January 27, 2011

Mama Si Penglipur Lara

Last week penuh dgn aktiviti berjalan-jalan dgn adik-adik serta anak sedara mama..this week pula, penuh dengan kerja-kerja office yang begitu memenatkan..dari pagi bermaiin dengan angka-angka bermain dengan abjad dan kembali lagi dengan angka, mama rasa mata mama pun dah semakin sepet pun ada, biji mata pula rasa dah nak tersembul..badan betul-betul rasa letih.. tapi mama suka dengan kerja mama.

Hari isnin seperti biasa, pergi office melalui highway plus..setiap kali sampai kat tol Jalan Duta mama selalu perhatikan satu signboard yang tertera satu perkataan..dah lama pandang benda alah tu..then hari isnin tu, mama tanya papa, "papa, BET tu stand untuk apa? maksudnya apa? lama dah perati tapi mama tak tahu?..papa pulak jawab, "a'ahh papa pun tak tahu" so kebetulan nak bayar tol sebab pepagi cash tol tak sesak.. sambil hulur tiket tol papa tanya kat tol gate girl tu "adik, BET tu apa?" ..adik tol yang manis tu jawab " BET tu maksudnya Bus Ekspres Transit" hhuuuu belajar lagi..ehhh betul ker? kalau tak percaya, nanti tanya yer..

Hari Selasadan rabu pula keluar cerita tentang ibu tikam bayi sampai mati, mama dngar dlm kereta..mama dengan papa terus terdiam..masing-masing layan perasaan sendiri..airmata mama dah mengalir..rasa nakjerit je sambil nak cakap kat ibu ang tikam anak dia tu "eh!! kalau tak nak jaga baby tu, jangan tikam!! kasi aku..aku boleh jaga..ko tak sayang anak ker? kejamnya!!!" mama rasa macam nak pegi gusti je dengan dia..siksanya baby tu.. pastu arini, ada lagi manusia yang tak berperikemanusian, sanggup letak baby girl dia atas kereta orang..comelnya baby tu mama tengok dalam newspaper..uhhh!!!budak kecik tu tak berdosa, janganlah ditambah dosa lagi..eeee tak tahulah mama nak luahkan perasaan mama..sedih sangat. Mama nak sangat baby..walaupun mama ada Mia, tapi Mia mama jauh dari mama..kalau ada orang nak kasi baby kat mana, sure mama ambik..betulkan papa..

Esok Jumaat, moga esok lebih baik dari hari ini..moga mama dan papa senantiasa dibawah rahmat Ilahi. Yes!! Sabtu pula mama nak balik kampung..nakdok umah maktok Mia lama-lama..nak main dengan cousins Mia..nak pi bertandang rumah Mia tiap hari sebab mama rindu Mia..

1 comment:

Mrsboxz said...

Mama Damia baca berita bayi ditikam tu rasa mcm diri sndiri ditikam..menyucuk2 rasa sktnyer.Ada 1lg kes,yg terlepas tali gantung krn tdk dpt dipastikan bersalah sbbkan kematian bayi.Jika tdk berniat nk bunuh kenapa flush bayi dlm toilet&biarkan hingga berjam2 bru dijumpai cleaner?dlm saluran najis...kejamnyaaaa...hanya YANG MAHA ESA MAHA MENGETAHUI..jgnrasa lega dr hukuman dunia shj,hukuman akhirat,tunggu lah nanti.

Popular Posts