May 11, 2012

Cerita Tentang Mereka

Jumaat lepas, mama balik kampung rumah maktok, balik dengan papa, dengan adik mama, dengan wife dia and dengan baby kecil dia Adawiyah!!! Adik mama drive, papa jadi co-pilot yang tidur sepanjang perjalanan balik ke Perak!! mama seronok jadi pengasuh Adawiyah hehehe!!! salin pampers dia..kasi susu terus tidur dalam pelukan mama. Sangat seronok dan bahagia. Sambil dok pegang Adawiyah, mata mama sentiasa dok perati kat highway tu sebab papa dah tidur, ibu Adawiyah pun kejap-kejap tertidur, penat agaknya. Mama kalau dalam kereta susah nak tidur jadi bolehlah tengok-tengok kan adik mama drive. Banyak pula kenderaan menuju utara. Banyak juga perhentian yang kami singgah!! bergerak dari rumah mama dalam jam 9 malam and sampai rumah maktok hampir jam 2 pagi.
Adawiyah maklong!!!
Sampai rumah maktok, tok ayah dengan maktok belum tidur lagi sebab tunggu kami sampai, Aqilah tak nak balik rumah mama dia sebab nak tunggu maklong katanya, nak main Ipad maklong. Adus!!! anak sedara sorang ni, nak barang aje baru ingat maklong hehehe..tak sabar masa tu sebab nak je pagi tu cepat cerah, Aqilah bangun dari tidur, Iman Harith cepat datang rumah maktok sebab mama rasa rindu sangat. ..

Ini Keow Teow Goreng Doli yang glamer kat Taiping
Pagi, tokayah panggil orang tolong urutkan kaki mama, aduh!!! sakit wooo..pastu pergi kedai tailor mama sebab hantar kain untuk kenduri kahwin adik mama bulan 9 ni and aunty tailor tanya pasal baju raya sebab mama suka hantar last minute dan seperti biasa mama cakap "aunty, macam biasa, saya booking 5 pasang tapi kain belum beli, nanti saya balik saya hantar. Macam biasa yer aunty, ambil seminggu sebelum raya tau" hahahaa..aunty tu ok aje sebab dari mama sekolah kami adik beradik memang cari dia aje.  Lepas tu pergi makan keow Doli!!! gambar atas tu keow teow doli special!!! tu mama punyer!!! sedap!!! Lepas makan terus balik rumah maktok, dan rumah maktok dah penuh dengan anak-anak sedara serta adik mama yang lain. Best betul!!! Aktiviti seterusnya kena buli dengan budak-budak!!!

Tabik hormat untuk maklong dari Atiyah dengan Aqilah
maklong kena layan Iman main perang-perang
mama dgn iman harith yg susun

Semua orang kata budak-budak ni naik mengada-ngada sebab maklong balik. Maklong layan, layan main perang, layan bercakap, layan bagi mandi. Maklong rela bagai pakaikan baju, rela bagai alat solek, minyak wangi kena rembat dek budak perempuan tu..semua maklong rela, tak banyak soal..Adawiyah pun tak padan dengan kecil, diam aje bila maklong ambil..peluk peluk..papa kata, mama manjakan sangat hehehee..

Sangat seronok bila ada anak-anak dalam rumah..penyeri..pengubat keletihan dari balik kerja. Hilang segala kesakitan, hilang rasa marah dan sedih bila melayan karenah diaorang kan. Hoping, Allahmasih beri mama dan papa peluang untuk menjadi mama dan papa yang terbaik untuk anak-anak mama.

No comments:

Popular Posts