April 7, 2011

Day 12..Appointment

Hari ni, pepagi lagi mama nak sampai office sebab, harini mama nak settlekan kerja mama cepat-cepat kerna mama half day petang..yes!! memang settle sangat, sungguh kemas cubical mama tau.

Alhamdulillah, papa ambil mama kat office so mama taklah penat nak terkejar kejar naik public transport tunggu papa kat KL Sentral kan..appointment mama mula jam 2 petang..12.45pm tadi mama dah keluar office, sampai Shah Alam, pergi makan nasi ayam PakMal..ummmm sedap..lepas tu baru pergi hospital..mama ada dating dengan doctor.

Harini ari ke 12 dalam kitaran haid mama..kena scan lagi..alhamdulillah, doctor nampak berpuas hati dengan perkembangan "telur" tu..ada yang dah cukup size dlm 18mm..ada yang baru 14mm..harini mama kena suntik lagi dengan Gonal F yang masih lagi ada bakinya..tujuanGonalF ni untuk membantu tumbesaran "telur"..selain dari GonalF, mama pun kena suntik ubat untukmenahan telur tu dari pecah..nama ubat tu Cetrotide 0.25mg..fuh!!! bisanya perut mama..sakit betul bila ubat ni masuk tru perut..dinding rahim masihbelum lagi tebal baru tebal 5inc/mm sahaja..lupa la pulak mama yang mana satu doctor pakai hehehhee..pastu arini mama kena ambik darah jugak sebab doktor nak tengok tahap hormon dalam badan mama..Sabtu ni, kena repeat lagi scan and doctor akan decide apa yang perlu dilakukan..hoping segalanya berada dalam keadaan yang tersangat la baik dan bagus. 

Demi untuk "adik" Mia, mama sanggup korbankan apa sahaja, janji segala usaha mama berjaya. Costing harini adalah seperti berikut :- hehehe

Admin Fee                                           ~ RM3.00
Syringe & Needles                      ~ RM7.60 (Rasanya ikut size)
Blood Test (Estradol E2)                     ~ RM47.00
Ubat Cetrotide 0.25mg (Injection)      ~ RM167.20
Specialist Consultation Fees &
Specialist Procedure Fee                      ~RM90.00


Total costing                                        ~RM314.80


Nasib baik ubat Gonal F tu ada lagi, kalau tak sure lagi bertambah tinggi cost harini..setahu mama Gonal F untuk dos yang mempunyai 300IU kira dalam satu set lah kan harganya dlm RM473.00 sahaja..ahaksss!!mahalkan..tapi alhamdulillah lah jugakkan sebab dos yang doctor kasi kat mama hanyalah 75IU so bermakna setiap kali suntik, mama hanya guna 75IU untuk sekali suntikan..campur harini, mama dah guna 3 suntikan..mungkin last pada sabtu ni..Gonal F ni lebihan treatment mama yang failed cycle lepas -:)


No comments:

Popular Posts