August 22, 2010

Tragedi Mercun

Salam,

Hari ni mama tengok berita..bukan tak tengok selama ini cuma tadi news mcm interesting sangat..pasal kejadian budak hampir putus 2 jari, tentang kejadian kanak-kanak meninggal gara-gara tempat simpanan mercun meletup...yang paling menyedihkan, keadaan budak tu yang terpelanting dan tersangkut kat pokok..aduhai..naper lah malang yang dicari..

Wahai ibu bapa, peratikanlah anak-anak, marahilah anak-anak..jangan dibiarkan mereka bermain dengan mercun..bunga api..kasihanilah anak-anak..ishhh mama memang emo sikit...tadi mama hampir nak kasi penampar kat bebudak kat area rumah ni..tengah orang sedang kusyuk nak solat, nak mengaji, boleh diaorg main lempar mercun kawasan rumah orang, ni bukan nak salahkan budak-budak tu, mak bapak pun sama salah..tak tengok langsung anak-anak, pastu karang kalau tercedera, meninggal, mula la meraung..salahkan orang lain, tak nak salahkan diri sendiri..kalau rumah jiran-jiran terbakar sapa mau jawab..eee memang bengong betui diaorg ni kan..uhhhh arini bahasa kasar sikit..sorry yerk..

Bebudak tu memang mama dah aim lama dah, nak kata tak bersekolah, rasanya pergi sekolah tapi itulah sebahagian tingkah laku bebudak zaman sekarang..rasanya cikgu tak salah dalam mendidik..bila cikgu marah, anak-anak balik rumah mengadu cikgu marah, mak bapak datang terus serang cikgu..so macam manalah anak-anak tak naik tocang..kena marah je, ada mak bapak yang backing..janganlah spoilkan anak-anak sendiri..jangan terlebih manjakan anak-anak..

3 comments:

zalin said...

kalau zalin, memang dh hinggap penampar kat muka dieorang tu mamanurin..hehe..bahaya tu..lebih baik mencegah daripada mengubati..kan?

Afida Anuar said...

Terkejut juga baca kisah ni.. dah la berlaku dekat juga dengan rumah Fida....

aduhaii sedihnya baca..

Rizziela said...

Memang sedihkan.
Kenapa setiap kali Aidilfitri ..ada ajer berita pasal anak2 kena mercun? bunga apa? cedera? xcident? tapi benda2 ni semua x jadi bila kita sambut CNY or Depavali?

Kalau yg xcident pun..mesti ramainya orang kita..heran kan?

Popular Posts