July 2, 2012

Impian Yang Musnah!!!

Hati hancur berkecai, perasaan jadi beku. Hari ini kebahagiaan dan kegembiraan yang mama rasai sejak pagi tadi setelah menerima panggilan di sentap kala petang tiba! 

Sekadar berkongsi cerita, tentu ramai yang tahu mama pernah register dengan Orphancare, dah pergi interview dengan JKM lagi sebab mama dengan papa sangat-sangat inginkan penyeri rumahtangga kami. Kami masih lagi berusaha dengan pelbagai treatment tapi masih belum berjaya. Dalam pada itu kami masih lagi mencuba dengan pengambilan anak angkat untuk berkongis rasa kasih dan sayang. Alhamdulillah, hari ini mama dapat call tentang baby yang nak diserahkan pada keluarga angkat untuk dipelihara. Suka sangat sampai mengalirkan airmata!!! berkongsi cerita dengan kawan-kawan office, alhamdulillah mama rasa diaorang pun gembira dengan mama. Insyallah Khamis ni, kami kena pergi court untuk urusan pengambilan baby ni depan hakim tapi....

Tapi, andai itu bukan rezeki mama, tetap bukan rezeki walaupun hampir dipeluk ia. Petangnya rasa bahagia itu disentap. Panggilan lagi sekali dari JKM benar-benar membuatkan mama kehilangan kata-kata. Mama tak tahu macam mana nak respond pada suara yang memanggil tu. Diam dan kaku. Nak menangis tapi airmata tak nak mengalir tidak seperti pagi tadi ketika perkhabaran gembira itu tiba. Sampai hati kan..dulu masa orang JKM tanya, masing-masing tak nak pelihara baby tu, masing-masing nak buang tapi bila ada insan yang lemah ini benar-benar dambakan baby tu, kalian minta pula nak pelihara!!! kalian musnahkan harapan ibu ini!!!

Masuk kereta aje lepas balik kerja, terus menangis bila pandang papa!!! oh!!! sangat berat rasa ini!

22 comments:

Nailah Azman said...

Assalamualaikum.

Mama, cuba Mama dekat FB atas nama akaun Anak Angkat Untuk Dibela. Group tu,pengasas dia memang akan cari anak angkat utk parents yang memang bebetul nak anak angkat. Alhamdulillah usaha murni pengasas tu semakin berkembang sampai skrg. Pengasas tu wujudkan group tu dalam usaha nak membendung kes pembuangan baby tak berdosa.

Mana tau rezeki Mama dari situ ke. Kan? Anak-anak angkat yang dia carikan pun semua ... Mash'Allah ... comel-comel sangat! Dari serata negari dia inshaAllah dia akan usahakan. Macam baru-baru ni dia uruskan sorang baby ni untuk 1 pasangan suami isteri yang isteri dia banyak kali sangat gugur. Dia buat takde bayaran semua. InshaAllah orangnya baik sebab pengasas tu sendiri bela anak angkat seramai 8 orang.

Mama cuba cari group tu dan tanya ok? Don't give up. Allah SWT sentiasa bersama kita. Salam ukhwah! ;)

Sizuka said...

Sabar ye mama.. mmg perit apa yg mama rasa tu..

sy x tau pulak mama sdg mencari anak angkat.. sbb baru2 ni ade org tgh mencari sbb nak serahkan... tp baby tu skrg dah selamat dlm pelukan keluarga angkatnya..

elly ilyani said...

salam, bagaimana mama sekarang? dah dapat anak angkat sebagai penyeri rumah tangga? saya sendiri juga byk kali keguguran.. juga berusaha mendapatkan anak angkat untuk membesarkan jumlah ahli keluarga namun tidak berjaya.. malah dalam masa yang sama menjalani pelbagai treatment bagi memolehkan kami menambah zuriat lagi.. saya bersimpati dengan mama, saya doakan mama akan mendapat apa yang dicari.. aminnnn...

cinta kasihku said...

maaf sy menyampuk kalo mama inginkan anak angkat sila call no 0194158613 nie..trima kasih

anak soleh said...

Saye pon pernah alami kekecewaan dlm mengambil anak angkt. TTbe2 ade org kol nk bg bby, seronok mcm nk mlompat2. Blik kemas umah, buat itu ini utk prepare nk amek bby..then 2 ari lepas tu dpt info bby tu sakit jantung. Tp kami nk amek jgk. Sehari lepas dpt tahu, org yg kol tu yg amek bby tu jd anak angkatnye. Frust xtao nk ckp mcmane... 3 hari menangis. Bile teringt mesti rs kecewa sgt2. Tp saye masih mengharap agar dpt peluang jd ibu suatu hari nnt....

anak soleh said...

