July 19, 2011

Accident!

Rasa nyawa mama melayang lagi sekali pagi tadi. Mama pun dah tak ingat ini yg keberapa kali mama rasa macam tu, tapi yang paling mama ingat, perasaan ini pertama kali mama rasa ketika mama mengadap, menemani Mia pada saat-saat terakhir hinggalah anak kecik mama pergi hampir 4 tahun lepas! mama sedih sangat....

Seperti biasa, papa hantar mama sampai office.  Mama received call lebih kurang setengah jam lepas papa hantar mama, ketika tu mama baru lepas beli breakfast..

Papa : Mama.. (masa ni suara papa hampir tak kedengaran) and talian terputus
 
Mama : Calling..calling..calling..tak dapat line (dah rasa tak tentu arah) argggg masa ni nak nangis dah..akhirnya dapat..
 
Papa : Ma..papa accident!
 
Mama : Ha? kat mana? papa ok tak? (masa ni dah macam kat awangan, masa ni mama rasa mama nak
Mia ada dekat mama)
 
Papa : Kena kat area nak balik rumah, 3 biji kereta, kereta papa kat tengah, tak boleh gerak langsung!
(masa ni papa macam penat sangat, mama takut jantung papa sakit sebab terkejut, masa ni jugak
airmata mama dah bertakung, dah macam kucing nak beranak pun ada)
 
Mama : Mama ambik EL yer papa? mama temankan papa nanti..(masa ni papa tak kasi sebab papa kata
cuti mama tinggal sikit, mama tak boleh nk buat keje klu kat opis ni)
 
Mama : Tak apa..mama call erock (adik mama kat shah alam) datang tengokkan papa dulu yer. Nanti mama
call balik (dlm hati dah tekad nak EL jugak)
 
Papa : Ummm mama janganlah kelam kabut, papa ok. (ishhh leh lak kata jangan kelam kabut) arggg nak
marah pun ada ni.


Kebetulan second boss mama datang awal, terus mama jumpa dia sambil tanya dia "can i take emergency leave, my husband accident..(masa ni airmata dah merambu rambu keluar), then  she said,"can..can..can,go go go" dengan suara yang nyaring,sambil pegang tangan mama..she asked about papa, console mama, tapi mama still jugak nangis,ada kakak sorang tu pun datang urut-urutkan belakang mama yg tengah nangis. Masa masa ni baru dekat kul 8 pagi so orang tak ramai..

Bila dah dapat permission terus mama sign out! Mama jalan kaki pergi monorel kat office mama, sampai KL Sentral, ambik Komuter pula pergi station Sungai Buloh, ambik teksi terus pergi balai polis traffic kat Kota Damansara sambil dalam perjalanan tadi, papa serta adik mama msg and call..kawan-kawan mama yang baru tahu pun msg mama bertanyakan keadaan papa. Thanks guys!

Memang sedih sangat bila tengok kereta papa teruk! bertambah teruk bila tengok papa yang macam kepenatan sangat, rupanya papa tak sempat breakfast! aduhai Mia, siannya mama, sedih sangat-sangat. Papa mengadu kata sakit dada time tolak kereta tadi tapi dah ok katanya..ummm kaki pun sakit. Nasib baik adik mama datang temankan papa.

3 comments:

Noina said...

Ya Allah..takutnya mama..mujur husband tak apa-apa..tapi sure terkejut sangat2 tu..huhu..

Mamanurin said...

ina, a'ahh terkejut jugak rasanya. malam ni baru dgr dia dok mengaduh kata badan sakit. pagi tadi mama risaukan fistula dan jantung dia je..

Lady Mira said...

hope papa sihat

Popular Posts