September 16, 2010

Rindu yang tak tertanggung

Syawal makin berinjak hari..ramadhan telah melepasi..jari masih ingin terus melayani perasaan hati. Alhamdulillah, mama puasa penuh tahun ni Mia..macam tahun-tahun yang lepas, mama dengan papa pun ada baju raya macam orang lain juga. Mama beli baju yang dah siap aje Mia, sebabnya tahun ni mama ingat nak raya pakai "uniform" tapi bukan rezeki mama lagi agaknya dapat pakai uniform tu jadi terpaksalah mama beli yang dah siap..papa belikan 5 pasang untuk mama heheehe..banyak ker? ala Mia ni, mama kan jarang buat or beli baju baru, jadi baju-baju tu mama boleh pakai pergi office jugakan..Mia tahukan, mama pergi rumah banglo usang Mia, mama pakai baju baru, cantik tak baju mama? colour sedondon dengan papa kan? kalau Mia ada, tentu mama tak perlu pergi "kawasan elit", tentu kita sedondon sama-sama..

Raya pertama, syahdu sungguh rasa hati, dari rumah maktok, hati mama berkata, "mama kena kuat, mama tak leh nangis kat banglo Mia" tapi bila sampai aje kat kawasan elit tu, airmata dah bertakung..hari tu, kawasan elit penuh dengan pelawat yang keluar masuk, tak macam hari-hari yang lain..dari jauh mama rasa anak kecik mama yang comel tak sabar-sabar tunggu mama, terloncat-loncat jerit nama mama dengan papa..betul tak Mia? rindu mama yer..mama pun rindu, rindu sangat! masa tu rasa macam nak berlari-lari sebab mama nak cepat sampai kat private balkoni rumah Mia tu..mama dengan papa bawakan Mia macam-macam..Mia suka tak? mama bawakan air yang paling sedap kat dunia ni, air dari surah yassin,,bunga-bunga dengan haruman pandan, walaupun mama tahu kat "tempat" Mia lagi best tapi mama tetap nak bawa juga sebab mama dengan papa sayang sangat Mia, walaupun Mia "pergi" dulu dari mama dan papa, walaupun kelihatan seolah Mia tak sayang mama dengan papa sebab tinggalkan kami berdua, tapi hakikatnya kami tahu kerna sayang Mia, Mia kena "pergi"..pergi untuk menunggu kami di sana..

Rumah banglo Mia dah usang..tak lama lagi genaplah 3tahun  usia Mia..kemudian 3 hari lepas genap usia Mia, cukuplah pula 3 tahun Mia pergi..memang telah usang banglo Mia, tapi kasih sayang, kerinduan mama dan papa pada Mia tak pernah berubah walau sedikit pun..Mia tahu tak, sebelum mam pregnantkan Mia, papa suka sangat dengan nama Mia..mama pun suka..papa suka tengok citer kat TV..alaaa citer yang pasal futsal tu..mama dah lupa nama citer tu, tapi ada fazura, sazy falak and ada sorang yang berlakon sebagai Mia..sorry sayang mama lupa nama citer tu..nama "Mia" pada papa dengan mama, sweet sangat..cute dan lembut, sebab tu, papa suka dengan nama Mia..alhamdulillah, anak mama gegirl, dapatlah papa panggil Mia walaupun nama dalam surat beranak Mia tertera Nurin Amni Damia Khalilah binti Mohd Sharif..naper nama Mia panjang? hehehe mama suka dengan semua nama penuh Mia..tapi kan Mia, kalau mama sembang-sembang dengan papa, mama selalu panggil Mia "budak kecik" sebab Mia tetap baby mama yang tak pernah "pergi" dari hati mama..parut operation, tingkap tempat Mia keluar masa bersalin makin hilang tapi rasa macam baru aje mama bersalinkan Mia..

Yeah, syawal pertama dan kedua, hati memang sering dipanggut rindu, disapa pilu sebab hati rasa kosong, cuba dan bergembira tapi mungkin tawa ria mama hanya pura-pura untuk menutup sendu di jiwa mama..malam sebelum raya, hati benar-benar terluka, rasa masa tu memang mama ada kekurangan..sayang mama pada anak-anak sedara menyebabkan airmata mama sendiri yang tumpah..salahkan mama tegur auntie-auntie Mia bila mereka marahkan cousins Mia? mama rasa malam tu juga mama nak balik KL..masa tu juga, mama rasa yang memang mama dah tak ada "Mia"..auntie-auntie tak rasa perit kehilangan anak macam mama rasa..dan mama tak nak mereka merasa  sakit kehilangan tu sebab mama takut mereka tak akan dapat hadapi satu perkataan yang bernama "kehilangan"..Mia tahu tak, bila mama menangis kat dalam bilik, cousins Mia, kakak batrisya, aqilah dengan adik iman pun masuk bilik, maybe sebab diaorang sedih kut tengok mama..masing-masing dok mengadap maklong yang telah "kehilangan" anak ini..aqilah yang paling banyak bertanya pada mama "maklong kenapa? naper maklong nanes? maklong nak pergi mana?" sayu hati mama..kakak batrisya tengok aje mama tapi mama tahu dia mesti sedih tengok mama nanes..adik iman? adik iman pun sama, dari tak pernah duduk dia, dari lasak, bila tengok kakak semua mengadap mama, dia pun dok diam jugak..mama jawap apa? mama jawab kat kakak aqilah "maklong cedih..maklong nanes sebab maklong cedih, maklong nak balik KL" ..ummm aqilah tak puas hati lagi.."maklong nak tidur mana? maklong cedih? banyak pula pertanyaan dari cousin Mia yang 3 tahun ni..mama rasa diaorang tak tahan tengok mama sedih, mama dengar aqilah dgn batrisya bagitahu papa, "paklong, maklong nangis, maklong nak balik KL"..argg papa tengah makan masa tu..sian papa..masa tu, mama rasa nak pergi je rumah banglo Mia walaupun hari dah malam..papa, maktok dengan aunties sebuk bertanya kenapa mama nangis..mam kena jawab macam mana? tak kan mama nak jawab mama kecil hati kan..mama diam aje..tapi rindu pada Mia tetap menggunung..if Mia ada, anak mama tentu macam aqilah yang keletah tu, nak marah pun mama tak sampai hati..rindunya mama Mia!

Banglo usang Mia yang perlukan renovation
Taburan bunga buat bidadari syurga
Batrisya, Aqilah, Iman Harith
Aqilah, Batrisya

2 comments:

Yasmin Nabilah.. said...

betul mamanurin..sedih bila lihat anak orang lain..sedangkan kita..arghhh..sayunyer...ina faham mamanurin..sebab ina pun lalui perkara sama..walaupun Nabila ada di sisi..namun melihatkan anak org lain yang sihat ina rasa mcm tak fair buat Nabila..aduhai...

sue-sama said...

sedey :(

Popular Posts