady said...

saya faham perasaan mama Mia sekarang..cepat tersentuh dan bersedih...sabar yer sayang..Allah pasti janjikan sesuatu buat kita yang diuji...ia mungkin memerlukan masa untuk benar-benar pulih...kesabaran dan ketabahan kunci untuk segalanya...

saya dah kiss Aqil buat maam Mia..Muahhh jugak untuk mama Mia dari Aqil...

de' Elle said...

salam mama mia..
maaf mungkin sda tlambat utk bkongsi rasa..ya Allah,mnitik airmata mbaca nya..
sy juga pna mngalaminya..
Luna jg da tmakan najis..lahir tanpa tangisan & nafas..sedihnya..hmpir 45min mnggu tangisannya..
saat bnapas,demam panas pl..blarutan shgga 32jam..
doktor saspek kuman sda ke otak..sedihnya mlihat wayar2 d tubuh keciknya..blom kuat rasanya khilangan Luna..
3x d ambil air tulang sum-sum utk mmstikan kuman yg mrebak ke otak hilang..tangis,jerit.pekik sda sbati..doktor & jururawat jg sda lali..
alhamdulillah setelah 21hri,Luna dbenarkan dscharge,wlu msi harus bjumpa pakar stiap 3bln..
kita d uji..
mgkin sy tak skuat mamaMia..kerna itu ujian sy cuma skecil zarah juka dbndingkn ngn ujian mamaMia..tabah ya..

MeMoRi Di HaTi said...

dear mama luna,

thanks cozsudi berkongsi perasaan..sedih dan bertakung membaca coretan about luna, siannya kat dia, sampai kena ambil air tulang belakang..siksanya baby kecil kita kan? so good bila luna dah ok..cuma mia tak ada rezeki nak tgk dunia ni..tapi mamanurin pasti, dia lebih gembira kat sana..

MOMMY ADELIA said...

salam ziarah...
Eilasangat kagum dengan ibu² seperti mama mia.. betapa kuatnya hati kalian..betapa tabahnya kalian menghadapi dugaan Allah yg Maha Besar... Moga doa MaMa Mia utk memiliki cahaya mata kembali dimakbulakan Allah ya Rahman Ya Rahim :)

MeMoRi Di HaTi said...

mommy adealia,

amin ya rabbilalamin..terima kasih, moga allah perkenankan doa kiter

ibu WaWa said...

sekiranya kak wa berasa di tempat adik, belum tentu akak akan setabah adik.
sabarlah dik, sesungguhnya Mia menunggu papa dan mamanya di Syurga.

missnyat@yahoo.com said...

Ya Allah.. x t'bendung airmata sy bc entry akak ni.. sabar byk² ye kak. Janji Allah tuk baby² yg wafat semasa kecil pasti arwah lil princess akak diletak kn di syurga Allah. Amin.. B'sabar yer kak.. :(

acuk koyeh said...

kak..semoga tabah ye...
dunia ini hanya jambatan buat kite ke sane, ke tempat yang paling abadi..

semoga akak tabah dgn ujian ini dan ingat ye kak...kita duji kerana kita disayangi oleh Nya...

al fatihah

MaMaNuRiN said...

ibu wawa, terima kasih kak..ummmm entahlah saya masih belum kuat lagi kak..

missnyat, aduh..tak mau nangis..nanti Mia cedih tgk auntie nyat dia nangis..insyallah..amin amin

acuk,

insyallah, moga allah terus beri akak ketabahan..ya, dunia hanya jambatan untuk ke sana, moga kita semua dpt melalui jambatan ini dgn penuh berjaya

SYAKILA said...

sis..
sgtsgt touching..
saya nangis sis..Ya ALLAH..semoga sis tabah..
kuatkan semangat..

MaMaNuRiN said...

syakila, lama sungguh mama tak baca entry ni..sebab rasa masih tak mampu nak tahan airmata dr menitis lagi..terima kasih dik..

raihana latif said...

touching nye kak...
bnyk2 kn besabar yer...dgn keadaan kte czer...hanya tuhan je yg thu...skit kte mne...sye juge besalin czer..tpi alhamdulillah...semua dlm keadaan baek...sye doa kn 1ari nti akk di kurnia kn bby yg comey n setabah mama & papa nye..amin..

Iza Rohaiza said...

sebak baca kisah ni, saya baru mengalaminya....masih mengumpul kekuatan untuk menerima ujianNya..

Mamanurin said...

Iza, harini akak masih lagi mngalirkan airmata bila membaca entry ni. Sgt sakit.sakit bukan sb kna czer tp sakit kehilangan dia..sakit kehilangan setelah menunggu kehadiran dia..takziah iza..moga tabah dan kuat yer..ohh mia mama ada kawan baru lagi..

Popular Posts