April 8, 2011

Rasa Terhina..

Bengang!! Sedih Sangat!!

Mama rasa terhina sangat hari ni..dah lah dengan badan yang tak berapa nak sihat, rasa macam lemau je badan mama ni tapi mama gagahkan juga pergi office sebab mama takut next week mama MC panjang. Seperti biasa, mama settlekan dulu job task mama yang penting lepas tu mula nak buat yang baru..but!! aduyai, suka tau create benda baru pastu tak bagitahu, bila tanya baru nak cakap, meeting without mama ada kat office! ishhhh dah terasa hati dah tu, mama ni nak settlekan kerja, bukan nak kasi keje berlambak-lambat atas meja mama, sayang oiiiiii...

Disebabkan mama yang jadi orang pertama, gara-gara dah letakkan kat meja mama tu kan, so nak dengan tak nak, kenalah buat benda alah tu, kira mama ni macam bahan ujikaji..tu kira boleh accept lagi la walaupun discuss masa mama MC..boleh? tapi yang membuatkan mama rasa terpukul, tersentap jiwa raga dan perasaan, dan yang paling penting mama rasa terhina sangat sebab ada satu ayat keluar dari mulut seseorg ni bila mama bising sebab tak discuss or bagitahu mama pasal format baru tu " ala, org lain tak siap lagi, kau dah abis dulu kan, so kiranya kau ni macam ujikaji lah jugak utk buat benda ni, nak tengok senang or susah..macamlah tak biasa, kau kan suka bab uji menguji nak, tabung tabung uji ni.." auww!!! ayat sentap tu!! rasa nak menangis masa tu tapi mama tahan je..mama tak pasti dia maksudkan ayat tu atau sekadar gurauan..tapi mama terus hilang mood!

Hina sangatkah anak mama bila dibantu dengan tabung uji? hina kah mama? teruk sangat kah mama andai mama tak dapat mengandung dengan normal macam orang lain.. berdosakah mama, bersalahkah mama pada anak-anak mama? sedihnya mama..mama sms papa bagitahu tentang rasa terhina mama..berderai-derai airmata mama..tolonglah fahami, tidak ada seorang wanita yang berkahwin yang tidak inginkan zuriat..antara senang untuk pregnant dengan tidak sahaja..

Luka dihati memang boleh diubati, tapi parut tetapkan ada...mama cuba terima kekurangan yang ada, mama telah berusaha tapi rezeki dari Allah, andai Allah takdirkan zuriat mama dari cara yang normal, alhamdulillah, andai Allah takdirkan zuriat mama hasil dari usaha mama dengan kepakaran sains, mama terima tapi janganlah biarkan kata-kata itu kedengaran sekali lagi..kasihanilah mama yang telah kehilangan permata hati, janganlah diragut lagi ketabahan yang disemai dalam diri ini..

14 comments:

ummi said...

mama!!!sampai hati org tu!!nauzubillah...moga mereka diberi petunjuk dan mama diberi kekuatan....hugsss

MaMaNuRiN said...

ummi, sedihkan bila org kata macam tu..hoping ummi tak akan melaluinya sebab rasa sakit sangat..masih lagi terasa sampai skrg ummi...huggss

Yasmin Nabilah.. said...

Ya Allah..kenapalah mulut tu jahat sgt..hish geram lak aiii..mau je ada makan pelempang ni mama.ish..meh ina cili sket mulut dia mama..mulut takde insurans..sabar ek mama..

insan kerdil said...

pabila bicara mengambil alih....seharusnya minda dan hati...menginginkan kebaikan....dan sekiranya tidak berlaku sedemikian...hanya memperlihatkan kelemahan serta kekurangan makhluk....

sehinggalah terjadi lagi yang sedemikian...dan tiada lagi rasa kesal...maka menyaksikan sifat 'keakuan' makhluk pada Pemilik....Pencipta...

ujian itu berputar mengikut apa yang ditentukan oleh Ilahi....meski makhluk sering 'menilai' sesuatu hanya pada 'zahirnya'....namun bukan makhluk yang memutus....dan menentukan....kerana ianya tetap hak milik mutlak Penentu...Pemilik....dalam menentu dan memutuskan....

semoga dipermudahkan urusan dunia akhirat.....buat hati yang teruji dan diuji....dalam menuju redha Ilahi...

buat 'mereka' yang lain....jangan bicara tentang perjuangan....jika belum teruji dan diuji.....jangan bicara tentang hati...jika yang hanya ada hasad dengki...

ketentuan Allah adalah rahsia Allah..

wallahu'alam..

Mawar said...

mamanurin,

sy fhm apa yg akak rasa, kalau sy d tempat akak pun mmg akan rasa prkara yg sama

bykkn sabar & istgfar ya kak

Yummy Mummy said...

tak patut orang tu cakap camtu..

Allah maha adil..

kalau dia cakap camtu..cepat2 doa mintak dimurahkan rezeki utnk dapat anak :)

Lady In The Mirror said...

huh!
speechless!

honeylily said...

Sabar ye kak...
memang mulut kurang hajar betul...
entahlah kalau jadi kat saya pun memang akan terasa giler...
sebab tu sampai sekarang saya x berani nak bagitau kat opis treatment yg saya sdg buat..
cukup lah dgn kata2 yg ada skrg pun dah makan hati..
Semoga Allah cekalkan hati kita setabah-tabahnya
dan semoga org itu akan dapat pengajarannya satu hari nanti

bettyshah said...

sabar yer....mmg org x tau per yg kita hadapi...hnya pndi berkata2 dan x pedulikan perasaan org lain...pedulikan saje...betul per yg honeylily kata.... :)

eyza said...

eyza pun geram kalau orang cakap camtu.. sampai hati dia... nak menangis eyza baca entry ni.... takpe la mama... Allah maha adil.. satu hari nnt x mustahil akan kena kat dia... kalaupun bukan kat dia... kat anak cucu dia... biarlah Allah jer yang balas mulut2 puaka mcm tu....

MaMaNuRiN said...

tu la kengkawan readers.. tadi dlm bilik doc pun boleh nangis lagi sebab dlm waktu doctor tengha kasi semangat, teringat lak peristiwa semalam, terketar ketar mengadu kat doktor heheheh

eyza said...

sabar ye mama.. eyza pun pernah kena kutuk sbb makan ubat untuk turunkan period... ade hamba Allah tu cakap eyza x normal sbb x period mcm perempuan normal.. siap kena amik ubat.... eyza balik nangis2 kat hubby... tapi hubby cakap.. orang yang diuji oleh Allahlah yang paling disayangi olehNya...

~yaya~ said...

hai mama, 1st time yaya komen..sedihnya baca entry mama nih..teruk btol org tuh..yaya pon penah buat iui, januari lepas..tp belum rezeki lg..lepas tuh, trus takut nak try lagik..tgh kumpul kekuatan..sbb time x jd tuh frust sgt..blog-walking and terjumpa blog mama..mama kuat.macam2 dah mama lalui..baca blog mama, trus rasa semangat nak cuba tuh dtg balik.thanks mama :)

MaMaNuRiN said...

Hi yaya..thanks for drop by..tu la kan, org tak pernah rasa apa ygbkiter lalui, tak akan memahami..ummm mama pun bila failed aje, ari pertama mmg rasa down sgt, hari kedua dah kurang sikit, pastu sebuk buat appointment balik nak buat treatment heheheheeh..cuba lagi yaya, jgn putus asa, sebab kiter tak tahu bila allah nak kasi rezeki kat kiter

Popular Posts