October 8, 2010

Tentang Punca Dia Pergi..

Dia pergi bukan sebab dia tak sayang mama dan papa dia..dia pergi bukan sebab dia nak pergi..dia pergi bukan sebab dia tak nak tinggal kat sini, dia pergi sebab dia terpaksa pergi..dia pergi sebab dia lebih layak pergi dalam keadaan yang suci bersih..dia pergi sebab itulah ketentuan..itulah kehendak dan itulah takdir Allah..

Hari ini mama kemas-kemas kotak harta karun Mia..macam-macam ada dalam kotak tu, ada appointment card mama masa pregnantkan Mia, ada print out scan Mia dalam perut mama, ada card dari papa, ada juga Surat Beranak @ Sijil Kelahiran Mia..dan ada juga Sijil Kematian Mia..

Lama sungguh tak tengok Sijil Kematian Mia ni..papa dah siap laminate Sijil Lahir serta Sijil Mati Mia..uhhh perit juga bila tengok sijil mati Mia..mama tak suka tengok sebab ia membuatkan luka berdarah kembali. pada sijil mati Mia tu ada tertera satu bahagian..iaitu sebab kematian..Mia tahu tak doktor kat HTAR tu described sebab Mia pergi..MAS with PPHN..mula tu mama pun tak tahu apa tu shortform yang doktor buat sampailah mama berjumpa sendiri dengan specialist mama..MAS with PPHN @ Meconium Aspiration Syndrome with Persistent Pulmonary Hypertension..apa itu ? itulah punca dia pergi..itulah punca dia tinggalkan mama dan papa tapi hakikatnya, itulah kehendaknya Allah kerna dialah Mia hadiah dari syurga.

Meconium Aspiration Syndrome

Meconium is the first feces (stool) of a newborn. It is dark green material that is produced by the intestines of a fetus before birth and, in the ordinary course, is expelled after a newly delivered baby begins feeding.
However, in response to stress, such as a delivery complication or birth trauma due to medical malpractice, a fetus may begin passing meconium into the amniotic fluid during delivery. At the same time, a fetus under stress may also be taking deep breaths of amniotic fluid to compensate for low oxygen (asphyxia). If the amniotic fluid is filled with meconium, a fetus will be fetus breathing meconium-filled amniotic fluid into its lungs.

Meconium breathed into the lungs can cause many severe complications, including:
• blocking air from reaching the lungs;
• preventing air in the lungs from being expelled;
• accumulation of air around the lungs (pneumothorax);
• lung inflammation (pneumonitis); and
• persistent pulmonary hypertension of the newborn (PPHN).

Meconium-related complications can be visible at birth, however the full-affects of meconium aspiration may not be apparent for 24-48 hours and, in turn, doctors and hospitals may not make an appropriate birth trauma diagnosis for several days, if ever. Prolonged respiratory distress can cause severe brain injury and neurological conditions such as cerebral palsy.

Persistent Pulmonary Hypertension of the Newborn (PPHN)

Persistent pulmonary hypertension of the newborn (PPNH), also known as persistent fetal circulation, occurs when the circulatory system of a newborn does not adapt properly to support breathing outside of the womb.
When a baby is born, its first breath of air should cause the blood pressure in the lungs to fall and increase blood flow to the lungs, where carbon dioxide and oxygen are exchanged. As part of this process, a baby's ductus arteriosis should constrict and permanently close - usually on the first day of life. In babies with PPHN, the ductus arteriosis does not close, or does not close properly, and lung pressure remains high. This causes blood to be directed away from the lungs. In turn, the newborn's blood is not properly oxygenated and many of the baby's organs can be affected including, most importantly, the brain. Low blood flow to the brain can cause cerebral palsy.

PPHN is most common in post-term or full-term babies who have experienced a difficult birth and have experienced asphyxia (lack of oxygen), ischemia (lack of blood flow), or other fetal distress (e.g., fetal heart rate decelerations). It occurs in approximately 1 in 700 births.

6 comments:

ieda said...

salam perkenalan...
pertama kali saya ke sini...takziah atas kehilangan & tahniah kerana sudah ada yg akan menarik ke syurga.
MAS mmg sgt bahaya tp kalau berhati2 insyaAllah boleh dielakkan...cuma perlukan kepantasan & kecekapan.apa pun kuasa Allah mengatasi segalanya.

MaMaNuRiN said...

salam

terima kasih..

Tak tahu punca jadi macam tu cuma masa CTG baby, tetiba dia distress kat dalam..belum due lagi sebenarnya..but bila jadi mcm tu, mmg terus caesar..a'aha, allah lebih berkuasa atas segalanya

Anonymous said...

salammm....sy baru terbaca pasal blogs ni...n sy doakan kebahagian mamanurin...InsyaAllah berkat kesabaran dan ketabahan mamanurin...Allah keluarkan mamanurin dari segala kesedihan ini...sy turut tmpg sedih...dan hati sy sgt tersentuh dgn catatan2 mamanurin...InsyaAllah berkat doa2 pembaca blog mamanurin...kebahagian akan menjadi milik mamanurin...

ibu WaWa said...

memang sedih bila lihat Mia dah lahir ke dunia kemudiannya kembali semula ke rahmatullah...

semoga mama Nurin tabah hadapi segalanya...

MaMaNuRiN said...

anonymous,

terima kasih..insyallah, moga allah kurniakan kebahagian dan juga pengganti arwah sbg pengubat rindu..terima kasih, insyallah.

ibu wawa,

isk isk isk..macam baru je rasa Mia pergi..tapi dah 3 tahun rupanya..amin amin amin..insyallah, berkat doa semua kawan-kawan kat sini

Leen Zaharudin said...

Salam pekenalan. Leen baru baca blog ini. Hari ini hari ke 16 anak leen tinggalkan leen. Sama sebab kematian anak kte bla bla hypertension. Jantung anak tetiba terhenti. Sama sama kte berdoa agar segera di berikan peganti.

Popular Posts