Salam... Sudi2kanlah melawat blog saye.. kat sini saye kongsi info2 maklumat2 berkaitan anak angkat.. Disamping mencari anak angkat, saye ingin bkongsi maklumat & pengetahuan psl baby & pengurusan anak angkat. Jom follow ye.. TQ http://penyerihidupku03.blogspot.com/

almuslimah kunfayakun said...

Assalamualaikum,
hai mama. nurul juga pernah mengalami situasi yg sama mcm mama. docter sahkan nurul xboleh mengandung sbb rahim nurul kecil. nurul dah kawin hampir 4 tahun. dah merata nurul pg. register kat OrphanCARE nthen di tolak sbb kena lebih dr 5thn perkahwinan. ntah ada org nak jual anak smpai 4-6k. nurul bukanlah org kaya. nurul ikhlas nak jaga baby tu untuk menyerikan lg kluarga kami. satu hari ada org call nak bg anak. nurul dah siapkan peguam,docter nak buat susu badan utk halalkan dia dgn kami. dan dah pergi kedai bby utk bli brg kperluannya. tp dorg xjdi nk bg. YA Allah perasaan msa tu sngt2 sdih. 1minggu nurul xmkn dan asyik menangis je. sampai sekarang nurul masaih mengharap agar adalah keluarga yg seikhlas hati nak beri anak untuk nurul bela. bukan untuk di jual. kerana nurul bukanlah org kaya. pd sesiapa yg ikhlas boleh lah email pada nurul almuslimah.kunfayakun@gmail.com

jazakallah

azlie ali said...

As Salam wrt, Kami amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun - 6 tahun, jantina perempuan. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akn memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak

him yim said...

Askum..
sy pua lynna sy ingin mncari ank angkat lh jantina xkisah...lau ada biomum pun xpew sy jge smua smpai hbs pntang serta sagu ht...wasap 0132502423

Mama Chune said...

Salam
saya mencari baby dalam kandungan atau sudah lahir untuk d jadikan anak angkat x kire taraf or jantina..sesiapa yang ikhlas utk memberi anak anugerah atau ade info mengenainya bole wassap/ sms di 017 7883240 ...segala kos bersalin saya akan tanggung..

DeYane Hassan said...
This comment has been removed by the author.
zubaidah said...

Assalamualaikum
Saya seorang guru di Melaka, sudah beberapa kali mencari anak untuk dijaga tetapi masih belum berjaya. Buat masa ini saya mencari seorang anak lelaki / perempuan yang akan lahir dalam masa terdekat. Boleh hubungi saya di 0149824024
Terima kasih

D'lamica Ent said...

if ade baby utk dijadikan anak angkat.. saya n suami berminat.. keutamaan pd bayi lelaki...
kak didi
wassap / sms 0126957742
email nonoi18@yahoo.com

anak soleh said...

Salam.. saye sedang mencari bayi utk dijadikan anak angkat yang masih bayi. Mohon sesiapa yg sudi menyerahkan bayinye kpd saye, hubungi di talian 0173367996. Terima Kasih..

Shuhaiza Musa said...
This comment has been removed by the author.
nana said...

assalam..sy nana dr n9..sy teringin sgt2 tok merasa ada bb..bau anak syurga..jika ada dian tara ibu2 yg mcari fmly anglat tok anak yg bakal lahir or da lahir blh la kiranya wasap or call sy di no 0196615666....in shaa allah hubungan anak gan ibu xkan sy putuskan....bntu la kami..14 thn sdh mndirikan umah tgga..somi sy keje gov n sy bkerja sdri di umah...so ms gan anak sntiasa bsama sy...in shaa allahg allah permudahakan n membuka ati ibu2 tok wasap or call sy..amin

Shuhaiza Musa said...

Sy iza tggl kt kedah....5thun kwin..blum ada ank.
Kitaorg sdg mncri bby utk djdikan ank angkt...
Boimom yg nk serah bby boleh wassap kt no ni 019-4277491.
Tidak kisah jantina@taraf.

Kos bsalin n tmpt tggl sy sediakan.
X kisah bio nk bsalin kt swasta...
Saguhati semampu

Yg btl2 ikhlas shj...bkn jenis ambil ksmpatan dan jg bkn mnjual bby..agent@org tgh jgn menyibuk.

niza said...

Ada yg msih mencari baby utk dijadikan ank angkat x?...

Reen Riana said...

Niza, kalau ada lagi boleh la whatsapp saya, 010-7969463. nama saya reen. Kalau ada yang tak mampu nak jaga baby mereka, InsyaAllah saya boleh jaga dan pelihara dengan penuh kasih sayang dan didikan yang baik.

SpaRK said...

niza bby da ada family agkt ke blm?klo blm pliss wassup sy 0197996425..ira

i am kieraw said...

Call sy niza
0147334065

joshua jelly said...

Hi ..sya mencari anak angkat non muslim.jika ada info plz wsup sya 0128323206.. jayn. Tq

Popular Posts