May 13, 2012

Status FB


xxxxxxxxxxxx
pagi tadi masa dlm keter on the way pergi breakfast, sambil tgk kereta yg byk kat jalan raya mulut bercakap " ehhh banyaknya keter arini papa, mesti suami bawak isteri dgn anak celebrate hari ibu kan..papa bawak mama je.." masa tu belum lagi rasa apa2kan but when pahalwan kata "mama lagi untung sb mama ada tiket express" tetiba jadi sebak..argggg pahlawan bikin mama ini menitiskan airmata secara automatik..and pahlawan pun nampak sedih bila si wife ni nangis hahaha. Utk mak, along tak nak call mak arini untuk ucapkan Selamat Hari Ibu sebab tak nak mak sedih bila dengar suara along..biarlah hari ni along tak call mak sebab hari lain along call mak tiap2 hari kan, kadangkala dekat 10 kali along call dlm sehari kan. Selamat Hari Ibu..along sambut tiap hari..doa along mak sihat dan kuat, murah rezeki dan bahagia hingga akhir hayat
 ·  ·  · 56 minutes ago · 


Hari ni memang mama tak call pun maktok untuk ucapkan Selamat Hari Ibu sebab takut bila dengar suara maktok, mama nangis. Tak nak maktok jadi sedih bila dengar mama menangis. Setiap hari adalah hari ibu buat mama. Sangat bangga dengan maktok dan tokayah sebab jaga kami 8 beradik dengan sempurna walaupun hidup tak lah semewah mana dulu. Tokayah hanyalah pegawai tentera berpangkat Pegawai Waran II sahaja, maktok pula hanyalah surirumah sahaja tapi kami adik beradik dapat bersekolah dengan sempurna, dapat makan dan juga tempat tinggal. Kami bahagia hidup sederhana. 

Maktok pandai masak. Semua yang maktok masak sangat sedap buat mama dan adik beradik mama yang lain even maktok masak maggi pun sedap!! tak ada kedai yang dapat melawan maggi maktok. Berebut-rebut kalau maktok masak maggi letak sayur taugeh dengan sawi, pastu letak telur dengan udang! memang licin je periuk. Kekadang hingga sekarang pun mama masih request maktok nak makan maggi bila mamabalik kampung. Sangat rindu dengan sambal tumis maktok, ayam masak merah maktok memang class!!! mama tak pandai masak macam maktok masak sebab sangat tak sedap bila masakan tu dari air tangan mama. Anak-anak jiran mama yang maktok mengasuh dari kecil pun hinggalah sekarang sangat suka dengan masakan maktok, sanggup request jugak tu bila diaorang balik bercuti dari universiti or kerja. Setiap kali mama nak balik kampung, mesti mama request maktok buatkan mee rebus!!! tak ada kedai yang mee rebusnya sesedap maktok buat!!!

Mama harap maktok tak tunggu mama call hari ni sebab arini memang mama tak nak call. Esok mama call maktok. Mama memang selalu call maktok, setiap hari tanpa pernah gagal hingga kadangkala satu hari dekat 10 kali mama boleh call maktok, tak ada apa pun, just tanya maktok buat apa, masak apa je hehehe. Hingga maktok pun tahu jam berapa mama akan call, kalau tak call tu, ada lah nanti masuk sms dari tokayah tanya mama sihat ker tak, kenapa tak call rumah. But rasanya hari ni maktok dengan tokayah faham kan kenapa mama tak boleh call. 

Yang paling atas, entry mama kat FB!!! sangat-sangat sedih!!!

1 comment:

Umaira Umar said...

Salam kenal dari Umaira..
Follow ur blog...boley share pengalaman, pandangan dan usaha...
keep in touch~

Popular Posts