August 14, 2011

Buku Merah

Mama pernah pregnant and pernah juga miscariage! Bila melalui pengalaman miscariage, mama rasa takut sangat, sebab rasa sakit sangat bila kena "seluk" dek doctor sebelum procedure D & C tanpa sebarang ubat pengsan! akibat tak tahan sakit, mama pengsan sendiri. Bila sedar nurse kata nak bawa pergi D & C. Rasa macam dah fobia bila pergi hospital kerajaan..bayangkan masa tu dikelilingi oleh doctor pelatih jugak! Then, bila mama pregnant, mama cakap awal-awal kat papa, mama tak nak pergi gomen punyer hospital, mama nak bersalin kat private!

Bila pregnantkan Mia, selama 5 bulan mama di bawah pengawasan doktor di LPPKN sebab mama buat treatmant kat sana. Lepas tu, doctor suruh mama choose hospital mana mama nak continue rawatan, doctor buat surat refer and mama pergi private. Dalam masa yang sama, kawan-kawan mama suruh juga mama pergi Klinik Kesihatan, sebab kalau apa-apa jadi, susah kalau tak ada buku merah. Disebabkan itu, mama pergi juga. Mulanya mama pergi Klinik Kesihatan Jalan Hang Tuah sebab dekat dengan office mama kemudian dirujuk pada Hospital Kuala Lumpur. First time pergi HKL Klinik Ibu Mengandung, surprised!!! ramainya orang, and ambik masa menjawab pelbagai pertanyaan pelbagai pihak setelah membaca butiran pada registration. Setiap kali datang mesti kena jawab soalan yang sama, sampai kekadang rasa nak marah. Nasib baik hanya 3 kali je visit sebab lepas tu doctor suruh pergi own clinic disebabkan kandungan mama tiada masalah dan mama pun tak ada masalah.

1st. Time dpt Buku Merah bila pergi Kelinik Kesihatan Jln Hang Tuah
Rekod pertama yang ditulis doctor and nurse masa kat KK Jln Hang Tuah
First muka surat dalam Buku Merah mama, ada menyatakan treatment mama yang membantu mama pregnant, ada tentang medical history mama. Masa tu, nurse kata mama sihat sebab mama tak ada diabetic and darah tinggi. 

2nd time kat HKL

Masa ni kat HKL, first scan report keluar kata air ketuban mama kurang..ouch!! gelisah dah mama. Repeat scan oleh staff yang scan tu kan, sama aje..tunggu giliran jumpa doctor. Bila dah dapat jumpa doctor, doktor tanya mama, kenapa air ketuban mama masa scan ni nampak kurang..ayoyo!! kalau mama tahu, baik mama jadi doctor kan kan kan hehehe..ummm akhirnya dua tiga orang pakar datang ukur perut mama, entah apa lagi la doctor buatkan, mama tak paham..dlm hati, mintak2 lah tak jadi bahan ujian lagi..big bos doctor buat memo suruh pergi scan lagi sekali, kali ni dia sendiri yang handle scan tu..oh!!! nasib baik ok..


last check at HKL

Last check kat HKL sebab sugar level mama normal, blood preasure pun normal, kaki tak bengkak dan berat mama dengan baby pun normal.













2 comments:

Noina said...

huhu..buku merah ian penuh siap bertampal kertas tambahan..sebab Nabila penah hampir gugur dan ina sendiri kena diabetis masa ngandungkan budak kecik nih..huhu..penuh dengan kenangan buku ni kan mama...

Mamanurin said...

a'ah ina, penuh sangat kenangan, hoping mama akan dapat lagi Buku Merah ni. Mama 2 kali je visit HKL pastu kena pergi own clinic sebab ramai sangat kut orang kat HKL tu..mama pulak tak ada masalah

Popular Posts