January 23, 2011

Mama Belajar Menyanyi

Weekend  minggu ni, rumah mama menerima tetamu..paklang dan keluarga datang rumah mama, so tak lah mama tinggal berdua aje dengan papa. Semalam, pagi-pagi lagi kami semua dah bangun sebab nak pergi breakfast kat luar..kat tempat mama selalu makan..kedai mamak kat Kota Damansara sebab rasa tekak nak sangat makan tosai.. hehehehe..
Memang bangun awal tapi bila deal dengan budak kecil, memang awal pagi dah jadi bukan awal..hahahaah riuh rendah dengan suara mak lang..kejap kejap suara pak lang dok melayan karenah adik atiyah yang umur 3 tahun tu, yang kadangkala memang menguji kesabaran mak dan abah dia..bila dah settle dgn  atiyah, baru pergi breakfast..wah bestnya mama dapat makan tosai..tak heran dah dengan makanan lain. Sambil makan, sambil sms auntie iqin sebab nak ajak dia join kitaorg pergi jalan-jalan kat Aquaria..yeh!! Aquaria again! mula tu auntie macam tak nak pergi sebab auntie kata tengah bulan, hubby lum gaji lagi..mengenangkan auntie dengan uncle baru memulakan hidup berkeluarga dan auntie belum dapat keje lagi lepas balik dari oversea, mama kata "don't worry, along belanja" wahhh mama belanja auntie tu, tak apalah, adik beradik usah berkira kan kan kan..anak mama pun tak leh kedekut dengan orang tau..tak baik sebab rezeki kena kongsi sama-sama.

Destinasi selepas breakfast adalah Aquaria..kami sampai jam belum lagi pukul 11 pagi..so mama jadi orang pertama yang berbaris dengan bangganya hehehee..atiyah pulak, kelihatan teruja dengan keadaan di Aquaria tu walaupun belum masuk dalam..risau jugak bila dia asyik berlari sana berlari sini, orang ramai, takut hilang la pulak budak sorang tu..bestnya berkumpul ramai-ramai dengan pakklang sekeluarga serta auntie iqin sekeluarga..wah mya sara anak autie iqin dah besar..tapi pemalu la konon..

Teruja betul bila masuk Aquaria, mama yang dah banyak kali masuk pun teruja especially bila tengah- tengah menikmati keindahan ikan-ikan tu, feeding time!! memang best sangat..gambar? papa belum upload lagi so mama tak dapatlah nak tunjukkan kat sini..tapi memang teruja sangat, papa kata mama dah tergedik-gedik macam kanak-kanak ribena..

Lepas Aquaria, Ikea time pulak..aduh memang penat sangat..paklang dgn maklang tu memang nak beli barang kat situ so  kenalah bawak diaorang..letihnya..mama lah kena jadi babysitter layan atiyah..hahaha layan melukis, layan menulis..dan paling best sebab bukan mamajar dia menyanyi tapi dia ajar maklong dia ni menyanyi..ada ketika sewaktu dok melepak kat dining table punya site, sambil layan dia melukis, dia menyanyi, mama pun turut la terikut, tak perasan pulak ada pakcik tu dok dengar kitaorg nyanyi sama-sama..uhh malunya!! nasib baik pakcik tu tak nyanyi sama..kelakar..hampir malam baru keluar dari Ikea tu..just imagine apa yang kitaorg buat kat situ..kalau Mia ada,tentu Mia dah marah kan sebab penat jalan lama-lama..papa pun penat sampai sakit dada dua kali la jugak..tapi papa kuat..

Lepas Ikea, kami pergi rumah paktam kat Shah Alam..paktam tak ada sebab sebuk, tapi pakcu ada..yeh yeh sedap makan free kat rumah paktam. Sian pakcu tinggal sorang-sorang, kalau paktam ada tak lah sunyi pakcu tu..okaylah kan makan pakcu masak walaupun hanya sardin dan telur dadar hahahaha..saja je malas mama nak beli lauk sebab memang nak kenakan pakcu..sambil-sambil tu dok dengar lagi atiyah menyanyi sensorang..mama dah mula dapat menghafal apa yang dinyanyikan.. rupanya bila mama tanya paklang dgn maklang apa yang atiyah nyanyi, rupanya abjad ABC..Z..mama tnaya sapa ajar buat lagu macam tu, diaorang pun tak tahu tapi diaorg pun layan belajar juga dari atiyah..kekadang ayat bertukar cerita.. 
Jom kita nyanyi sama-sama..yang tak ada ayat cuma abjad tu, mama tak dapat tangkap ayat apa yang dia susun dan lagukan sebab dia nyanyi sambil main dan cepat pulak..huuuuu..

A ~ Ayam kokok siang malam
B ~ Burung terbang tinggi
C ~ Cicak makan nyamuk
D ~Datuk jalan pakai tongkat
E ~ Emak masak nasi
F ~
G ~ Gajah hidung panjang
H ~ Harimau saya takut
I ~ Ikan mandi kolam
J ~
K~
L ~
M ~
N ~
O ~
P ~ Pensel saya tulis
Q ~
R ~
S ~
T ~
U ~
V ~
W ~
X ~
Y ~
Z ~

1 comment:

MommyAqil said...

comelnya mama layan budak2..heeii cumel sgt kan mama dgn budak2 budak kecik ni..Nanti one fine day kite meet up ya mama..We all pon rindu mama jugak tau!!!

Popular Posts