October 28, 2013

Telah Genap 10 Hari

Hari ini, genap 10 hari papa pergi.  Genap 10 hari juga mama bangun pagi, papa tiada disisi. Genap 10 hari mama mula bekerja semula. Bangun pagi seperti waktu papavada, jam 4 pagi..kali ini mama tak masak air sebab papa tak ada, Qaseh pula masih di rumah maktok. Kalau papa ada, mama jerang air sambil mengulit Qaseh atau pun kacau papa tidur. Bila dah siap masak, satu flask teh o panas utk bekalan papa masa dialisis..kali ini rutin itu telah tiada...saat ini, mama masih lagi menaip entry ini.

First time pergi kerja without papa. First time juga papa tak hantar mama pergi kerja sepanjang perkahwinan kami! First time juga tak sediakan pakaian papa dari yang kecil hingga yang besar. Papa manja. Kalau mama terlupa nak letak waima yang kecil tu pun, mesti nanti papa bersuara.. "ucuk/ma (ikut sedap mulut dia) mana seluar kecik papa" padahal boleh ambik sendiri dalam almari kan.  Pagi ini telah tiada rutin itu.
Mama harap mama kuat untuk bekerja hari ini. Kuat untuk menghadapi kawan-kawan yang sangat mengambil berat. Kuat untuk melakukan kerja mama tanpa linangan airmata. Bertabahlan mama.

4 comments:

mama ila said...

salam takziah untuk mama sekeluarga..saya baru tahu..

Rizziela said...

Sedihnya.. Semoga terus sabar dengan ujian ini...

sweet tooth said...

InshaAllah, mama kuat! Take care mama....

hainom OKje said...

Betapa besar nilainya isteri disisi suami...

Popular Posts