December 12, 2011

Papa Pengsan!

Mama masih menangis sendiri
Papa ada rutin dialysis harini..macam biasa, lepas hantar mama, papa pun pergi kat dialysis centre kat PJ tu. Seperti biasajuga, bila dah sampai, papa mesti sms mama bagitahu dah sampai sebab tak nak mama susah hati. Rutin yang biasa untuk mama dan papa.

Harini juga mama leka buat kerja, tapi still tak lepas dari detik 10 pagi sebab memang dah jadi habit, time time tu lah mama mesti nak call dialysis centre tanya pasal papa..jadi nurse kejap nak check condition papa. So far rutin ini pun berjalan dengan lancar setiap kali papa kena dialysis seminggu 3 kali. Tak pernah mama culas buat spot check even kekadang mama merajuk dengan papa pun, mama tetap call. Tadi staff centre jawab call mama..

mama : as'salamualaikum, kak rin ni..abg (papa) macam mana?
staff    : abg ok kak
mama : dry weight datang tadi brapa, BP and pulse brapa sebelum buat?
              mesti tension je staff tu kena soal
staff    : kejap yer kak...(lama sungguh..konon ambil fail la tu)
               kak..
mama : a'ha ok ker tak? abg tengah buat apa tu? tidur ker?
staff    : normal kak, macam biasa..macam selalu (ni without jawap soalan mama kan)
mama : abg guna selimut tak? sejuk bawah aircond tu
staff    : guna kak (case mcm takut nak jawab lebih)
mama : ok..thanks

Mama sambung kerja and tak call handphone papa pun sebab tak nak ganggu dia tengah rehat or tidur masa tu sebab selalu dialysis dalam 4 jam..mama lunch around 12pm..tup tap tup tap terus pergi surau nak solat zohor, memang dah budget time ni papa dah settle dialysis, mama call papa..

mama : dah abis ke dialysis?
papa  : mana ada buat..
mama : aik!! apasal tak buat? tadi mama call centre diaorg kata buat..
papa  : tadi papa pengsan!
mama : haaaaaa? abih tu kenapa diaorg kata papa ok je..buat dialysis (time ni mmg marah)
papa  : papa yang tak kasi diaorg bagitahu mama (mcm tu pulak kan)

Uhhh!!! memang panas..nasib baik air sembahyang ada basah lagi kat badan..kurang sikit marah, kurang sikit nak membebel, terus mama solat, terus balik department, kemas barang jumpa relief boss sebab dua orang boss cuti, tinggal bos ketiga, mintak keluar awal dgn air mata berlinang..sedih sangat!!! dapat permission terus naik monorel!!!

Papa  ambik mama kat KL Sentral sebab dia kata dah ok tapi mama tengok pucat je papa, ajak pergi hospital tak nak, ajak pergi clinic pun tak nak, penat rasanya bila bercakap dengan papa yang tak nak dengar kata ni..rasa nak piat piat telinga pun ada, naper la degil papa ni kan..

Wahai papa, tolonglah dengar cakap mama. Mama tak minta papa belikan rumah macam Istana Negara tu, tak minta belikan kapal terbang or roket, tak minta pergi melancong kat angkasa lepas tu, tak minta papa kasi mama makan 24 jam pun, tak minta pun papa belikan baju tiap-tiap hari..mama cuma minta papa sihat je, minta papa pandai jaga diri, minta papa pergi clinic or hospital bila sakit bukan buat degil. Batuk papa tu dah lama, bila nak tidur sure tidur tak lena kan, asyik batuk, asyik bangun buang kahak, pastu papa asyik cakap mama tidur lena. Kalau papa dengar cakap mama, sure papa pun tidur lena.

4 comments:

Lady Mira said...

lar, semoga papa sentiasa sihat. kaum adam ni mmg degil bab nk gi klinik ni... adui!

Mamanurin said...

thanks mira..hoping sgt. sakit tengok papa tak sihat..tu la pasal, tak tahu la diaorg ni ada hati ke tak bila wife susah hati kan kan kan

umimiqdad said...

org lelaki mmg mcm tu tak suka pi klinik...mkn ubat lg tak suka...mcm hubby saya le tuh..heheh :)

ieda said...

kebanyakan lelaki mmg macam tu...susah nak ke klinik.moga papanurin cepat sihat semula.

Popular Posts